Augalams tręšti

Kavos tirščiai – puiki natūrali priemonė tiek kambariniams, tiek lauko augalams tręšti. Itin tinka vaismedžiams, kamelijoms, azalijoms, rožėms, rododendrams, hiacintams, kardeliams ir kitiems augalams, mėgstantiems rūgščią dirvą.

Kavoje yra medžiagų, skatinančių augalus augti ir atbaidančių kenkėjus, ypač skruzdėles, šliužus, sraiges. Kvapas nepatinka ir katėms, todėl jos nebeužklysta į gėlių darželį. Tirščius galima įmaišyti į žemę arba praskiesti vandeniu ir laistyti augalus. Geriausia, kad tirščiai būtų be jokių priedų, pvz., saldiklių, grietinėlės, pieno.

Kvapams neutralizuoti

Kavos aromatas labai malonus. Moksliškai įrodyta, kad jis pakelia nuotaiką, suteikia žvalumo ir energijos. Dar viena gera žinia – kava neutralizuoja kitus kvapus. Kavos tirščius galima išdžiovinti, suberti į indelį ir jį pastatyti šaldytuve, spintelėje ar kitoje vietoje, kur reikia sugerti įvairius aromatus.

Jeigu pjaustomų svogūnų kvapas įsigeria į rankas, jas taip pat patariama patrinti kavos tirščiais – nemalonus aromatas išnyks. Beje, kavos tirščiai praverčia ir renkantis kvepalus – kai prisiuostoma per daug skirtingų kvapų, nosis nebesugeba atskirti vieno nuo kito. Pauosčius kavos, viskas vėl stoja į savo vėžes.

Kūnui šveisti

Kavos tirščiai – ideali natūrali priemonė negyvoms odos ląstelėms šalinti. Jie ne tik nušveičia suragėjusį sluoksnį, bet ir pamaitina odą, suteikia elastingumo bei paryškina dailų įdegį. Įrodyta, kad reguliariai šveičiant šlaunų ar pilvo odą kavos tirščiais, sumažėja celiulito atsiradimo tikimybė, nes pagerinama kraujo cirkuliacija ir skysčių apykaita. Galima pasigaminti įvairių šveitiklių. Pvz., kavos tirščius lygiomis dalimis sumaišyti su medumi ir alyvuogių aliejumi. Kūną šveisti patartina vieną ar du kartus per savaitę.
Kavos tirščių kaukė

Indams plauti

Jeigu puodelių kraštai pageltę nuo arbatžolių, o orkaitėje guli švaros išsiilgusi pridegusi kepimo forma, gali pasitarnauti kavos tirščiai. Jie veikia kaip abrazyvinė medžiaga, nepriekaištingai nušveičianti visus purvo likučius ir kalkių nuosėdas.

Veiksmingesniam poveikiui kavos tirščius galima maišyti su citrinų sultimis, soda arba šlakeliu acto. Tiesa, šis metodas netinka blizgiems ir neatspariems paviršiams šveisti, nes gali juos pažeisti. Kavos tirščiai tinka ir židiniams, lauko kepsninėms valyti – jais lengviau pašalinami pelenai.

Adatų pagalvėlei siūti

Išdžiovintų kavos tirščių galima pripildyti adatų pagalvėlę. Užpildas gali būti vien iš kavos tirščių arba juos galima maišyti su vata, kokiomis nors kruopomis ar pan. Tokia pagalvėlė apsaugos adatas nuo rūdijimo. Be to, skleis itin malonų aromatą – jis sustiprės kiekvieną kartą, įsmeigus adatą į pagalvėlę.

Kiaušiniams dažyti

Kavos tirščiai puikiai tinka Velykų margučiams dažyti. Jie suteikia elegantišką, apetitą žadinančią šokoladinę spalvą. Dažams pasigaminti reikia sumaišyti 4 šaukštelius kavos tirščių, šaukštelį acto ir tiek vandens, kad puode apsemtų kiaušinius. Jeigu vandens labai daug, produktų kiekį reikia dvigubinti.

Kavos tirščiai tinka ne tik kiaušiniams, bet ir popieriui ar medžiagai dažyti – suteikia senumo efektą. Norimą nudažyti audinį reikia išmirkyti kavos tirščių ir vandens mišinyje, o popierių įtrinti drėgnais kavos tirščiais, paskui palikti išdžiūti. Ši natūrali priemonė tinka net tamsiems mediniams baldams atnaujinti, nes puikiai slepia įbrėžimus (tereikia juos įtrinti drėgnais kavos tirščiais).

Plaukams stiprinti

Iš kavos tirščių galima pasigaminti plaukų kaukę. Ji itin tinka rudaplaukėms, nes paryškina natūralią plaukų spalvą ir suteikia žvilgesio. Prieš trenkant plaukus galvos odą pamasažuoti drėgnais kavos tirščiais. Galvą pridengti maistine plėvele, kad laikytųsi šiluma. Po 15–20 min. kruopščiai išskalauti. Reguliariai kartojant šią procedūrą (1–2 kartus per savaitę), plaukai taps tvirtesni, puresni, paspartės jų augimas. Norint greitesnio poveikio, kavos tirščius galima maišyti su medumi. Jeigu jis tirštas, prieš tai jį reikia šiek tiek pašildyti vandens garuose.

Paakiams gražinti

Jeigu rytais paakiai būna paburkę, akis plačiau pramerkti padės ne tik kavos puodelis, bet ir jos tirščiai. Išgėrus kavą, į likučius įmaišyti šaukštą jogurto ir šaukštelį medaus. Mišiniu aptepti paakius, palaikyti 20 min. ir nuplauti. Kaukę galima naudoti ne tik paakiams, bet ir visai veido odai. Ji išvalys užsikimšusias poras, suteiks odai skaistumo, elastingumo ir pašalins blizgesį (todėl ypač rekomenduojama riebiai odai).

Kvapioms žvakėms gaminti

Įvairius žvakigalius galima išlydyti, sumaišyti su kavos tirščiais, supilstyti į gražias formeles, į kiekvieną įstatyti po dagtį ir palikti vėl sustingti. Deginant šias pačių gamintas žvakes pasklis puikus kavos aromatas. Jis suteiks jaukumo, gerins nuotaiką, atpalaiduos.

Įdomu

Sakoma, kad kavos tirščiuose pavoliotos morkų sėklos dygsta greičiau, o patys šakniavaisiai būna saldesni.

Kavos kvapas atbaido blusas, todėl liaudies išmintis pataria kavos tirščiais prieš maudynes ištrinti keturkojo bičiulio kailį, kurį laiką palaikyti, o tada kruopščiai išskalauti.

Patarimas žvejams – masalas ilgiau išliks gyvas, jei bus laikomas žemėse, sumaišytose su žiupsneliu kavos tirščių.

Kavos tirščiai gali būti alternatyva druskai, skirtai keliams barstyti. Jie ne tik mažina slidumą, bet ir sugeria saulės spindulius, todėl sniegas ir ledas greičiau tirpsta. Be to, kavos tirščiai nekenkia aplinkai. Tiesa, jų reikėtų daug, todėl barstyti jais gatves brangiai kainuotų. Visgi sukaupus daugiau panaudotų kavos tirščių galima pabarstyti bent takelį prie namų.

Jeigu peleninė prisigėrusi nemalonaus rūkalų kvapo, iškračius pelenus, jos dugną naudinga padengti kavos tirščiais. Palaikius kelias valandas iškratyti.