Prieš pradėdami dažymo ir pertvarkymo procesą, skirkite laiko idėjų generavimui ir pamąstykite apie save, savo šeimą ir jūsų gyvenimo būdą. Įkvėpimo ieškokite žurnaluose ir išsirinkite jums labiausiai patikusių kambarių ar namų nuotraukas.

Surinkite iš visų namų daiktus, kurie jus gerai nuteikia, ir išnagrinėkite, kas būtent juose jums patinka – galbūt tai bus užuomina, kokios spalvos turi vyrauti naujajame namų interjere. Taip susiplanuokite gyvenamosios erdvės įrengimą. Įrengiant kitas erdves, svarbiausia funkcionalumas.

Funkcionalumas

Įsirengiant namus svarbi ne tik estetinė pusė – ne mažiau svarbi ir praktinė pusė, tai yra, erdvės funkcionalumas.

Pateikiame patarimus, kaip užtikrinti kuo didesnį funkcionalumą, nepamirštant estetinės pusės.

Pagrindinis akcentas. Kai kurie kambariai turi natūralius pagrindinius akcentus – tai yra vieta ar objektas, kuris visų pirma krenta į akis įžengus į kambarį. Tai gali būti židinys, didelis langas su gražiu vaizdu arba netgi į sieną įmontuota knygų spinta. Jei jūsų kambarys tokio natūralaus akcento neturi, teks sukurti jį patiems – pavyzdžiui, pakabinti ar pastatyti ryškų meno kūrinį arba grindis užtiesti spalvingu kilimu.

Baldai. Apsispręskite, ar turimi baldai užtikrina visas norimas kambario funkcijas. Jei kažkoks baldas neatitinka paskirties arba yra per didelis ar per mažas pagal kambario dydį, pakeiskite jį kitu, tinkamesniu baldu.

Apšvietimas. Apšvietimas turi būti ir funkcionalus, ir vizualiai išryškinantis erdvės privalumus. Apšvietimas būna tiesioginis, kai apšviečiama konkreti zona, arba netiesioginis, prislopintas, padedantis kambaryje sukurti intymią nuotaiką pokalbiams ar televizoriaus žiūrėjimui.

Paryškinamasis apšvietimas – įmontuojami grindų ar lubų šviestuvai ar akcentiniai šviestuvai ant bėgelių pabrėžia tekstūrą, spalvą ir detales kambaryje.

Baldų išdėstymas. Nusibraižykite savo kambarį milimetriniame popieriuje. Išmatuokite ir pažymėkite elektros lizdus ir jungiklius, ventiliacijos angas, langus ir duris. Išmatuokite baldus ir pažymėkite juos grindų plane.

Paprastai pagrindiniai baldai išdėstomi aplink pagrindinį kambario akcentą, paliekant laisvą erdvę judėjimui. Plane pažymėkite baldus, kuriuos norėtumėte turėti, net jei šiuo metu jų įsigyti negalite. Visame kambaryje išlaikykite pusiausvyrą tarp aukštų ir žemų bei tarp sunkių ir lengvų baldų ir objektų.

Nuotaika

Kambario nuotaiką arba jausmą sukuria spalvos, baldų stilius, pasirinktos tekstūros ir raštai bei aksesuarai. Kadangi norint sukurti tinkamą nuotaiką, reikia atsižvelgti labai į daug ką, nusistatykite pagrindinę temą, pasirinkę jus įkvepiantį objektą, tada šis dekoravimo projekto etapas bus daug smagesnis ir įdomesnis.

Štai pagrindiniai veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti kuriant erdvės nuotaiką.

Įkvepiantis objektas. Lengviausias būdas dekoruoti kambarį yra pradėti nuo įkvėpimo šaltinio. Tai gali būti dekoratyvinė pagalvėlė, mėgstama skraistė ar net nuotrauka žurnale. Įkvėpimo šaltinį rinkitės išmintingai – svarbu, kad žvelgiant į jį jums kiltų teigiamos emocijos. Būtent tai ir yra temos, spalvų, raštų ir tekstūrų pasirinkimo pagrindas.

Pagrindinė tema. Išanalizuokite įkvepiantį objektą ir sugalvokite temos pavadinimą. Pavyzdžiui, jei jūsų įkvėpimo objektas yra pagalvėlė su išsiuvinėtais augalais, jūsų pagrindinė tema gali būti „klasikinis botanikos sodas“. Jei temos pavadinimas bus išsamus, aprašomojo pobūdžio, tada jums kils daugiau idėjų, kaip ją paversti realybe interjere.

Konkrečiai šiai temai tinka botaniniai raštai, dryželiais margintos sienos, žalios spalvos ir gėlių spalvų atspalviai, klasikiniai audiniai ir baldai, tamsus medis ir juodi akcentai.

Spalvų gama. Spalvos visada turi pabrėžti temą. Dažniausiai tinkamiausios spalvos slypi jus įkvepiančio objekto raštuose ar formoje. Apskritai geriausia kambariui parinkti tris spalvas: dominuojančią spalvą sienoms, kilimams ir audinių fonui, papildančią spalvą, figūruojančią audiniuose ir aksesuaruose, ir akcentuojančią spalvą, kuri erdvei suteikia energijos, ją pagyvina.

Raštai. Dryželiai, žirneliai, langeliai, gėlių raštai – tai tik keli raštų pavyzdžiai. Raštai taip pat turi atspindėti temą. Raštus derinti galima, tik reikia atsižvelgti į tris dalykus:

1. Fono spalva turi būti vienoda.

2. Visi raštai turi būti tokios pačios spalvos.

3. Raštų dydis turi būti skirtingas. 

Tekstūra. Per daug lygių, blizgančių objektų ar šiurkščios, grubios tekstūros perteklius vargina akį. Kad erdvė būtų įdomi, tekstūras maišykite. Net raštas gali būti panaudotas kaip tekstūra. Marginiai vizualiai sukuria erdvės jausmą, gylį.

Baldai. Baldai turi būti ne tik funkcionalūs, jie turi pabrėžti ir jūsų pasirinktą temą. Kai kurie baldai gali būti funkcionalūs, bet jų stilius ir spalva nemaloniai išsiskirti viso kambario fone. Poveikį sušvelninti padeda užvalkalai, staltiesės ar dažai. O jei net tai nepadeda, atsisakykite netinkančio baldo.

Individualumas

Net ir profesionaliai įrengtas kambarys, neatspindintis jūsų išskirtinumo, bus bedvasis. Štai keli strateginiai žingsniai.

Aksesuarai. Paveikslai, vazos, pagalvėlės ir kilimai yra būtinos interjero detalės, kurios paprastai padeda pabrėžti temą ir sukurti nuotaiką. Vis dėlto būkite lankstūs – senovinis rėmas puikiai pabrėš modernaus kambario grožį. Aksesuarai puošia sienas, atbrailas, baldus, stalus ir grindis, tai gali būti paveikslai, nuotraukos ar pagalvėlės.

Keistenybės. Tai nėra privalomas dekoro elementas, bet kartais gali būti labai naudingas. Keisti, įdomūs objektai nuima įtampą griežtame, pagal visas taisykles sukurtame interjere. Pavyzdžiui, dailioje klasikinėje kaimo svetainėje tokį poveikį pasiekti padės virš židinio pakabintas žaismingas skiautinys.

Netikėtumai. Tai nebūtinai turi būti kažkas itin keisto ar išskirtinio, tiesiog kažkas netikėto, pavyzdžiui, ryškiai išdažytos lubos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją