„Gamindami kalėdinius papuošimus iš antrinių žaliavų, dvigubai sumažiname taršą: ne tik neišmetame šiaudelių, bet ir neperkame žaisliukų, kurių gamyba taip pat būtų teršusi gamtą“, – sako menininkė Jurgita Jakubauskaitė, šią savaitę grįžusi į kadaise baigtą Vilniaus Gedimino technikos universitetą (VGTU) ir čia vedusi ekologiškų žaislų dirbtuves, rašoma pranešime spaudai.

Mergina, palaikanti atsakingo vartojimo ir ekologijos idėjas, neslepia, jog toks žaislinių snaigių gaminimo principas nėra naujas – jis perimtas iš mūsų prosenelių. Anksčiau taip buvo gaminami šiaudiniai žaisliukai, o dabar Jurgita, kaip pati sako, tai pritaikė plastikinei miesto kultūrai. Menininkė patarė šiaudelius pradėti rinkti dar vasarą, kai jie itin populiarūs. Jei visgi to padaryti nespėjote, tiesiog susitarkite su kavinėmis, kurios gali paprašyti lankytojų jų neišmesti.

„Džiugu, jog VGTU kalėdinių papuošimų dirbtuvės subūrė tiek daug žmonių. Turime būti draugiški ne tik gamtai bei aplinkai, bet ir išmokti matyti, suprasti, padėti vienas kitam – gyventi bendruomeniškai“, – sako J. Jakubauskaitė ir dalijasi nesudėtinga ekologiškų žaislinių snaigių gaminimo pamokėle.

Jums reikės:

Panaudotų ir išplautų šiaudelių (vienai snaigei – 8)
Vielos
Žnyplučių vielos kirpimui
Žnyplučių vielos sukimui

Darbo eiga:

1. 8 šiaudelius perlenkite pusiau. Kad šiaudeliai iš karto negrįžtų į pradinę poziciją, lenkimo vietą užtvirtinkite šiek tiek patrindami tarp pirštų.

2. Žnyplutėmis atkirpkite 4–5 cm ilgio vielutės gabalėlį, vyniojimo žnyplutėmis sujunkite visus šiaudelius per lenkimo liniją.

3. Pasidarykite šešiolika 3 cm ilgio vielos gabaliukų. Paimkite po du gretimus šiaudelius ir, naudojant sukimo žnyplutes, sujunkite juos tarpusavyje. Tai darykite vizualiai padalinę šiaudelį pusiau ir tuomet pakilę 1 cm arčiau būsimos snaigės centro.

4. Atlikę ankstesnį žingsnį, gavote 8 šiaudelių poras. Dabar, palikę 1 cm nuo šiaudelių galų, tuo pačiu principu sujunkite greta esančių porų šiaudelius.

Štai ir viskas – belieka snaigėmis puošti namus bei laukti artėjančių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)