Tobulo maisto nėra, tik kai kurie produktai turi daugiau pranašumų nei trūkumų.

1. Lašiša. Riebioje jūrinėje žuvyje yra smegenų funkcionavimui naudingų riebalų rūgščių omega-3, kurių vartojimas gerina kognityvinę smegenų funkciją. Priešpiečiams galite suvalgyti sumuštinį su kepta ar troškinta lašiša ir daržovėmis (pjaustytu agurku, pomidoru ar salotų lapais).

2. Kiaušiniai. Tryniuose yra cholino, atmintį gerinančio elemento. Pusryčiams siūlome suvalgyti keptą kiaušinį arba omletą, įdėtą tarp dviejų pilnagrūdės duonos gabalėlių. 

3. Žemės riešutų sviestas. Žemės riešutai – vitamino E šaltinis, antioksidanto, apsaugančio smegenų nervinių ląstelių membranas. Nesūdytų žemės riešutų galima dėti į bet kokias salotas, o žemės riešutų sviestas yra labai skanu su šviežia duona.

4. Produktai iš visų grūdo dalių miltų. Kad žmogus normaliai funkcionuotų, jam reikia ir tam tikro kiekio angliavandenių. Nesmulkintuose grūduose yra ir angliavandenių, ir ląstelienos, o taip pat B grupės vitaminų. Tinkamai subalansavus mitybą – tai puikus kasdienis produktas. Rekomenduojama rinktis gaminius, kurių sudėtyje yra viso grūdo dalių miltų.

Norite šaunios dienos pradžios? Pusrytainiai „belVita Breakfast“ - puikus produktas subalansuotiems pusryčiams. Pabandykite šiuos pusrytainius (4 sausainių porcija) kartus su peino produktu ir mėgiamu vaisiumi ar porcija sezoninių uogų, pusryčius vainikuokite puodeliu karšto gėrimo. Skanu, paprasta ir greita. Be to, pusrytainiai „belVita Brekfast“ yra pagaminti su 5 visų grūdo dalių javais, praturtinti vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, yra maistinių skaidulų šaltinis. Galima rinktis pusrytainius be priedų arba su kakava, miško uogomis, riešutais ir medumi. Pusrytainiai „belVita Brekfast“. Energija visam rytui! *

* sausainiai „belVita“ turi didelį kiekį krakmolo, kuris yra lėtai virškinamas, todėl angliavandeniai išlaisvinami iš lėto. Vartojant produktus, kuriuose yra daug lėtai virškinamo krakmolo, gliukozės koncentracija kraujyje po valgio padidėja mažiau nei vartojant produktus, kuriuose lėtai virškinamo krakmolo yra mažai.
5. Avižiniai dribsniai. Avižose yra vitaminų E ir B, kalio ir cinko. Avižas galimas dėti kartu su miltais į pyragus, sklindžius, keptus varškėčius arba tiesiog pakepinti keptuvėje be aliejaus kartu su riešutais ir patiekti su nesaldžiu jogurtu ar pienu. Jei rytais gaminate daržovių ar vaisių sultis, įdėkite į sultis šiek tiek avižų.

6. Uogos. Braškėse, mėlynėse, vyšniose, avietėse, gervuogėse ir pan. yra antioksidantų, galinčių sumažinti vėžinių susirgimų riziką. Tyrimai parodė, kad braškės ir mėlynės yra puikus magnio, vitamino C ir ląstelienos šaltinis. O avietėse, braškėse, gervuogėse ir žemuogėse esančios sėklos yra turtingos omega-3 rūgščių. Šviežias uogas galima dėti į salotas, daržovių patiekalus, dribsnius su priedais (miusli) ir valgyti vienas.

7. Ankštinės daržovės. Labai naudingos yra pupelės, žirniai, avinžirniai (garbanzo pupelės) ir lęšiai, nes jie turi proteino ir taip vadinamų sudėtingų angliavandenių (kurie nežymiai padidina cukraus kiekį kraujyje) ir ląstelienos, be to vitaminų ir mineralų. Ankštines daržoves galima valgyti su bet kokiu pomidorų padažu, kaip garnyrą arba kaip salotų priedą.

8. Įvairiaspalvės daržovės. Pomidorai, brokoliai, baklažanai, moliūgas, morka, špinatai, paprika, kukurūzai – ryškių, sodrių spalvų daržovėse yra didesnis kiekis antioksidantų, atkuriančių pažeistas ląsteles. Valgykite pjaustytas daržoves arba ruoškite padažą makaronams, kuriame būtų daug įvairių daržovių.

9. Pienas ir jogurtas. Pieno produktai yra turtingi proteino ir B grupės vitaminų – svarbaus smegenų audinio augimo, neuromediatorių ir enzimų susidarymo komponento. Subalansuotiems pusryčiams rinkitės nesaldų jogurtą, neriebią grietinę, pieną ar kefyrą.


10. Neriebi jautiena. Neriebi mėsa – geležies ir cinko, gerinančių smegenų kognityvines funkcijas, šaltinis. Neriebios mėsos vartojimas kartu su maistu, kuriame yra gausu vitamino C (pomidorai, paprika, apelsinai, braškės), padeda organizmui geriau pasisavinti mėsoje esančią geležį.

Svarbu atminti, kad kasdieninė žmogaus mityba turi būti įvairi, subalansuota, kad užtikrintų organizmui reikiamų medžiagų įvairovę. Subalansuota mityba - tai maisto racionas, kuris aprūpina organizmą visomis būtinosiomis maistinėmis medžiagomis – baltymais, angliavandeniais, riebalais, mineralais, vitaminais. Be to, svarbu ne tik subalansuotai maitintis, bet gerti vandenį ir būti fiziškai aktyviam.