Dideli, erdvūs ir šviesūs, pasižymintys nepriekaištinga architektūra ir subtiliai paliesti dizainerių rankų – tokius namus dažnai matome vartydami žurnalų puslapius ar maigydami televizoriaus pultą.

Deja, kelių šimtų kvadratinių metrų nuosavo namo erdvėmis gali džiaugtis ne kiekvienas. Dauguma lietuvių gyvena nedideliuose ar netgi labai mažuose butuose, kuriuose turi sutilpti trys, keturi, o kartais ir daugiau žmonių. „Žinoma, dauguma jų svajoja apie gražų, ištaigingą būstą. Tokį, kokį mato žurnaluose. Tačiau nereikia skubėti“, – šyptelėjo interjero dizainerė D. Levinskaitė.

Vienoje Danijos architektūros įmonių įgūdžius lavinusi specialistė tikino siekianti skleisti teisingą dizaino sąvoką ir įrodyti, kad žmonės gali būti laimingi ne tik akimis sunkiai aprėpiamo nuosavo namo erdvėse, bet ir nedidukuose daugiaaukščių butuose.

„Namuose turite jaustis laisvai. Ir kompromisų čia negali būti“, – tikino dizaino specialistė.
Pasak jos, įrengiant gyvenamąsias erdves, dydis nėra svarbus, nes galutinis tikslas yra sukurti harmoniją ir padaryti, kad namai nebūtų pragarai, o be jų būtų negerai.

– Žmogus tik ką įsigijo butą. Jame – plikos sienos, durys ir langai. Pirmieji žingsniai, kurių turėtų imtis naujakurys?

– Bene svarbiausias ir esminis žingsnis yra pasirinkti stilių, atitinkantį jūsų poreikius. Antrasis žingsnis – įvertinti, ar savo jėgomis, be specialistų pagalbos, sukursite atmosferą, kurios reikia naujuose namuose. Dažnai žmonės, apimti džiaugsmo ir laimės, puola rinktis informaciją iš interneto platybių, nepagalvodami, kad jų namuose to nepavyks įgyvendinti. Jei dvejojate dėl savo galimybių kuriant namų interjerą, rekomenduočiau kreiptis į interjero dizainerį, kuris jūsų troškimus sudėlios į reikiamas vietas.

– Ką daryti, jei išsiskiria šeimininko ir interjero dizainerio nuomonės, o galutinis rezultatas – jau įrengtas butas − netenkina?

– Kiekvienas esame individualus, ieškome savo kelio gyvenime. Prieš įkuriant namus reikia atrasti jus traukiantį ir tinkantį jūsų gyvenimui bei charakteriui dizaino stilių. Jei namuose, įrengtuose pagal fengšui, žmogus nejaučia harmonijos, vadinasi, pasirinktas blogas stilius. Žmogui, atsidūrusiam tokioje situacijoje, siūlyčiau save išanalizuoti. Galbūt iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kiek kvailoka, tačiau, patikėkite, tokioje situacijoje tai yra vienintelė išeitis. Savęs paklauskite, kokie daiktai, baldai ar dekoro elementai, esantys įrengtuose namuose, jus trikdo. Pagalvokite, ką norėtumėte matyti savo namuose. Nebijokite ir šiek tiek nusižengti fengšui taisyklėms. Juk namai – vieta, kur žmogus turi jaustis saugiai, gerai ir kokybiškai pailsėti.
Dovilė Levinskaitė

– Bendrosios namų kūrimo pagal fengšui taisyklės?

– Yra daug fengšui taisyklių. Jos galioja net ir pačioms mažiausioms smulkmenoms: augalų vazonams ar po vakarėlio likusiems neplautiems indams. Pagrindines taisykles yra labai paprastos ir kiekvienam suprantamos. Svarbiausia – laikytis vientisos kambario sienų spalvos. Vientisumas atneša santarvę, o skirtingos kambario spalvos pagal fengšui gali pritraukti blogą energiją.

Labai svarbus ir apšvietimas. Atsisakykite ryškių, akinančių šviestuvų. Čia pirmenybę reikėtų teikti blankesnę šviesą skleidžiantiems šviestuvams. Taip patalpoje sukursite ramybės kupiną atmosferą. Nekaupkite daiktų: ko nebenaudojate – išmeskite. Namuose turi būti vietos naujiems daiktams, kuriuos lydi nauji prisiminimai ir juos supanti energija. Tiems, kas turi silpnybę augalams, – gera žinia – kuo daugiau augalų, tuo geriau jausitės savo namuose. Labai svarbu prižiūrėti augalus.

Žinoma, augalų su spygliukais ar smailiais lapais reikėtų vengti: tokios formos traukia neigiamą nuotaiką ir energiją. Venkite augalų miegamajame. Patalpose, kur miegama ar ilsimasi, turi būti tik žmogaus energija.

– Kuriant namus pagal fengšui yra svarbi kiekviena erdvė?

– Tikrai taip. Ne tik kiekviena erdvė, bet ir pačių mažiausių daiktų išdėstymas ar jų laikymas. Visus aštrius daiktus – žirkles, adatas, plaktukus – laikykite dėkle, o jį – kuo toliau nuo erdvių, kur dažniausiai būnate. Dabar statomuose nuosavuose namuose žmonės sienų ir patalpų išdėstymą planuoja pagal fengšui taisykles, konsultuojasi su interjero dizaineriu ar architektu.

– Dažniausiai pasitaikančios interjero klaidos?

– Bene dažniausia klaida, kurią pastebiu savo draugų ar kitų žmonių namuose, – stilių nedermė. Kuriant interjero dizainą, reikia atsižvelgti į kiekvieną smulkmeną. Kartais tam tikrų dalykų geriau atsisakyti. Labai svarbu namų neperkrauti detalėmis. Nebūtina dekoruoti kiekvienos sienos: turi vyrauti panašios formos ir spalvos.

– Kiekvienas didžiąją dienos dalį praleidžia darbe, kur negali diktuoti savo taisyklių. Jei sienos žalios – jų neperdažysi. Kaip pakeisti aplinką, kad ji būtų patogi darbui. Detalėmis?

– Manau, svarbiausia, kad darbo aplinka būtų ergonomiška ir patogi. Žinoma, kad ergonomikos reikalavimus atitinkanti darbo kėdė gerina žmogaus aplinką darbe. Malonu dirbti, kai iš lauko sklinda šviesa. Jeigu tokių galimybių nėra, tiks ir šviestuvas, skleidžiantis natūralią šviesą.
Ofisas Kaune

Idealu, kai darbo aplinkoje yra naudojamos šviesios, švelnios spalvos, atsisakoma ryškių, varginančių atspalvių. Žmonėms, dirbantiems ten, kur interjero dizaino neįmanoma keisti, patarčiau darbo aplinkoje pasistatyti augalų, pasimerkti gėlių. Patikėkite, natūrali augalų spalva veikia teigiamai ir pagyvina atmosferą. Be to, malonią aplinką darbe susikursite, jei pasirinksite tinkamus dekoro elementus. Jeigu turite vietos, ant stalo įsirėminkite šeimos narių, augintinių ar draugų nuotraukų. Geri prisiminimai visada veikia teigiamai, todėl kiekvieną kartą žvilgtelėję į nuotraukas prisiminsite malonius dalykus, priversiančius jus jaustis kaip namie. Šie būdai labai minimalūs, tačiau veiksmingi.

– Fengšui tikrai veikia, o galbūt tai – mados reikalas?

– Vieni fengšui renkasi, nes nuoširdžiai tuo tiki, kiti – dėl mados. Jeigu paklaustumėte, ar aš tikiu fengšui, atsakyčiau, kad aš tikiu savo taisyklėmis ir savo namus įrenginėčiau pagal jas. Juk kiekvienas žinome, kas mums nepatinka, kas erzina, ką norėtume matyti įrengtame būste. Tai reikia gerai atsijoti, kad nepriimtume neapgalvotų ir nereikalingų sprendimų. Patariu: pasiimkite popieriaus lapą ir ant jo surašykite dalykus, kurie jus džiugintų namuose. Galbūt tai visiškai nesutaps su tuo, kas parašyta pagal fengšui. Tik jūsų pačių nuojauta, charakteris ir gyvenimo būdas gali diktuoti tai, ko jums reikės naujuose namuose.

Kaip pritraukti teigiamą energiją į savo namus

Fengšui žeria šūsnį patarimų, kaip paveikti savo būsto ir gyvenimo kokybę. Senovinės kinų taisyklės yra gana sudėtingos, bet teigiamą či energiją į savo namus pritrauksite remdamiesi paprastais patarimais:

Valgomasis ir svetainė

Pietvakarių pusėje pakabinkite raudonų arba geltonų šviestuvų. Šios spalvos stimuliuoja energiją, namus pripildo šilumos ir saulės šviesos. Nepamirškite, kad energijos suteikia ir saulės simboliai, todėl užsukę į parduotuvę įsigykite žvakidę su saulės atvaizdu. Kad šeimoje vyrautų laimė ir supratimas, pastatykite vazą su drakono ar fenikso atvaizdu. Pamerkite gėlių.

Miegamasis

Pagrindinis miegamojo kambario baldas – lova. Nepatariama jos statyti tiesiai prieš duris. Jei neturite galimybės jos perstumti į kitą vietą, nakčiai lovą nuo durų atitverkite širma. Jeigu miegamajame yra baldų su aštriais kampais, nukreiptais į lovą, pakabinkite vėjo varpelį. Jis neutralizuos blogą energiją. Nepamirškite, kad jūs – ne Alisa, o miegamasis – ne veidrodžių karalystė. Jei yra galimybė, veidrodžius išneškite iš kambario.

Vaikų kambarys

Mergaitės lovą statykite vakarų pusėje – tai jūsų atžalai garantuos laimę, džiaugsmą ir subtilumą. Berniuko lovą statykite rytuose – tai garantuos jėgą. Neleiskite vaikams miegoti ant grindų ar žemų lovų – gali išaugti „nesusitupėję“ nelaimėliai. Jei jūsų vaikas prastai mokosi, pakabinkite ar pastatykite mažą kristalą pietrytinėje vaikų kambario pusėje. Tinkamiausia rašomojo stalo vieta – šiaurės rytai. Svarbus ir durų dydis – visų vaikų kambarių durys turi būti vienodos ir varstytis į vidų, o ne į išorę. Antraip vaikas bus peštukas.

Virtuvė

Šiaurės vakarai – pati netinkamiausia vieta virtuvei, tačiau jei jūsų virtuvė būtent čia, labai nesikrimskite. Svarbiausia, kad šioje pusėje nestovėtų viryklė. Venkite ugnies ir vandens energijų susidūrimo. Nestatykite viryklės šalia šaldytuvo, indaplovės ar kriauklės. Šluotą ir šepečius laikykite nematomoje vietoje.
Interjeras pagal fengšui

Kabinetas

Darbo vieta turi būti idealiai sutvarkyta. Niekada nepalikite išmėtytų segtuvų, aplankalų ir atsikratykite spintelių be durų. Stiklinių lentynų nederėtų statyti šiaurinėje buto ar namo pusėje, o medinių – pietvakarių ar šiaurės vakarų. Mažiausiai kenkia plastmasinės lentynos.