Ką reikia žinoti apie aromatų poveikį mūsų gyvenimui

Plačiąja prasme prie aromaterapijos priskiriami ir dirbtinai sukurti kvepalų aromatai, ir patalpų kvėpikliai. Dirbtiniai aromatizatoriai taip pat gali paveikti mūsų būseną, kaip ir natūralūs jų analogai.

Visa žmonijos istorija kiaurai persigėrusi kvapais. Net Biblijoje nuolat minimi kvapieji aliejai ir smilkalai. Kinai, egiptiečiai, indai, graikai ir romėnai dar iki mūsų eros savaitėmis kvėpuodavo gydomaisiais augalais ir maudydavosi kvapniose voniose.

Seniausia aromaterapijos mokykla gimė maurų valdomoje Ispanijoje devintame amžiuje. Paslaptingieji alchemikai mokė, kad gydymo sėkmė priklauso nuo kvapo grynumo ir kokybės, „aromato sielos“, jo ryškumo ir energingumo. Kvapais gydėsi ir riteriai Kryžiaus žygiuose, ir Kristupas Kolumbas. Augalų savybės buvo atrandamos visiškai atsitiktinai arba per neapsižiūrėjimą.

Pavyzdžiui, prancūzų chemikas ir gydytojas Rene-Maurice‘as Gattefosse atrado, kad levandų aliejus puikiai gydo nudegimus tik po to, kai jo laboratorijoje įvyko gaisras. Vėliau jis pritaikė šį aliejų gydydamas kareivius. Praėjusiame amžiuje gydomieji kvapai net buvo traktuojami kaip antibiotikų pakaitalas. Kvapų poveikis emocinei gyvenimo sferai labai didelis. Prieš kvėpindami namus, perskaitykite šias gaires:

Psichiką atpalaiduojantys aromatai poilsiui: kiparisas, gvazdikėliai, kadagys, kvapioji kananga (ylan-ylang), kedras, mandarinas, ramunėlės, mairūnai, mira, nerolis, rožė, sandalas ir vetiverijos.

Harmoningai savijautai: bazilikas, bergamotė, snaputis, vanilė ir levandos.

Psichikos stimuliatoriai: cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, eukaliptas ir pankolis, imbieras, žalioji citrina, mėta, apelsinas, pušis, greipfrutas, juodieji pipirai ir rozmarinas.

Antidepresantai: bazilikai, bergamotė, gvazdikėliai, snaputis, kvapioji kananga, jazminai, levandos, citrina, ramunėlės, apelsinas, nerolis, pačiulis, rožė ir sandalmedis.

Afrodiziakai: cinamonas, kardamonas, kalendra, gvazdikėliai, kvapioji kananga, jazminai, imbieras, kedro mediena, nerolis, pačiulis, rozmarinas, rožė, sandalmedis.

Smegenų stimuliatoriai: bazilikas, kardamonas, kalendra, eukaliptas, mėta, pušis ir rozmarinas.

Populiariausių aromatų poveikis organizmui

Bazilikų aliejus. Šis aromatas tradiciškai naudojamas kovai su depresija, galvos skausmu ir kvėpavimo sutrikimais.

Arbatmedžio aliejus. Tradicinė Australijos čiabuvių priemonė. Neseniai atlikti tyrimai įrodė, kad jis puikiai kovoja su įvairiomis infekcijomis ir yra veiksminga antivirusinė priemonė.

Jazminai. Malonus saldus aromatas naudojamas kaip afrodiziakas su tonizuojančiu poveikiu.

Levandos. Puikus antiseptikas, afrodiziakas, atpalaiduojanti ir karštį mažinanti priemonė.

Rožės. Neįkyri „kvepalų karalienė“. Jos aromatas valo mintis ir paaštrina jutiminį suvokimą, suteikia ramybės ir saugumo jausmą. Priverčia mus nusišypsoti ir gerai padeda nuo nemigos.

Vanilė. Suteikia energijos, gyvumo ir jėgų, suaktyvina gyvybinę ir psichinę energiją. Manoma, kad vanilės aromatas juntamas kaip nepavojingas, suteikia saugumo ir jaukumo jausmą, nuima nerimą ir baimes. Aromatizatorių sudėtyje esanti vanilė padeda suvaldyti pyktį ir neproduktyvias emocijas.

Obelų žiedai. Gali padėti įveikti galvos skausmą, nerimastingumą ir perdėtą jaudinimąsi.

Cinamonas. Stimuliuoja seksualinį susijaudinimą, gerina regėjimą, atmintį, dėmesį ir motoriką.

Mėtos. Kvapas valo kvėpavimo takus, gerindamas galvos smegenų veiklą ir stimuliuodamas jų aktyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)