Afrodiziakų galima rasti daugelyje kasdien naudojamų produktų – tai medus, figos, avokadai ir kt. Tai augalinės ir gyvūninės kilmės medžiagos, pavadintos graikų grožio ir meilės deivės Afroditės vardu. Tokį vardą jie pelnė dėl savo ypatingos savybės – tikima, kad šie maisto produktai sužadina aistrą. O kada, jei ne per šv. Valentiną, gali būti geresnė proga mylimąjį nustebinti aistra alsuojančia vakariene.

„Romantiška vakarienė – puiki dovana vienas kitam Valentino dienos proga. Siūlau vakarienę iš trijų dalių – užkandžio, karštojo patiekalo ir deserto. Parinkau receptus, kuriuose yra afrodiziakų. Tačiau turiu pripažinti, kad pagrindiniai aistros kurstytojai vakarienės metu turėtų būti ne tik afrodiziakai, bet ir jausmai vienas kitam. Mano patarimas – pagardinti visus gaminamus patiekalus meile. Banalu, bet veiksminga. Taip pat ruoškite vakarienę kartu, praleistas laikas drauge suteikia papildomą prieskonį patiekalams“, – tikina didžiausio picerijų tinklo virtuvės šėfė L. Makovska.

Vakarienės pradžiai – karštas gėrimas ir šparagų užkandis

Virtuvės šefė siūlo pradėti vakarienę nuo karšto, sušildančio gėrimo, kuriam paruošti reikėtų:
Obuolių sulčių
Kardamono
Muskato
Gvazdikėlių
Cinamono lazdelės
Apelsino griežinėlio
1 citrinos žievelės
Šparagai

Obuolių sultis su prieskoniais, kurie ir yra afrodiziakai, reikia kaitinti ant silpnos ugnies pusvalandį ir prieš patiekiant įmesti citrinos žievelės ir apelsino skiltelę. Jeigu norite daugiau pikantiškumo, galima pridėti mažą žiupsnelį čili pipirų arba gabalėlį imbiero šaknies.

Pasimėgavus gėrimu, vakarienės oficialia pradžia gali tapti karštas šparagų ir ožkos sūrio užkandis. „Jeigu neturite ožkos sūrio, galite panaudoti bet kurį minkštą šviežią sūrį“, – pataria „Čili picos“ virtuvės šefė. Užkandžiui reikia:

8 šviežių šparagų
Ožkos sūrio
1 valg. šaukšto miltų
1 kiaušinio
3 valg. šaukštų džiūvėsėlių
Keleto salotos lapų (neutralaus skonio, pvz. sultenės)

Šparagus nulupkite, nupjaukite apie 3 cm šaknies, užpilkite karštu vandeniu bei palaikykite keletą minučių. Šparagus reikia apvolioti miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir stambiuose, pvz. japoniškuose panko džiūvėsėliuose. Paruoštus šparagus apkepkite aliejuje bei patiekite su sūriu bei salotomis. Prie šio užkandžio Liucija Makovska siūlo ir padažą, kuriame taip pat naudojami afrodiziakai. Padažui reikia kelių šakelių bazilikų, krapų, 100 ml alyvuogių aliejaus, skiltelės česnako, žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų ir cukraus. Visas žoleles ir česnaką susmulkinkite, sudėkite prieskonius ir sumaišykite su aliejumi.
Jautienos didkepsnis

Pagrindinis patiekalas – neįprastas skoniu ir išvaizda

L. Makovska siūlo karštajam patiekalui pasirinkti jautienos didkepsnius su svogūnų Tarte tatin bei raudono vyno ir spanguolių padažu. Tarte tatin paruošimas nesudėtingas, tačiau tikrai nustebins savo išvaizda ir skoniu.

Trapiai minkštai tešlai:

100 g miltų
50 g šalto sviesto
1 kiaušinis
Žiupsnelis miltelinio cukraus
Žiupsnelis druskos
40 ml šalto vandens

Miltus, žiupsnelį cukraus ir druskos sumaišykite. Į miltų mišinį dėkite sviestą, smulkinkite peiliu ar konditerine mentele, kol sviesto gabaliukai taps labai maži. Į šią masę supilkite kiaušino ir šalto vandens plakinį ir toliau kapokite peiliu, kol gausite granuliuotą limpančią masę. Jeigu masė per sausa ir nelimpa, reikia įpilti daugiau vandens. Paruošę tešlą, padėkite į šaldytuvą valandai.

Pyragėlių įdarui reikia:

4 raudonųjų svogūnų
15 g sviesto
100 g cukraus

Nuvalytus raudonuosius svogūnus reikia perpjauti per pusę. Keptuvėje pakaitinkite ir ištirpinkite sviestą su cukrumi ir šiek tiek patroškinkite svogūnus bei sudėkite į apvalias, orkaitėje kepti skirtas formeles, užpilkite karamele bei apdenkite iš paruoštos ir iškočiotos tešlos išpjautais skrituliais. Patiekalą reikės kepti įkaitintoje 170 laipsnių orkaitėje 30 min.

„Tarte tartin prancūziškai reiškia apverstą pyragą. Tad išėmus iš orkaitės formeles, jas reikia apversti ir padėti ant lėkštės. Tik atsargiai, kad nepamestumėte pyrago“, – apie karštąjį patiekalą pasakoja L. Makovska.

Jautienos didkepsniams dviem žmonėms šefė siūlo naudoti apie 350 g jautienos išpjovos, kurią reikia keptuvėje apkepti du kartus – pirmąjį kartą labai įkaitintoje keptuvėje iš visų pusių keletą minučių, kad mėsos sultys liktų viduje, antrąjį – mažiau įkaitintoje keptuvėje, taip pat iš visų pusių po keletą minučių. Antrojo apkepimo laikas priklauso nuo to, kaip mėgstama paruošta mėsa – su krauju, vidutiniškai ar visiškai iškepta. O prie patiekalo siūlomam padažui reikės lygiomis dalimis raudonojo vyno, apelsinų sulčių ir spanguolių džemo. Viską sudedame į keptuvę ir kaitiname, kol pradeda tirštėti. Galima pridėti maltų juodųjų pipirų, druskos bei citrinos žievelės. Jeigu norima lėkštėje matyti daugiau spalvų – galima patiekti su keptuvėje apkeptais šparagais.

Desertui – vienas žymiausių afrodiziakų

Desertui siūloma naudoti šokoladą, tikriausiai, žymiausią afrodiziaką. „Šokoladinių saldėsių pasirinkimų tiek daug – galima gaminti šokoladinius triufelius, aplieti vaisius šokoladu, kepti pyragą, ar tiesiog paruošti karštą šokoladą su raudonaisiais čili pipirais“, – apie šv. Valentino dienos desertus pasakoja šefė.
Triufeliai

Jeigu norite pasiruošti desertą iš anksto ir daugiau laiko praleisti su antrąja puse prie vakarienės stalo, o ne virtuvėje, Liucija siūlo gaminti šokoladinius pyragėlius. Tešlą šiam patiekalui galite pasiruošti iš anksto. Jai reikės:

1 stiklinės cukraus
3 kiaušinių
100 g sviesto
1,5 stiklinės pieno
100 g juodojo šokolado
4 valg. šaukštų kakavos
1,5 stiklinės miltų
žiupsnelių kepimo miltelių ir cinamono

Cukrų išplakite su kiaušiniais, sviestą ir šokoladą ištirpinkite, kaitindami vandens vonelėje, likusius birius produktus sumaišykite trečiame inde. Į kiaušinių plakinį supilkite ištirpintą sviestą ir šokoladą, vėliau po truputį įmaišykite sausąją masę bei supilkite pašildytą pieną, išplakite. Masę supilkite į formeles, pvz. keksiukų, ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15-20 min. Patiekimui galite panaudoti vyšnių ar aviečių padažą. Desertą pašaukite į orkaitę, kai pradėsite valgyti karštąjį patiekalą.