Bet ar daug mes žinome apie nenustygstančius spermatozoidus, nuo kurių priklauso mūsų rūšies išlikimas? Atskleisime jums kelis mažai žinomus faktus.

Dauguma spermatozoidų yra neveiksmingi. Tiesą sakant, net 90 proc. spermos, išsiskyrusius vienos ejakuliacijos metu, yra nekokybiška. Kadangi mes esame monogamiški gyvūnai, mūsų sperma neturi būti tobula, nes vieno vyro spermatozoidai neturi varžytis su kito vyro spermatozoidais.

Y chromosoma nulemia, kad kūdikis bus berniukas. Visos kitos chromosomos mūsų organizme yra sudaryto iš motinos ir tėvo genų, bet Y chromosoma nesimaišo su motinos chromosomomis. Tad kūdikio Y chromosoma yra visiškai tokia pat, kaip jo tėvo Y chromosoma, o šio – kaip jo tėvo ir taip toliau.

Spermatozoidas dėvi šalmą, kuris leidžia jam apvaisinti kiaušinėlį. Šalmas vadinamas akrosoma. Kai spermatozoidas pasiekia kiaušinėlį, akrosoma išskiria chemines medžiagas, kurios ištirpdo kiaušinėlio paviršių ir spermatozoidas gali prasiskverbti į jo vidų.

Mes dažnai galvojame, kad mes esame užaugęs spermatozoido ir kiaušinėlio derinys. Bet iš tiesų pats spermatozoidas nėra reikšmingas. Kurdami vaisių mėgintuvėlyje, tyrėjai nužudo spermatozoidą ir įšvirkščia negyvą spermatozoidą į kiaušinėlį. Kiaušinėliui reikia tik spermatozoide esančios DNR.

Ejakuliacijos metu išsiskiria apie pusę arbatinio šaukštelio spermos. Nors kiekis ir nedidelis, jame yra 200 milijonų spermatozoidų, kurių kiekvienas siekia apvaisinti kiaušinėlį. Tai apie du trečdalius JAV gyventojų!

Jei kūdikis gimsta be sėklidės arba vyras netenka sėklidės nelaimingo atsitikimo metu, tai nereiškia, kad jis bus nevaisingas. Paprastai tokiu atveju kita sėklidė tampa didesnė ir kompensuoja trūkumą. Pavyzdžiui, Lance‘as Armstrongas, dėl vėžio netekęs vienos sėklidės, susilaukė dviejų natūraliai pradėtų vaikų.