Štai patarimai, kaip nesunkiai atnaujinti nusidėvėjusius baldus.

Įkvėpkite naują gyvenimą mediniams baldams

Jūsų ištaigingi natūralaus medžio baldai, metų metus naudoti pagal paskirtį ir ne tik, gali atrodyti kiek pavargę. Laimei, medžio masyvo baldus praktiškai visada galima restauruoti. Visų pirma įvertinkite jų defektus. Jei tereikia pašalinti kelias vandens dėmes, daug pastangų neprireiks.

Ant dėmės užtieskite švarų rankšluostį ir palyginkite jį karštu lygintuvu. Priklausomai nuo dėmės dydžio ir intensyvumo, gali tekti lyginti kelis kartus, tad vis pakelkite rankšluostį ir stebėkite, ar dėmė neišnyko.

O jei medinis baldas ne tik dėmėtas, bet turi ir kitų nusidėvėjimo žymių, gali tekti jį restauruoti. Visų pirma nuvalykite seną laką: gausiai išpurkškite baldą dažų valikliu, kad lakas suminkštėtų, tada nugramdykite jį plastikiniu grandikliu.

Kai baldas gerai išdžius, nušveiskite jį švitriniu popieriumi. Pradėkite su šiurkštesniu – 150 numerio, o baikite smulkesniu – 220 numerio. Tada jau galite lakuoti. Jei norite natūraliai atrodančio ir malonaus liesti medžio, baldą alyvuokite tungo medžio aliejumi arba virintu linų sėmenų aliejumi.

Tačiau alyvuojant antrą kartą, reikia ilgai laukti, kol visiškai išdžius pirmasis sluoksnis. Jei norite baldą atnaujinti greičiau, nubeicuokite medį aliejaus pagrindo beicu, o tada nulakuokite poliuretaniniu laku.

Atnaujinkite nusidėvėjusią sofą

Po kelerių metų intensyvaus naudojimo naujoji sofa gali prarasti formą, tapti apdribusi, nebepatraukli. Neverta jos iškart išmesti, galite ją atnaujinti keliais žingsniais, kurie neužima daug laiko. Visų pirma kruopščiai ją išvalykite. Geriausia valyti karštais garais – džiūdama medžiaga susitrauks ir jau vien tai padės sofai atgauti buvusią formą.

Jei tai nepadeda, galite naujai prikimšti minkštąją sofos dalį. Išimkite putas iš kiekvienos pagalvėlės ar minkštos dalies ir apvyniokite jas keliais medžiagos sluoksniais – ji padės palaikyti formą. O jei minkštoji jūsų sofos dalis ne iš putų, galite ją atnaujinti prikimšę naujo sintetinio pluošto užpildo.

Seną krėslą aptraukite nauju gobelenu

Žiūrėdami į pasenusias ar nudėvėtas virtuvės kėdes, ko gero, slapčia pasvajojate apie savaitgalio išvyką į baldų centrą. Bet jei nusidėvėjo tik minkštoji kėdžių dalis, o rėmas vis dar geros būklės, visų pirma pabandykite pakeisti gobeleną. Pirmiausia nuimkite minkštąją kėdės dalį, kuri paprastai būna prisukta keliais varžtais.

Plokščiu atsuktuvu ir replėmis atsargiai nuimkite kabes, kurios laiko medžiagą. Senojo gobeleno kol kas neišmeskite – pagal jį iškirpsite naują. Išlyginkite senąją medžiagą, kad ji taptų visai plokščia ir užtieskite ant naujos medžiagos. Kreida apibrėžkite ir iškirpkite. Galiausiai susegėju prisekite naują medžiaga prie kėdės, kuo stipriau ją įtempę.

Perdažykite lauko baldus

Seni lauko baldai gali palikti rūdžių dėmių ant terasos grindų ar drabužių. Juos galima perdažyti ir sugrąžinti seniems baldams ankstesnį grožį. Visų pirma nušveiskite aptrupėjusius dažus ir rūdis. Jei paviršius lygus ir plokščias, geriausiai tinka vidutinio šiurkštumo švitrinis popierius.

Tinklelio pavidalo paviršių ar sunkiai pasiekiamas vietas geriausia šveisti kietu metaliniu šepečiu. Likusias dulkes ir šiukšles nuvalykite šluoste. Nušveitę kėdę, ištepkite ją gruntu, ant kurio geriau kibs dažai, ir palikite džiūti per naktį. Galiausiai išpurkškite kėdę keliais plonais rūdims atsparių dažų sluoksniais, po kiekvieno sluoksnio palikite nudžiūti.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)