Šeimos gydytoja Deyo Famuboni iš Londono įspėja, kad ir labiausiai trikdantys sveikatos klausimai turi savas priežastis. „Jūs galite nerimauti, kas bus, kai susitiksite su sveikatos priežiūros specialistu. Tai suprantama, tačiau mes tam ir esame, kad užtikrintume gerą priežiūrą, atliktume visus reikiamus tyrimus, paskirtume tinkamą gydimą ir jūs pasijaustumėte sveiki“, – sako daktarė.

Taigi, štai septyni nesmagūs simptomai, kurių niekada nevalia ignoruoti:

Pernelyg didelis prakaitavimas

Nustatyta, kad dauguma žmonių per dieną išprakaituoja maždaug litrą prakaito. Vis dėlto, kai kurie žmonės (maždaug trys iš šimto) gali kasdien išskirti net iki dešimt kartų daugiau prakaito. Galimos įvairios priežastys, kodėl organizmas pradeda taip intensyviai prakaituoti. 

Nuolatinis prakaitavimas, nepriklausomai nuo veiklos ar streso lygio, paprastai byloja, kad prakaito liaukos visą laiką yra aktyvios. Tai vadinama hiperhidroze. Ji gali būti židininė – tai reiškia, kad prakaituoja pažastys ar delnai – arba bendra. Galimos įvairios priežastys, pradedant infekcijomis, baigiant vartojamais vaistais ar hormonų pusiausvyros sutrikimais. Kartais priežastis gali būti neaiški. Todėl esminis dalykas tokiu atveju yra išaiškinti priežastį ir ją pašalinti.

Jeigu nepadeda antiperspirantai, židininį prakaitavimą galima sumažinti receptiniais dezodorantais. Geriausia yra kreiptis į dermatologą, kuris gali skirti tokius gydymo metodus kaip jonotoferezė (vandens srovių panaudojimas židininio prakaitavimo stabdymui), geriamieji vaistai ar botokso injekcijos.

Skausmingas tuštinimasis

Tai gali pasireikšti kaip per dažno ar per reto tuštinimosi padarinys. Dažnai dėl to kaltas hemarojus ar įtrūkimai analinėje angoje. Dėl vidurių užkietėjimo patiriama įtampa problemą tik dar labiau paaštrina, kadangi tai traumuoja aplinkinius audinius.

Dėl skausmo pradedate vengti tuštinimosi, o tai dar labiau pablogina situaciją, kadangi išmatos darosi sausesnės ir dėl to sunkiau juda. Todėl labai svarbu neuždelsti ir užkirsti kelią sunkiam vidurių užkietėjimui, gausiam kraujavimui ar infekcijai šioje vietoje.

Vidurių užkietėjimo problemą pašalinti galima pakeitus mitybą. Tam reikia valgyti daugiau ląstelienos turinčių maisto produktų, gerti pakankamai vandens ir judėti. Tai padeda ir hemarojaus bei išeinamosios angos įplyšimų gydymui. Vaistinėje įsigyti (su receptu ar be jo) galima ir vidurius laisvinančių vaistų, tepalų ar žvakučių.

Jeigu šį nemalonų simptomą lydi kraujavimas, diskomforo ar skausmo jausmas apatinėje pilvo dalyje, vadinasi, pats metas kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. Abu šie nemalonūs reiškiniai yra žarnyno vėžio simptomai. Ši liga vien Jungtinėje Karalystėje išsivysto vienam iš dvidešimties žmonių.

Spenelių pakitimai

Turima omenyje šlapiuojantys ar pakitusios formos speneliai, taip pat odos pasikeitimai aplink juos. Tai gali nutikti dėl keleto priežasčių, viena jų – hormonų pusiausvyros sutrikimai.
Jeigu šiuo metu nemaitinate kūdikio krūtimi, išskyrų iš spenelių neturi būti, o jei taip yra, dėl to gali būti kaltas padidėjęs prolaktino hormono kiekis. Tai hormonas, gaminamas hipofizėje. Kitos galimos priežastys – medikamentai, stresas, skydliaukės ir inkstų problemos. Visa tai yra išgydoma. Tačiau jeigu negydysite, tai gali atsiliepti mėnesinių ciklui, tapti nevaisingumo priežastimi, paskatinti osteoporozę ir kitus nemalonius padarinius.

Jūsų sveikatos specialistas gali pasiteirauti daugiau informacijos, susijusios su šiais simptomais. Tai gali būti susiję su šeimos istorija, menstruacijų ciklu, kontraceptinių priemonių vartojimu. Vėliau gali tekti atlikti kraujo tyrimą ir kitus papildomus tyrimus.

Priklausomai nuo tyrimų rezultatų, galite būti nukreipta pas krūtų ar hormonų specialistą, jums gali tekti atlikti mamogramą, ultragarso ar biopsijos tyrimus. Visa tai būtų daroma siekiant išsiaiškinti, ar nesergate krūties vėžiu.

Neįprastas kvapas

Kai natūrali makšties terpė sutrinka, tai gali paskatinti intensyvų nemalonų kvapą skleidžiančių bakterijų dauginimąsi. Šis sutrikimas vadinamas bakterine vaginoze, kuri labiausiai paplitusi tarp vaisingo amžiaus moterų. Kiti šio sutrikimo simptomai – gausios išskyros ir niežėjimas.
Tai skiriasi nuo grybelinės infekcijos (pienligės), kuri sukelia niežulį be jokių kvapo pakitimų ir gali būti lengvai išgydoma be recepto parduodamais vaistais.

Priklausomai nuo simptomų ir lytinio gyvenimo istorijos, jūsų gydytojas gali norėti jus apžiūrėti, paimti mėginius, kad galėtų išsiaiškinti galimas infekcijas. Jums gali būti išrašytas vaginalinis gelis ar antibiotikai.

Paprastai bakterinė vaginozė papildomų problemų nesukelia, tačiau jeigu ji pasireiškia tam tikrais laikotarpiais, pavyzdžiui, nėštumo metu, tai gali padidinti priešlaikinio gimdymo riziką. Ši liga taip pat sietina su didesne lytiniu keliu plintančių infekcijų, dubens uždegimų rizika, todėl būtina kreiptis į specialistus ir gydytis.

Vidurių pūtimas

Jeigu vidurių pūtimo paaiškinti neįmanoma arba jis susijęs su kitais simptomais, tokiais kaip dažnas šlapinimasis ar tuštinimasis, pilvo skausmas, tuomet kreiptis į gydytojus yra būtina.
Viena galimų šio nemalonaus reiškinio priežasčių yra celiakija. Tai yra maisto produktuose esančio gliuteno baltymo netoleravimas, būdingas vienam iš šimto žmonių. Taip pat gali būti ieškoma fibrozinių auglių – tai gėrybiniai augliai, augantys gimdoje arba aplink ją. Fibroziniai augliai yra gana įprastas dalykas, su kuriuo susiduria iki 40 procentų moterų (jie nėra kenksmingi, tačiau specialistai gali skirti medikamentus arba operaciją).

Priklausomai nuo išvadų, jus gydantis specialistas gali skirti kraujo tyrimą ir skenografiją. Taip siekiama paneigti tokias grėsmes kaip kiaušidžių vėžys.

Šlapimo nelaikymas

Moterys dažnai pastebi, kad sportuojant (ypač bėgant), čiaudint, kosėjant, juokiantis ar kažką sunkaus keliant pasireiškia šlapimo nelaikymas. Tai vadinama stresiniu šlapimo nelaikymu ir gali būti sąlygota fizinės veiklos metu padidėjusio spaudimo pilve. Kita galima priežastis – hiperaktyvi šlapimo pūslė. Kai kurias moteris kankina abu šie sutrikimai.

Be fizinės veiklos šių problemų priežastimi gali būti medikamentai, silpni pilvo raumenys, šlapimo infekcijos ir taip toliau. Gydymo galimybės priklauso nuo priežasties.

Labai svarbu nieko nelaukiant apsilankyti pas gydytoją, kuris ištirs šlapimą, galimus struktūrinius pakitimus ir, priklausomai nuo jūsų simptomų, nukreips tolimesniam gydymui.

Sumažėjęs lytinis potraukis

Sumažėjęs lytinis potraukis yra sudėtinga problema, kurią gali sukelti fizinės, psichologinės ir socialinės priežastys. Moterims tai gali pasireikšti dėl hormonų pusiausvyros pakitimų, taip pat ir psichinės sveikatos problemų, tokių kaip depresija (tai labai dažna sumažėjusio lytinio potraukio priežastis). Depresija veikia chemines medžiagas smegenyse, pavyzdžiui, seratoniną, kurių reikia normaliam lytiniam potraukiui.

Gali pasireikšti ir kiti depresijos simptomai, tokie kaip miego sutrikimai, bendrieji skausmai, liūdesys ar beviltiškumo jausmas.

Pokalbis su sveikatos priežiūros specialistu galėtų padėti išsiaiškinti jus kamuojančių simptomų priežastį – depresija ar stresas – bei paskirti geriausiai tinkantį gydymo metodą, pavyzdžiui, pokalbių terapiją, fizinę veiklą ir panašiai.

Medikamentai yra kraštutinis variantas, kuris skiriamas tik esant labai sunkiai situacijai. Būtų idealu, jeigu jie lytinį potraukį veiktų minimaliai. Kai kurie antidepresantai veikia ne tik moters lytinį potraukį, bet ir gebėjimą pasiekti orgazmą. Todėl jums gali tekti išbandyti keletą skirtingų antidepresantų, kol bus išsiaiškinta šia prasme jums geriausiai tinkantys.