Žolininkė Danutė Kunčienė pasakoja, kad kai kurie nemigą sau tiesiog įsikalba. Medikės išsilavinimą turinti moteris pabrėžia, kad ši problema neretai prasideda žmogaus galvoje. Artėjant vakarui žmogus pradeda kartoti, kaip jis šiąnakt vėl neužmigs. Todėl tokiu atveju patarimai bus bejėgiai prieš įtaigią mintį.

„Pirmiausiai siūlau apgalvoti, kodėl žmogų kankina nemiga. Galbūt jį neramina tam tikros mintys, galbūt jis prieš miegą valgo netinkamą maistą, dirba netinkamą darbą, miega neišvėdintame kambaryje. Yra daugybė priežasčių, kurios gali turėti įtakos blogam miegui. Netgi netinkama galvos padėtis lovoje“, – pasakoja žolininkė, akcentavusi, kad geriausia miegoti galvą atsukus į Rytus arba Šiaurę.

Pašnekovė pataria nemigos kankinamam žmogui patyrinėti savo kūną. Daugelis mokslininkų aiškina, kad tam įtakos gali turėti nevienoda kūno dalių temperatūra: būna vėsesnės kojos ar rankos. Tokią problemą patartina spręsti darant žolelių kompresus ar voneles. Jei kojos šiltos, o galva šalta, rekomenduojama po antklode pasidaryti garų seansą.

Sutuoktiniai vienas kitam prieš miegą taip pat gali pamasažuoti kojas. Toks romantiškas ritualas taip pat pagerins miego kokybę.

Žolininkė D. Kunčienė taip pat siūlo pasidaryti melisos aliejaus kompresą, kurį galima dėti ant pilvo. Tas pats melisos aliejus labai tinka ir masažuoti pėdas.

Yra daugybė augalų, kurie taip pat gali pagerinti miego kokybę. Tai gudobelės žiedai lapai ir vaisiai, gervuogės lapai ir vaisiai, melisa, moliūgas, šermukšnis, vaivoras. Taip pat vyšnios, žemuogės, pastarnokas.

Arbatos nuo miego

Pašnekovė taip pat siūlo pasigaminti vaistažolių arbatų, kurias rekomenduoja ne liaudies medicinos žinovai, bet vaistininkai:

20 g valerijonų šaknų
30 g melisų lapų
50 g kraujažolės

Vieną valgomą šaukštą mišinio užpilti stikline karšto vandens. Gerkite po pusę stiklinės tris kartus per dieną. Tai nuramins nervų sistemą. Po kurio laiko pajusite teigiamus rezultatus.

20 g sukatžolės
20 g melisos
20 g gudobelės lapų, žiedai ar vaisių

Vieną valgomą šaukštą mišinio užpilkite stikline vandens. Vaistažolių kiekis gali būti ir didesnis - svarbu, kad jų būtų lygiomis dalimis.

50 g apynių spurgų
50 g pupalaiškių lapų
50 g mėtų lapų
50 g valerijono šaknų

Du valgomuosius šaukštus mišinio užplikykite stikline vandens. Vaistažolių kiekis gali būti ir didesnis - svarbu, kad jų būtų lygiomis dalimis. Gerkite po stiklinę du kartus per dieną.

Ši arbata gerina virškinimą, dėl kurio ir gali būti suprastėjęs miegas.

50 g šilinio viržio
50 g erškėčių žiedų
100 g žemuogių lapų

Taip pat nuo nemigos labai veiksminga džiovintų obuolių žievelių arbata. Ji gelbsti ir nuo įsisenėjusio dusulio ar kosulio.

Lengviau miegosite ir išgėrę prieš miegą šilto medaus ir cinamono gėrimo.

Kompresai ir vonelės

Žolininkė D. Kunčienė rekomenduoja morkų lapų kompresus. Morkų lapus šiek tiek pašutinti ant garų, įdėti į skepetaitę ir palaikyti prieš miegą ant sprando.

Senolių itin populiari priemonė nuo nemigos – vonia su eglės spygliais. Vieną stiklinę spyglių užpilti 1 litru karšto vandens, pakaitinti apie 10 minučių ir supilti į vonią. Šį nuovirą galima panaudoti iki 10 kartų.

Užmigti padės ir vonia su keliais lašeliais kėnio eterinio aliejaus. Liepžiedžių vonia ypatingai tinka neramiems vaikams. Užpilkite šaltu vandeniu liepų žiedus, palaikykite parą. Prieš pilant į vonią šiek tiek pakaitinkite. Tokia vonelė labai veiksminga veikia ir kaip antiseptikas.

Jei nesate alergiškas pušų pumpurams, rekomenduojama pasidaryti vonelę su pušų pumpurais. Užplikykite 150 gramų dviem litrais vandens ir perkošus supilkite į vonią.

Itin veiksmingas čiobrelių (100 g), barkūno (100 g), valerijono šaknų (100 g) mišinys. Užplikykite 3 litrais vandens ir po poros valandų supilkite į vonią. Tokios vonelės itin populiarios sanatorijose, SPA centruose.

Tiems, kas skundžiasi prastu miegu, gali pagelbėti vaistinis jeronimo augalas. Vazonėlį žolininkė rekomenduoja turėti kiekvienuose namuose.