NEMALONUMAI ROJUJE

Po kelerių metų nuostabios draugystės jūsų pasaką primenančius santykius apniko tamsūs debesys. Priežasčių tokiam santykių atšalimui gali būti labai įvairių. Štai viena draugė neseniai skundėsi, kad jos mylimasis, kurį ji visada apibūdindavo, kaip princo Viljamo gerumo, A. Čekuolio intelekto ir gražuoliuko B. Pitto išvaizdos, tapo nuobodžiu slunkiu su alaus pilvu. Iloną (toks draugės vardas) erzina viskas, kas seniau taip aistringai žavėjo. Ji valandų valandas galėtų vardinti: netvarkingas, nedėmesingas, savanaudis, neturi jokių perspektyvų darbe, vis dažniau užsibūna su bernais mieste... 

Gerai sutariu ir su Ilonos draugu Mariumi. Jo varpinėje naujienos visai kitos: draugė tapo viskuo nepatenkinta, pykta ir pagiežinga namų šeimininkė, kurios nutrintas chalatas su delfinukais jam nebekelia jokių romantiškų jausmų.

KO NEDARYTI? Neieškokite kaltų, nepriekaištaukite ir netapkite užsispyrusiu raguotu gyvūnu. Tai iš akmenuko jūsų bate, neskaudžiai, bet įkyriai spaudžiančio koją, gali virsti į sizifiškos kančios vertą akmenį.

KĄ DARYTI? Nusiraminkite, jūsų santykiuose visiškai normali ir beveik neišvengiama santykių krizė. Patikėkite, tai patyrė ir jau 40 metų susituokę jūsų tėvai, ir idealius šeimyninius santykius demonstruojanti draugė. Svarbu šiai problemai neleisti įsikurti jūsų namuose, juk tai kaip piktžolės, kurias užmiršus ar apleidus, jos greitai sunaikina ilgai puoselėta gėlių darželį. Bandykite kartu atrasti naujus ir smagius dalykus, daugiau laiko praleisti pramogaujant, o ne plaunant indus. Juk yra labai daug dalykų, kurie jus vienija (ne veltui vienas kitą pamilote!), atgaivinkite bendrus pomėgius, prisiminkite, dalinkitės jaukiomis akimirkomis. 

Puiki idėja: vakarą užbaikite vienas kito glėbyje pasidalindami pozityviais dienos įvykiais. Štai mes su vyru kiekvieną vakarą vienas kitam pasakom tris gerus dienos įvykius. Paprastas, tačiau nepaprastai efektyvus santykių tvirtinimo būdas.

KAI TREČIAS ĮKIŠA TRIGRAŠĮ

Tai krizė, kuri labai skaudžiai paliečia vieną iš jūsų. Čia susipina visa mišrainė emocijų. Išduotas žmogus patiria kelias skausmo ir pykčio fazes. Pirmoji - šokas ir nuostaba (jei tai netikėtas antrosios pusės žingsnis). Antroji - isterija, keršto troškimas, nusivylimas, ašaros... Viskas, ko gyvenime galėtų būti kuo mažiau. Tai patyrę imamės racionalesnių veiksmų: skiriamės (jei suvokiame, kad kelio atgal nėra, o atleidimas būtų savotiška dviveidystė), atleidžiame (jei išdavystei surandame pateisinimų ir stiprybės savyje su šiuo nusivylimu toliau gyventi). 

Nepamirškime ir kito šios dramos dalyvio - išdaviko. Galbūt šis jo poelgis buvo planuota paspirtis, kad skyrybos greičiau įvyktų? Siaubinga, tačiau tavo brangusis gali pareikšti, kad sutiko „savo gyvenimo meilę", o tau ir jūsų trims vaikams reikia susitaikyti ir netrukdyti jam atrasti „ tikrąją laimę".

KO NEDARYTI? Netaikyti keršto taktikos. Skausmo bus dvigubai daugiau, o santykių pagerėjimas taps nebeįmanomas. Blogis gimdo blogį, o ne gražius ir pilnaverčius dviejų žmonių santykius. Nepriimk skubių sprendimų, ramybė ir laikas šioje situacijoje didžiausi tavo sąjungininkai.

KĄ DARYTI? Nors į santykius dažniausiai neverta įvelti kitų žmonių, tačiau tai atvejis, kai mamos ar sesers patarimas gali būti auksinis. Galbūt jos jau seniai pastebėjo, kad tavo brangusis varvina seilę pamatęs kiekvieną kelių ilgio nesiekiantį sijoną, o su tavimi elgiasi kaip su senu, nusibodusiu žaislu. Stenkis racionaliai įvertinti situaciją, pasikalbėti su savo antrąja puse. Gal tai atsitiktinis nuklydimas, kuriam įtakos turėjo alkoholis, nuovargis, depresija... Jei tavo vyras atsiprašinėja ir maldauja atleidimo, garantuodamas, kad tai vienintelė ir didžiausia jo padaryta klaida, galbūt verta atleisti?

BIGUDUKŲ PAVIDALO RUTINA

Ar pameni, kaip atrodei jūsų draugystės pradžioje? Idealus makiažas, trumpa vėjyje plazdanti suknelė, aukštakulniai bateliai, ryškiai blizgančios lūpos, daili figūra ir žavus manikiūras... Na, o koks vaizdelis šiandien, prabėgus ne vieniems metams? Į netvarkingą kuodą susukti plaukai, apsmukęs megztukas ir beformiai džinsai - viskas lyg iš mamos spintos. O kur dar seniai užmirštas makiažas, nutrupėję nagai ir nuo bemiegių naktų pavargęs veidas. Taip, rutina ateina į kiekvienos šeimos namus. Ir tai normalu, juk pasimatymus, linksmybes ir įvairius nuotykius pakeitė maisto gaminimas, namų ūkis, finansinės problemos ir t.t.

KO NEDARYTI? Nebandyk savęs įtikinti, kad tai normalu, nes kiekviena žavi panelė kažkada virsta į namų šeimininkę. Ne - yra moterų, kurios visą gyvenimą rūpinasi savo išvaizda, net ir keldamos aštuoniasdešimtmečio taurę demonstruoja tobulą šukuosena bei preciziškai suderintą kostiumėlį. Palik buities rūpesčius nuošalėje, juk nesuplauti indai dar neišskyrė nei vienos poros, o štai apsileidimas ir dideli išvaizdos pokyčiai nuvaikė ne vieną vyriški nuo kažkada beprotiškai mylėtos moters.

KĄ DARYTI? Mažiau kalbų, daugiau darbų. Ir tai daryti bus labai lengva, nes šie veiksmai itin malonūs ir moteriški. Apsilankyk pas grožio specialistus (kirpėją, vizažistę, kosmetologę, manikiūrininke...), nusipirk seksualius apatinius, gundytojos vertą pavasarinį drabužių komplektuką. Tegul visi mato, kad ryškiausiai žydinti gėlė esi tu, o brangiausiasis pamirštų kasdienius rūpesčius ir pasinertų į šiek tiek užmirštą romantiką. Suorganizuok savaitgalį prie jūros ar SPA centre, tegul kūno ir sielos harmonija dovanoja naujus potyrius, romantiką bei priverčia iš naujo prisiminti, kaip gera būti mylimojo glėbyje.

ŠOKAS PO PRAREGĖJIMO

Taip, žmonės ne visada būna tokie, kokius juos įsivaizduojame. Kasdien kiekvienas iš mūsų slepiamės po kaukėmis: darbe elgiamės vienaip, namuose kitaip, su draugais išryškėja dar kitos charakterio vingrybės. Prisipažinkite, juk ne kartą pro dantis uošvienei kartojote, kokia maloni jos draugija, nors mintyse visų dievų maldavote, kad ketvirta jos viešnagė šią savaitę kuo greičiau baigtųsi. O ir draugei pritariamai linkčiojote ir dalijote pagyras, kai ji matavosi suknelę (jūsų nuomone - neskoningą rausvą tortą, kuriam pritrūko žvakučių). Tačiau tai „nekaltas" melas, vienas iš socialinės integracijos procesų, būdingų net ir sąžiningiausiems bei atviriausiems.

Pavojingesnis variantas - melas ir apgavystės šeimoje. Dažniausiai tai susiję su baimėmis ir nesaugumu, kai vienas iš partnerių nori išvengti gėdos, siekia pasirodyti geresnis. Kartais toks melas yra visai nemotyvuotas ir pats savaime sugriauna santykius. Štai neseniai mano pažįstamas Marius pateko į tokią kuriozišką situaciją. Išvažiavo jis į kelionę su nauja mergina, kurią išties labai greitai pamilo, jų santykiai klostėsi žaibo greičiu. Vieną vakarą, kai užsuko į jaukų pajūrio restoranėlį, staiga jo brangiausioji pradėjo springti maistu, akimirksniu iškviesti medikai ją išvežė į ligoninę. Apžiūros metu Mariui reikėjo surasti Ingos asmens tapatybės pažymėjimą, jis pirmiausia rado teises, o ten - staigmena staigmenėlė - nurodytas kitas (aštuoneriais metais pasendintas) jos amžius. Grįždamas iš kelionės, jis pasiteiravo draugės apie šį neatitikimą, o ji ramiai pareiškė: „tai transporto departamento klaida darant teises". 

Marius ją paliko, bet tikrai ne dėl vyresnio amžiaus, o dėl tokio kvailo ir nemotyvuoto melo. Gal tai tik viena iš daugelio Ingos paslapčių? Jis nenorėjo rizikuoti...

KO NEDARYTI? Dėl santykių būtina stengtis ir net „dirbti" su jais. Tačiau jokiu būdu nebandyti susikurti netikro įvaizdžio. Tai primena merginas-barbes, kurios nenuilsdamos operuoja kiekvieną kūno lopinėlį, kad tik būtų panašesnės į neproporcingas lėles. Kiekvienas esame unikalus, išskirtinis ir tuo sužavimi savo antrąją pusę. Kas gali būti baisiau už mylimąjį, kuris po kelerių santuokos metų virsta kitu žmogumi?

KĄ DARYTI? Aktyviai bendraukite, atvirai kalbėkitės, diskutuokite, ieškokite ir atraskite vienas kito gabumus, charakterio bruožus, pomėgius... Jei manote, kad partneris labai pasikeitė, išsiaiškinkite to priežastį. Galbūt ir jus pats keičiatės, bręstate, o šalia esantis žmogus „sustabarėjo"?

VAIKUČIŲ PABIRUČIŲ REIKALAI

Statistika teigia, kad taip laukto vaikučio atėjimas į šeimą daugiau nei pusei sutuoktinių pablogina santykius. Aišku, daugelis porelių, o ypač vyresnio amžiaus, lengvai susidoroja su šiuo gyvenimo pokyčių, kuris juos dargi ir sustiprina. Tačiau yra ir tokių, kurioms tai tampa sunkiu ir didelių pastangų reikalaujančiu iššūkiu. Psichologai teigia, kad poros sugebėjimas pereiti šį naują gyvenimo etapą priklauso nuo to, ar jai pavyksta subrandinti tikrą bendrumo jausmą. 

Juk gyvenant poroje viskas paprasčiau, mažiau atsiskleidžia vyriškojo ir moteriškojo pradų skirtumai. Abu eina į darbą, leidžia laisvalaikį, rūpinasi buitimi... Gimus vaikui, šie vaidmenys pradeda keistis. Juk vaikelio laukimas ir atėjimas - tai esminis gyvenimo ir pasaulio centro pasikeitimas moteriai. Vyrui tai jokiu būdu ne mažesnis įvykis, tačiau jis patiria kitus pojūčius. Jam meilė ir ryšis su vaiku atsiranda ne taip greitai, vyras nepatyria tiek daug euforijos kaip jo mylimoji. Dažną tėvelį apninka priešingi jausmai - stipri atsakomybė, baimė dėl ateities.

KO NEDARYTI? Psichologai Jay Belsky ir Johnas Kelly atliko tyrimus ir nustatė, kad tik 19 proc. šeimų sugeba įveikti šį etapą ir dar tuo pačiu praturtinti savo santykius. Jie pataria vaikelio gimimo nepaversti emocijų uraganu: moteriai stengtis suvaldyti nuotaikas ir atlaidžiau žiūrėti į savo vyrą. Svarbiausia - jokiais būdais nepalikti jo nuošalyje, nepasiduoti baimėms ir leisti vyrui pačiam pažinti bei susidraugauti su naujuoju šeimos nariu. Na, o vyrams linkima jautriai nereaguoti į žmonos emocijas (tai hormonų audros!), neatsiriboti nuo kasdienių buitinių darbų.

KĄ DARYTI? Šeimos pagausėjimas - tai smagus iššūkis. Mažasis žmogutis jums kasdien primins, kokį stebuklą kartu sukūrėte, kokia prasminga ir turininga jūsų ateitis. Meilė stiprėja mažose kasdieninėse detalėse: šypsenoje, prisilietimuose, apkabinimuose. Svarbu jausti vienam kito pagarbą ir šilumą net tada, kai pykstatės. Pasitikėkite savo antrąja puse, leiskite jam būti kitokiam, kitaip priimti vaiko gimimą. Poros ryšys sutvirtinamas ne priekaištais, kaltinimais ar bėgimu, o bendrais namais, kur norisi būti kartu, galima atsiverti, atsiskleisti, tobulėti.

KATĖS IR ŠUNS GYVENIMAS

Sutikit - ne kiekvienam iš mūsų lemta iš pirmojo karto rasti tą tikrąją gyvenimo meilę. Vieni, matydami, kad „ne ten pataikė" ir santykiai netenkina, greitai meta ant stalo skyrybų dokumentus ir leidžiasi ieškoti laimės. Kiti - ilgai kankinasi, nes tikisi, kad santykiai pagerės. Tačiau jei namuose lėkštės dūžta vis dažniau, kaimynams tenka kviesti policiją dėl jūsų aiškiai viršytų decibelų, ir jau senokai negalite vienas į kitą net žiūrėti, laikas skirstytis! Katės ir šuns žaidimai įdomūs tik tada, jei kartojasi labai retai (galbūt yra porų, kurioms tai uždega aistrų ugnelę), tačiau kasdieniai ginčai ir barniai labai vargina, jie iš žmogaus atima gyvenimo džiaugsmą.

KO NEDARYTI? Nesipykite prie vaikų, konfliktams išsiaiškinti ieškokite racionalių ir ramių būdų. Nedaužykite indų - skyrybų atveju jums abiems jų prireiks. Nesmurtaukite, neįžeidinėkite ir neleiskite emocijoms bei pasakytiems neapgalvotiems santykiams sugriauti visų jus siejančių jausmų. Net jei išsiskirsite, išlaikykite pagarbą, šilumą ir gražius prisiminimus.

KĄ DARYTI? Ieškoti konkrečių sprendimo būdų. Jei norite santuoką išsaugoti - ieškokite pagalbos pas šeimos psichologą, daug kalbėkitės, pagarbiai ir mandagiai spręskite konfliktus. Jei nematote perspektyvų kurti šeimą, o meilė senokai apleido jūsų širdis - laikas skirstytis.

O kokios krizės sukrėtė jūsų šeimas? Kaip jas įveikėte? Pasidalinkite savo santykių neramumų istorijomis komentaruose.