Turbūt kiekviena iš mūsų bent kartą gyvenime susidūrėme su situacija, kai namuose ideali tvarka (jūs galite guldyti galvą, jog būtent taip ir yra), blogam kvapui priežasčių paprasčiausiai nėra, tačiau atgrasus aromatas vis tiek tvyro. Priežasčių, kodėl taip nutinka, gali būti net kelios – kaip ir ne vienas šios problemos sprendimo būdas.

Bloga ventiliacija

Neretai statybininkai per skubėjimą ar dėl kvalifikacijos stokos daugiabučiuose nekokybiškai įrengia vėdinimo sistemą, todėl ji negali tinkamai susidoroti su oro srautais ir blogas oras nespėjamas pakeisti šviežiu. Kartais nemalonus kvapas patalpoje atsiranda ir dėl per stipraus šildymo: jeigu patalpa retai vėdinama, karštas oras paprasčiausiai užsistovi, atsiranda nemalonus tvankumas.

Jeigu įsitikinote, jog nemalonus kvapas gyvenamojoje patalpoje tvyro būtent dėl blogos ventiliacijos, išeitis tėra vienintelė: problemą spręsti iš esmės, tai reiškia, perdaryti ventiliacijos sistemą. Vienos jūs šios problemos tikrai neišspręsite, būtina veikti kartu su kaimynais – juk juos greičiausiai kankina tos pačios bėdos. O kol nepavyks perdaryti ventiliacijos sistemos, tiesiog pasistenkite butą dažniau vėdinti.

Virtuvės „aromatai“

Virtuvėje kiekvieną mielą dieną kaupiasi įvairiausios atliekos, daugiausia maisto. Jos gyvena šiukšlių dėžėje, dažniausiai įkalintos plastiko maišelyje. Plastikas, iš kurio gaminami šiukšlių maišai, pastebimu kvapu nepasižymi, tačiau jame atsidūrusios maisto atliekos ir šiukšlės labai greitai pradeda skleisti tikrai nemalonius aromatus. Prie šio proceso prisideda ir drėgmė, kurios nestinga praktiškai kiekvienoje virtuvėje. Atkreipkite dėmesį į faktą, jog jeigu į šiukšlių maišą patenka skysčio (net jeigu tai paprasčiausias tyras vanduo), ten labai sparčiai pradeda veistis bakterijos ir sklisti labai nemalonūs kvapai.

Išvada: šiukšles išneškite kiek galima dažniau. Jeigu norite, kad dingtų nuo šiukšlių dėžės sklindantys nemalonūs kvapai, keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį paprasčiausio acto. Vietoj acto galite rinktis apelsino ar citrinos žieveles – virtuvę užlies malonus kvapas.

Atsargos – gerai, bet...

Jūs iki šiol perkate tualetinį popierių juodai dienai? Nereikia! Nors ir sutaupysite kelis centus, tačiau problemų gali kilti tikrai rimtų. Popieriniai gaminiai pasižymi unikalia savybę puikiai sugerti kvapus, ši taisyklė ypač galioja tualetiniam popieriui. Jums nei į galvą neateis, kodėl jūsų bute ar name tvyro toks keistas kvapas. O iš tikrųjų blogą kvapą skleidžia tie 20 ritinėlių tualetinio popieriaus, kuriuos slepiate spintelėje.

Išvada: pirkite ne daugiau 2-3 ritinėlių. Būkite ramūs, šios prekės parduotuvėse tikrai nepritrūks.

Tvarka drabužių spintoje

Niekada nepamirškite, jog spintose gulintys drabužiai ir patalynė neretai dėl gryno oro stokos prisigeria nemalonaus kvapo.

Periodiškai (bent jau du kartus per metus) spintas būtina iškraustyti, išvėdinti daiktus, spintas išvalyti ir viską tvarkingai sudėti atgal. Blogo kvapo išvengti padės ir malonios smulkmenos – tarp drabužių galite įdėti sausų kvepalų, aromatinių žolelių.

Dar keletas gudrybių, kaip atsikratyti blogo kvapo namuose

· Ant kilimėlio prieškambaryje kartkartėmis užlašinkite kelis lašelius citrinų ar apelsinų aliejaus.

· Pavasarį ir vasarą pasirūpinkite aromatinių augalų atsargomis, juos susidžiovinusios pasigaminkite puokštelių, kuriomis galite papuošti virtuvę ar koridorių.

· Neužmirškite sausų kvepalų, kurių pasigaminti galite ir pačios – tiesiog į medvilninį maišelį pridėkite džiovintų aromatinių augalų. Tokie sausi kvepalai puikiai tinka aromatizuoti spintas.

· Svetainėje ir miegamajame auginkite kambarines gėlės – jos valo orą.

· Pasistenkite vonios kambaryje nelaikyti drėgnų rankšluosčių.

· Neleiskite virtuvėje gaminamo maisto kvapams pasklisti po visą butą ar namą.

Laikykitės šių paprastų taisyklių ir tiek jūs pačios, tiek jūsų svečiai galėsite džiaugtis tik nosį maloniai kutenančiais gyvenamosios erdvės aromatais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)