Psichiatras Markas Goulstonas pateikia 10 patarimų, kurie padės išsaugoti ilgalaikius santykius.

1. Eikite miegoti kartu

Tai nereiškia, kad kas naktį reikia mylėtis, tai reiškia, kad miegoti reikia eiti tuo pačiu metu. M. Goulstonas teigia, kad „laimingos poros atsispiria pagundai eiti į lovą skirtingu metu", jei labai norisi ar yra nebaigtų darbų, vienas iš sutuoktinių neilgai trukus vėl atsikelia. Nieko nėra geriau už apsikabinimą ir pasiglaustymą prie miegą.

2. Puoselėkite bendrus interesus

Nieko baisaus, jei jam patinka futbolas, o tau - tapyba. Ir net jei jam suteikia sparnus tai, kas tau atrodo visiška nuobodybė - nėra reikalo nerimauti. Tačiau M. Goulstonas primena, kad pirminė aistra neišvengiamai išblės, tad reikia kurti bendrą santykių pagrindą.

„Jei pora iš pradžių neturi bendrų interesų, įmanoma juos rasti ir puoselėti, - sako jis. - Nesumenkinkite veiklos, kuri galėtų teikti džiaugsmą jums abiems, svarbos. Tačiau taip pat vertėtų nepamiršti ir savo asmeninių pomėgių bei interesų - taip išliksite įdomi asmenybė ir netapsite pernelyg priklausomas (-a) nuo partnerio."

3. Laikykitės už rankų

Kai būnate kartu, jei tik įmanoma, laikykitės už rankų. Šis viešas meilės ir švelnumo demonstravimas taip pat yra ir visiško komforto ženklas. „Daug svarbiau būti su partneriu, nei dairytis į įdomybes pakeliui", - sako jis.

4. Visada pasitikėkite ir bandykite atleisti

Žinoma, tai priklauso nuo to, kokio pobūdžio nesutarimai, bet kaip bendrą taisyklę po ginčo M. Goulstonas pataria taikyti „pasitikėjimo ir atleidimo, o ne nepasitikėjimo ir pagiežos liejimo" taktiką.

5. Sutelkite dėmesį į tai, ką ji (ji) daro gerai, o ne į tai, ką daro blogai

Teigiamas paskatinimas ir padrąsinimas nuo seno naudojamas vaikų auklėjime ir net gyvūnų dresavime. Ši taktika taip pat veiksminga ir suaugusiems". Visada pagirkite partnerį, kai jis (ji) to nusipelno ir pasistenkite nesikabinėti prie to, ką jis (ji) daro blogai. „Visada galima rasti prie ko prisikabinti", - sako M. Goulstonas.

Ir atvirkščiai, „jei koncentruositės į tai, ką jis arba ji daro gerai, visada rasite dar daugiau gerų dalykų. Viskas priklauso nuo to, ką norite matyti. Laimingos poros akcentuoja teigiamus dalykus."

6. Nepamirškite apsikabinti

M. Goulstonas ragina kasdien apkabinti savo partnerį (jei aplinkybės leidžia). „Mūsų oda turi atmintį „geram prisilietimui" (myli), „blogam prisilietimui" (smurtauja) ir „prisilietimų nebuvimui" (nesirūpina), - aiškina jis. - Poros, kurios pasisveikindamos apsikabina, palaiko „gero prisilietimo" atmintį, tai tarsi dvasinis skiepas prieš pasaulio priešiškumą."

Nuotr. Shutterstock

7. Kas rytą pasakykite „Myliu tave" ir palinkėkite gražios dienos

Atrodytų, akivaizdus dalykas, bet tai yra labai svarbu. Meilės žodžiai suteiks jėgų ir įkraus visai dienai. „Tai puikus būdas įkvėpti partneriui kantrybės ir tolerancijos, nes visi mes kasdien susiduriame su sunkumais - eismo spūstimis, eilėmis ir kitais erzinančiais dalykais."

8. Kaskart prieš miegą linkėkite labos nakties nepriklausomai nuo to, kaip jaučiatės

Niekada neikite miegoti susipykę. M. Goulstono teigimu, netgi toks gestas, kaip prieš miegą tarstelėtas „labanakt", nepriklausomai nuo to, koks (-ia) prislėgtas (-a) jaučiatės ir kaip bepyktumėte ant partnerio, parodo, kad vis vien norite išsaugoti santykį."

9. Susisiekite su juo (ja) dieną

Paskambinę savo partneriui ir paklausę, kaip jam (jai) sekasi, galėsite priderinti savo lūkesčius, ir susitikę po darbo jausite didesnę dermę. Pavyzdžiui, jei antrajai pusei buvo sunki diena, grįždami iš darbo žinosite, ko tikėtis. Gal net pakeliui prigriebsite dėžutę ledų, ir namie jį (ją) palepinsite.

10. Didžiuokitės būdami kartu viešumoje

Visi žino, kad lengva peržengti ribą tarp švelnių jausmų rodymo ir parodomojo viešo jausmų demonstravimo, tačiau M. Goulstonas sako, kad bet kokiu atveju viešas švelnumo demonstravimas yra labai svarbus. „Tai nėra noras pasipuikuoti, o tik pareiškimas, kad jūs priklausote vienas kitam", - sako jis.