Visi žino, kad Šiaurės Korėjos lyderis ištroškęs kraujo beprotis ir juokdarys. Būdamas 32 metų didis lyderis turi ilgiausią sąrašą perdėtų garbingų apdovanojimų visose srityse, ir visi jie neužsitarnauti. Jis yra jauniausias ir labiausiai išlepintas valstybės vadovas pasaulyje. Ką dar žinome apie paslaptingiausios pasaulio valstybės diktatorių?

DĖDĘ SUŠĖRĖ ŠUNIMS

Pasaulio spaudoje Kim vadinamas girtuokliu impotentu. Teigiama, kad impotencijai gydyti jis naudoja ekscentriškas priemones, tokias kaip distiliuotus gyvatės nuodus. Savo dėdę Jang Song Thaek ir visą jo šeimą Kim esą išžudė naudodamas sunkiąją artileriją (galbūt mortyros sviedinius, raketsvaidžius ar liepsnosvaidžius) ir sušėrė išbadėjusiems šunims. Turi priklausomybę pornografijai ir yra įsakęs visiems šalies jauniems vyrams turėti tokią pačią šukuosena kaip jo. Kalbama, kad savo buvusias merginas jis pasmerkė myriop.
Kim Jong Unas

Visi šie paminėti faktai neįrodyti. Istorija apie šunims sumaitintus giminaičius - taip pat. Tačiau faktas - jis išties pasiuntė dėdę myriop.

Nepaisant gerai dokumentuotų stalinistinio režimo siaubų, kuriuos Kim paveldėjo 2011-aisiais, dabartinis Šiaurės Korėjos lyderis yra tik šiek tiek pranašesnis už savo tėvą.

Jei esate pernelyg glaudžiai susijęs su karaliumi, jūsų galvą vieną dieną gali padalinti kirvio ašmenys.

Kim tęsė savo tėvo „kariuomenė - pirmiausia“ politiką: tas pats kalavijų žvangėjimas sklinda iš Pchenjanio, tas pats branduolinių ginklų ir balistinių raketų gamybos akcentavimas. Daugelį metų Šiaurės Korėja vykdo Vašingtono ekspertų vadinamą „provokacijos ciklą“ - nuožulniai provokuojančius veiksmus, tokius kaip raketų paleidimas ar branduolinių bandymų atlikimas.

Nepriklausomai nuo savo tikrojo charakterio, Kim susiduria su problema, būdinga diktatoriams. Jo įtaka Šiaurės Korėjoje yra tokia didelė, kad nė vienas ne tik kad neišdrįstų kritikuoti jo, bet niekas nedrįstų ir patarinėti. Jei esate pernelyg glaudžiai susijęs su karaliumi, jūsų galvą vieną dieną gali padalinti kirvio ašmenys. Saugiau tiesiog taikyti: "Taip, maršale". Tokiu būdu, jei karalius suklumpa, jūs tiesiog esate vienas iš nesuskaičiuojamų legiono narių, kurie buvo priversti paklusti jo įsakymams.

„Jo vaikystė buvo privilegijuota ir išlepinta, niekuo nesiskirianti nuo kitų milijardierių iš Vakarų, kuriems blogiausia, kas galėtų nutikti, tai būti suimtiems vairuojant apsvaigus. Blogiausia, kas galėtų nutikti Kim, tai būti kankinamam iki mirties linčo teismo. Bet jis nesupranta. Jo tėvai tai suprato. Jie žinojo, kad tai buvo mirtinas žaidimas. Nesu tikras ar Kim visapusiškai supranta“, - sako Korėjos ekspertas iš Rusijos Andrei Lankov.
Kim Jong Unas
SLEPIAMAS TIKRASIS AMŽIUS

Mes net nesame tikri, kiek jam metų. Spėjama, kad Kim gimė sausio 8 d. 1982, 1983 arba 1984. Dėl to kalti istoriją perrašinėjantys Pchenjano propagandininkai. Pirmasis Kim, dabartinio lyderio senelis ir nacionalinis įkūrėjas, Kim II Sung, kuriam visuotinė pagarba yra privaloma, gimė 1912 m. Pasak istorijos, 1942 m. gimė jo sūnus ir įpėdinis, Kim Jong II. Šiam, antrajam Kim, privaloma kiek mažesnio galingumo visuotinė pagarba. Tiesą sakant, Kim II gimė 1941 m., tačiau Šiaurės Korėjoje mitas pralenkia faktus labiau nei bet kur kitur.

1982 m. buvo laikomi laimingais metais Kim III gimimui. Dėl savo asmeninių priežasčių, Pietų Korėjos žvalgybos agentūros įvardijo jo gimimo datą Orveliškaisiais 1984 metais. Pasak amerikiečių valstybės veikėjo, kamuolių atkovotojo ir persirenginėtojo moterimi Denniso Rodmano, kuris smarkiai gėrė, kai sutiko Kim 2014 m. (ir netrukus užsirašė į reabilitaciją), diktatorius yra gimęs 1983 m. Kad ir kuri data būtų teisinga, „21 amžiaus saulės spindulys“ šiame pasaulyje jau eina trisdešimtus metus.

MOKĖSI ŠVEICARIJOJE

Ką iš tiesų žinome apie tuos metus? Maždaug tiek, kad prirašytume vieną ilgą pastraipą. Kim yra trečiasis ir jauniausias sūnus, antrasis Kim II-ojo antrosios meilužės, Ko Young Hee, sūnus. 1990 m. jis buvo išsiųstas į dvi skirtingas mokyklas Šveicarijoje. Tuo metu ten jo mama slapčia buvo gydoma nuo krūties vėžio, tačiau nesėkmingai.
Kim Jong Unas

Pirmoji mokslo įstaiga buvo Tarptautinė Berno Mokykla, Gümligene, o antroji buvo Liebefeld Steinhölzli mokykla, netoli Berno. Laiške savo paaugliams klasės draugams jis buvo pristatytas kaip Šiaurės Korėjos diplomato sūnus „Un Pak“. Jo klasės draugai atsimena jo pirmąją dieną aukštesniojoje mokykloje kaip liesą berniuką su džinsais, apsiavusį „Nike“ sportiniais bateliais, vilkintį „Chicago Bulls“ sportiniu nertiniu. Suprantama, jam sunkiai sekėsi pamokos vokiečių ir anglų kalbomis. Akademiškai jis buvo neišsiskiriantis, ir, matyt, tai jam netrukdė. Kim visi prisimena kaip mėgstantį video žaidimus, futbolą, slidinėjimą, krepšinį, ir tuos „Bulls“, kurie tuo metu vedami vieno iš Kim herojų – Michaelo Jordano – bandė laimėti trečią iš šešių NBA čempionatų.

SVORIO PRIAUGO SPECIALIAI

2000 m. jis grįžo į Pchenjaną, kur mokėsi karo akademijoje, pavadintoje jo senelio vardu. 2009 m., Kim II nusprendė, kad Kim Jong Uno vyresnieji broliai buvo netinkami valstybės valdymui, ir savo įpėdiniu paskyrė savo jauniausiąjį sūnų. Tuo metu, Kim III priaugo svorio - tiesiogine ir perkeltine prasme. Kai kurie mano, kad siekiant tapti panašesniu į gerbiamąjį senelį, į kurį jis ir taip buvo panašus. Tačiau Kim buvo skatinamas priaugti dar daugiau svorio.

Valdžią jis perėmė 2011 m., gruodį, mirus Kim II. Tuo pačiu metu jis vedė Ri Sol Ju, buvusią sportinių šokių šokėją ir dainininkę iš anksto suplanuotoje santuokoje. Sakoma, kad jis tikrai myli savo žmoną. Pora turi dukrą, kurios gimimas, tikėtina, buvo paskatintas, kad ji gimtų 2012 m., o ne 2013 m. Ponia Kim viešumoje dažnai matoma su savo vyru, aiškiai kitaip nei mėgdavo jo tėvas. Kim II moterys paprastai būdavo laikomos užkulisiuose. Visiems buvo žinoma, kad mergišius buvo oficialiai vedęs tik kartą, tačiau turėjo bent keturias meilužes.
Ri Sol Ju ir Kim Jong Un

Kim yra 1,75 m. ūgio, aukštesnis nei dauguma Šiaurės Korėjos gyventojų, ir manoma, kad jo svoris dabar yra daugiau kaip 95 kg. Dėl antsvorio jis jau turi širdies problemų, kurios pražudė tėvą, taip pat kankina diabetas. Sveiką gyvenseną jis vadina vakarietiška nesąmone. Kim nesislapstydamas rūko Šiaurės Korėjos cigaretes (kitaip nei jo tėvas, kuris rūkė „Marlboro“), išgeria daug alaus ir stipriųjų gėrimų, taip pat, aiškiai, su malonumu mėgaujasi maistu.

VISIEMS LIEPĖ PASIKEISTI VARDUS

Niekas geriau neapibūdina Kim, kaip tai, kiek mažai mes iš tikrųjų apie jį žinome. Net ir patys gerbiamiausi užsienio Šiaurės Korėjos ekspertai Jungtinėse Valstijose ir Pietų Korėjoje - jau nekalbant apie Baltuosius Rūmus - visada pateikia informaciją, kurią surinko Dennisas Rodmanas. Arba japonų suši šefas Kenji Fujimoto, kuris dirbo valdančiajai šeimai nuo 1988 m. iki 2001 m. ir kuris dabar plepa smulkmenas apie juos, kaip, pavyzdžiui, kartą Kim II išsiuntė jį į Pekiną, kad parvežtų maisto iš „McDonalds“ restorano.

Žinant tiek nedaug, labai sunku suprasti, koks iš tiesų yra Kim. Bet pažvelkime į tai kitaip. Būdami penkerių visi esame visatos centrai. Viskas - mūsų tėvai, šeima, namai, kaimynystė, mokykla, šalis - sukasi aplink mus. Daugumai žmonių, vėliau pasireiškia ilgas, nuvertimo nuo sosto procesas, kuomet jo „Didenybė vaikas“ susiduria su vis labiau akivaizdžia ir kuklesne tiesa. Tačiau su Kim viskas ne taip. Kai jam buvo 5 m., jo pasaulis atrodė kaip 30-mečio. Visi egzistavo tam, kad jam tarnautų.

Jo karalystėje galią turi aukščiausio rango vyrai, nes jis taip pageidauja, ir jie šypsosi, lankstosi. Jis ne tik nepakartojamas Kim Jong Unas. Jis yra vienintelis žmogus, turintis vardą „Jong Un“, nes visi kiti Šiaurės Korėjos Jong Unai privalėjo pasikeisti savo vardą. Minios stovi ir ploja vien tik pamačius jį akies krašteliu. Vyrai, moterys ir vaikai trykšta džiaugsmu, kai jis mojuoja ir šypsosi.
Buvęs Nacionalinės saugumo tarybos narys, dabar esantis specialusis JAV pasiuntinys Sydney Seiler‘is sako, kad sistema negali būti kaltinama dėl tokio žmogaus, kaip Kim Jong Uno sukūrimo“.
Kim Jong Uno vizitas naujuose našlaičių namuose sostinėje Pchenjane

„Manau, kad pirmas dalykas, kurį turime prisiminti, kaip ir bet kurios šalies lyderis, jis atspindi pačių šiaurės korėjiečių vertybes, kultūrą ir pasaulėžiūrą.“ Ir koks gi tas pasaulėvaizdis? Jis tikrai skiriasi nuo mūsiškio. Kim yra sistemos dalis - svarbiausia dalis - kuri yra žiauri ir archajiška. Jo vaidmuo reikalauja visiško paklusimo šiai sistemai, kuri, nepaisant žiaurumo ir gerai dokumentuotų nesėkmių, pasirodo yra priimtina dėl didžiulės Šiaurės Korėjos populiacijos.

Pchenjane, kur gyvena labiausiai išsilavinę, pajėgiausi, patraukliausi ir labiausiai nusipelnę Šiaurės Korėjos gyventojai, kai kurie netgi uždirba pinigų. Pietų Korėjos profesorius Bryanas Myersas sako, kad jis periodiškai kviečia pabėgėlius iš Šiaurės Korėjos į savo absolventų paskaitas ir pastaraisiais metais jo studentai, besitikintys pažįstamų istorijų apie badą ir nelaimes, buvo nustebinti kai kurių pasakojimų, kuriuose Šiaurės Korėja įvardinama kaip „šauni vieta“. „Mano mokiniai visuomet nusivilia tą sužinoję“, - sako profesorius.

PAGROBĖ MĖGSTAMĄ AKTORĘ

Kim Jong Unas gyveno nepaprastai apsaugotą gyvenimą - taip labai, kad "apsaugotas" net nebėra tinkamas žodis. Labiau jau „įkalintas“. Netgi mokslų Šveicarijoje laikotarpiu jo mokykla buvo netoli Šiaurės Korėjos ambasados. Už šių sienų jį visuomet lydėdavo asmens sargybinis. Įsivaizduokite jauną azijietį berniuką, lankantį europietišką mokyklą, kurioje niekas nekalba jo gimtąja kalba ir kur jis visuomet apsuptas suaugusiųjų, akylai stebinčių bet ką, kas tik priartėja. Galite atspėti, koks nenormalus buvo jo socialinis bendravimas.

Vakarietiška įtaka atėjo su pop kultūra - filmais, televizija, video žaidimais – viskuo, kas susiję su Disnėjumi. Sakoma, kad Kim pomėgiai išliko įsišaknę į 8 ir 9 dešimtmečius, susižavėjimas „Bulls“, Michaelu Jacksonu ir Madonos muzika.
Kartą diktatorius pagrobė vieną iš geriausių Pietų Korėjos kino profesionalų - režisierių Shin Sang-Ok, kuris buvo vietinis Stevenas Spielbergas.

Jis gaudavo viską, ko tik užsinorėdavo. Ir šią savybę jis paveldėjo iš savo tėvo Kim Il. Pavyzdžiui, kartą jis sugalvojo pagerinti Šiaurės Korėjos kino pramonę ir pagrobė vieną iš geriausių Pietų Korėjos kino profesionalų - režisierių Shin Sang-Ok, kuris buvo vietinis Stevenas Spielbergas. Per prievartą buvo atgabenta ir jo žmona, viena iš gražiausių, geriausiai apmokamų kaimyninės šalies aktorių Choi Eun-Hee.

Režisierius kalėjime praleido 4 metus, buvo žiauriai kankinamas. Per tą laiką kartu su žmona jiedu priverstiniu būdu sukūrė aštuonis filmus Šiaurės Korėjai. Tarp jų buvo ir juostos apie kovos menus, veiksmo, siaubo filmai, įkvėpti Godzilos.

DRAUGUS SIUNTĖ IŠ UŽSIENIO

Kartą Kim tėvas davė įsakymą, kad niekam nevalia kreiptis į bet kurį šeimos narį, prieš tai iš jo negavus raštiško sutikimo. Žaidimo draugus savo sūnui taip pat atrinkdavo labai kruopščiai. Dauguma jų būdavo tiesiog importuojami kaip prekės iš užsienio...

Labiau nei jo santūriam tėvui, Kim patinka vieši susitikimai ir galimybė nusifotografuoti su paprastais žmonėmis. Šiuose susitikimuose jis atrodo panašus į savo motiną, kuri, kaip matyti senuose filmuose, godžiai spausdavo rankas, šypsodavosi ir plepėjo viešumoje, kol jos karališkasis palydovas, Kim II buvo linkęs laiką leisti atokiau, vengiant grėsmės auros.

Kim III pamišęs dėl sporto, ypač futbolo, ir taip pat rodo susidomėjimą karinėmis studijomis. Kariuomenė buvo dalykas, kurį Kim tėvas būtų palikęs savo generolams, tačiau jaunasis Kim yra strategijos ir taktikos studentas. Šis jo susidomėjimas kariuomene buvo viena iš savybių, lėmusių jo paveldėjimą.
Kim Jong Unas skelbia užkopęs į aukščiausią šalies kalną

Vyresnysis netikras Kim brolis, Kim Jong Nam neteko malonės 2001 m. po nelemtų pastangų patekti į Japoniją su netikru pasu, siekiant aplankyti Disneilendą Tokijuje. Jam nebuvo jokių problemų su pačiu vizitu ar kelionės vieta. Jis sugadino netikrų pasų priedangą, kurią Kim šeima naudodavo kuomet keliaudavo į užsienio šalis. Vyresnysis jo brolis Kim Jong Chul, sakoma, pasižymėjo per daug moteriškomis savybėmis, netinkamomis vadovavimui. Dėl lyties jo vyresnioji netikra sesuo Kim Sul Song iškart buvo diskvalifikuota. Dabar, kalbama, ji dirba propagandos departamentui. Jaunesnioji sesuo Kim Yo Jong buvo paskirta į aukštą valstybinį postą.

Todėl Kim Jong Unas būsimo lyderio vaidmeniui buvo pradėtas ruošti 2008 m., kai visos šalies partijos kadrai pradėjo jį šlovinti kaip „jauną keturių žvaigždžių generolą“. Knygoje „Švariausia rasė“ demaskuojama tradicinė sąvoka, kad šalies valdomoji filosofija yra komunizmas. Šalies valdančiųjų šeimos istorija buvo gausiai padailinta ir Korėjos įkūrėjų legendomis. Dabar sakoma, kad Kim II yra mistinio tautos įkūrėjo Tangun‘o palikuonis. Niekas nekalba, kad jis gimė protestantų dvasininkų šeimoje. Kim Il gimė Rusijoje, kur jo tėvai pabėgo nuo Japonijos okupacijos, bet oficialioje istorijoje jis slapta gimė ant Paektu kalno, ugnikalnio, esančio Kinijos pasienyje, kur Tangun‘o tėvas nusileido iš rojaus prieš 5000 metų.

TAPO ROMANŲ HEROJUMI

Kim III sunku pranokti jo tėvo ir senelio mitines biografijas, tačiau Pchenjano propagandininkai nusprendė jam padėti. Sakoma, kad studijuodamas užsienyje Kim pasisavino šiuolaikinių Vakarų technologijų paslaptis ir parodė genialumą tolimuosiuose Šiaurės Rytuose vadovaudamas "šoko brigadai".
Ri Sol Ju, Kim Jong Unas

Mūšio užgrūdintas Kim buvo vaizduojamas kaip intriguojantis romanų ir poemų veikėjas. Jaunasis Kim buvo vaizduojamas kaip anksti išsivystęs kariuomenės genijus, kuris pilotavo sraigtasparnius, vairavo tankus ir valdė išmaniausias ginklų sistemas. 2010 m., oficialiame pasirodyme Kim III buvo pristatytas kaip keturių žvaigždučių generolas ir tautos centrinės karinės komisijos vice-pirmininkas. Palyginus, labai kuklus postas...

Greta tėvo jis pradėjo rodytis valstybės kontroliuojamuose informacijos šaltiniuose. Iki 2011 m. pabaigos, likus keliems mėnesiams iki jo tėvo mirties, Kim pasirodė TV žiniose ne tik kaip dar vienas narys savo tėvo palydoje, bet kaip meilės ir pagarbos objektas.

SENELIO REINKARNACIJA

Daugelis mano, kad didelis veiksnys Kim dominavime buvo tai, kad jis labai panašus į savo senelį. 2010 m., kuomet pirmą kartą viešai buvo paskelbtos Kim III nuotraukos, Korėjos pusiasalyje visi nustebo, kokie jie panašūs. Jo paskelbimas įpėdiniu sukėlė Šiaurės Korėjos žmonių nostalgiją.

Kim Jong Un panašumas į jo senelį yra bent iš dalies sąmoningas. Korėjoje yra populiarus įsitikinimas „gyeok se yu jeon“, anot kurio, paveldimos savybės peršoka vieną kartą. Berniukas panašesnis į senelį nei į tėvą. Tai iš anksto nuteikė Šiaurės korėjiečius, matyti savo paskirtąjį įpėdinį kaip mylimojo įkūrėjo reinkarnaciją. Kim panoro tapti dar panašesniu į savo protėvį. Tai matosi jo keistoje šukuosenoje, aprangoje ir netgi eisenoje, kuri primena vyresnio amžiaus vyro judesius. Viešumoje, jis naudoja savo senelio stovėseną, gestus ir veido išraiškas.
Ri Sol Ju, Kim Jong Unas

NEPLOTI – MIRTINA KLAIDA

Šiaurės Korėjoje kritikuoti arba išniekinti lyderį yra nelegalu.Labai mažai šiaurės korėjiečių yra tokie neišmanėliai, kad atvirai išreikštų kritiką vadovybei. Vakaruose karaliai tapo panašūs į nacionalinius talismanus. Šiaurės Korėjoje Kim efektyviai valdo lygiai taip, kaip 16 a. ar 17 a. Europos monarchai. Todėl tokioje karališkojoje valstybėje apsimetinėti yra labai svarbu.

Kai į patalpas įžengia Kim, visi turi pašokti ant kojų ir pradėti energingai ploti. Taip elgdavosi visi, išskyrus dėdę Jang Song Thaek‘ą. Toks požiūris jam tapo mirtina klaida.

Kai į patalpas įžengia Kim, visi susirinkusieji turi pašokti ant kojų ir pradėti energingai ploti. Taip elgdavosi visi, išskyrus jo dėdę Jang Song Thaek‘ą.

Kim dėdė tiesiog sėdėdavo savo kėdėje ir nesikeldavo. Jang‘o požiūris jam tapo mirtina klaida. 2013 metų gruodį politbiuro susirinkimo metu Jang‘as buvo atleistas iš savo pareigų ir suimtas. Įvykis buvo transliuojamas per nacionalinę televiziją. Po keleto dienų režimas paskelbė, kad Jang‘as buvo teisiamas specialiojo tribunolo ir netrukus jam įvykdyta mirties bausmė.

NEĮTIKUSIUS SUŠAUDYDAVO

Diktatorius turi žinoti, kaip pristatyti save viešumoje, o tai, Kim III ir taip moka puikiai. Jis yra puikus oratorius su giliu balso tembru. Šiuo atžvilgiu jis daug geresnis už savo rūstųjį tėvą. Kim dažnai šypsosi. Spaudžia žmonėms rankas.

Bet didis diktatorius turi pasiūlyti daugiau nei įspūdingą balsą ir laikyseną. Jis privalo būti ryžtingas ir įteigti baimę. Savo pirmaisiais vadovavimo metais Kim pašalino du vyrus, kurie kėlė rimtą pavojų jo valdžiai. Pirmasis buvo vice maršalas Ri Yong Ho, Korėjos Liaudies Armijos vyriausiasis vadas ir centrinio darbininkų partijos komiteto politinio biuro prezidiumo narys. Ri buvo artimas Kim III ir turėjo tiesioginę atsakomybę ginti Pchenjaną ir Kim šeimą. Jis buvo vienas iš savo kartos žvaigždžių. Tačiau 2012 liepą, Kim III sušaukė neįprastą darbininkų partijos centrinio komiteto politbiuro sekmadieninį susirinkimą ir netikėtai atleido Ri iš pareigų. Tai buvo pirmas tikras ženklas, kad Kim planuoja vadovauti šou vienas. Po Kim „valymo“, Ri dingo. Jo likimas yra nežinomas, bet niekas nesitiki jo sugrįžtant.
Kim Jong Unas

Antroji grėsmė buvo dėdė Jang‘as. Kim mėgsta iškelti viešą šou, demonstruoti impulsyvų charakterį. Jo tėvas apsiribodavo nepaklusnių generolų sušaudymu patyliukais.

Kim norėjo išvalyti kariuomenę, pakeisti vyresnius lyderius, vis dar ištikimus jo tėvui. Taip jis užsitikrino kariuomenės vadų paklusnumą sau.

LINKSMYBĖS SU GARSENYBĖMIS IR MUŠTYNĖMIS

Viena iš labiausiai nerimą keliančių Kim Jong Un‘o savybių yra ta, kad jis yra linkęs elgtis nenuspėjamai, kartais netgi keistai.

Pati keisčiausia Kim iniciatyva buvo epizodas su Dennisu Rodmanu. Susitikimas tikrai neabejotinai svarbiausias kontaktas, kokį yra pasisekę pasiekti bet kokiai amerikiečių grupei nuo tada, kai Kim perėmė valdžią. Šį susitikimą sugalvojo Shane Smith, barzdotas, tatuiruotas, labai sėkmingos nestandartinės naujienų ir pramogų kompanijos „Vice Media“ generalinis direktorius. Jis savo darbuotojams pasiūlė sugalvoti būdą, kaip patekti į Šiaurės Korėją. Buvo pasiūlyta pamėginti išnaudoti Kim susižavėjimą Michael‘u Jordan ir „Bulls“ komanda. „Vice“ susisiekė su Jordan‘o atstovais, pasiūlė nuskraidinti jį į Pchenjaną su savo komanda. Bet pasiūlymas sulaukė tylos.

D. Rodmanas buvo labai laimingas, galėdamas užsidirbti. Mat krepšininkas neseniai dalyvavo netgi stomatologų suvažiavime.
Tuomet buvo mestelėta idėja su Dennisu Rodmanu. Pastarojo agentas papasakojo, kad klientas yra labai laimingas, galėdamas užsidirbti. Mat krepšininkas neseniai dalyvavo netgi stomatologų suvažiavime. Taip buvo nusamdytas Rodman‘as - „Čikagos Bulls“ žaidėjas. Ir jis pasirodė puikiai.
Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ir Dennis Rodmanas

Su savo dažytais plaukais, auskarais, tatuiruotėmis ir perdėtai neaiškiai apibrėžtu seksualumu (1996 m., reklamuodamas savo autobiografiją jis vilkėjo vestuvinę suknelę), suteršta reputacija dėl narkotikų vartojimo, Rodman‘as galėtų būti laikomas kapitalistinės laisvamaniškos dekadencijos reklaminiu veidu. Labiau netinkamą ambasadorių Šiaurės Korėjai sunku įsivaizduoti. Bet jo vardas magiškai atvėrė duris.

Svarbiausia vizito akimirka turėjo būti parodomosios krepšinio varžybos tarp dviejų mišrių komandų, sudarytų iš amerikiečių ir šiaurės korėjiečių. Svečiai tikėjosi, kad viskas vyks nutrenktoje salėje su 80-100 mažų vaikų. Varžybos buvo smulkmena, nes amerikiečiai viską darė tik tam, kad surinktų kuo daugiau informacijos. Krepšininkas lyg tarp kitko užsiminė, kad norėtų susitikti su Kim Jong Unu: pamojuoti, pasisveikinti, gal netgi paspausti jam ranką.

Pasiūlymas buvo priimtas ir Rodman‘as atskrido į Pchenjaną 2013 metų vasario mėnesį kartu su „Globetrotters“ ir „Vice“ komandomis. Amerikiečiai buvo nuvežti apžiūrėti naują prekybos centrą, sporto klubą, delfinų šou, Kumusan‘o saulės rūmus. Grupė buvo priblokšta, kai parodomojo žaidimo dieną juos nuvežė ne į nutrenktą mokyklos sporto salę, o į areną, prilygstančią „Madison Square Garden“, pripildytą šiaurės korėjiečių.

Po rungtynių sekė linksmybės ir vakarėlis su Šiaurės Korėjos lyderiu. Amerikiečiai sakė kalbas, Kim šukavo :„Iki dugno“, vietos merginų grupė grojo dainas iš TV šou „Dallas“, filmo „Rokis“. Šokiai buvo pašėlę. Rodman‘o draugas įsivėlė į girtas muštynes su kažkuo iš „Globetrotters“ palydos.