Sveikiname atvykus į realybę, nes šios šventės planavimas – tai ne tik suknelių salonų šturmavimas su geriausiomis draugėmis ar tortų degustacijos su mylimuoju. Pirmasis jūsų darbas – šventės vizijos išgvildenimas. Siūlome kelis populiariausius scenarijus: nuo storų lietuviškų iki romantiškų už jūrų marių.

Storos didelės lietuviškos

Nuotakos pagrobimas, piršlio pakorimas, penkerius metus nematytas pusbrolis su žmona, kurios jūs visai nepažįstate, daug šurmulio, juoko, šokių, dainų... Ir, kas geriausia, tai trunka visą savaitgalį! Nors nuotakos atsisveikinimas su tėvų namais ir ilgos raudos – apmirusi tradicija, tačiau nemažai protėvių išminties ir sovietinio paveldo pritaikėme šiandienai. Aišku, dar ir vakarietiškos kultūros įtaka davė savo. Tiksliau – amerikietiški filmai su penkių aukštų tortais, balandžiais ir jaunikio draugų susistumdymu gaudant nuotakos keliaraištį (galbūt nustebsite, tačiau keliaraiščio nuėmimo paprotys atėjo iš tų laikų, kai liudininkai privalėdavo stebėti pirmąją ką tik iškeptų sutuoktinių naktį, kad įsitikintų jaunosios nekaltumu – keliaraištis būdavo atnešamas parodyti svečiams, kaip to akto įrodymas).

Lietuvių taip mėgstamų didelių vestuvių ilgai neužmiršite, nes čia niekas nenuobodžiauja: tradicija keičia tradiciją (išlydėtuvės, ceremonija bažnyčioje, nešimai per kokius penkis tiltus, žaidimai su palyda, stalo „išsipirkimai“ ir t.t.), vestuvių muzikantai vis ragina tai „atsistoti nuo stalelio“, tai „pasakyti tostą“, „tai pakelti taurelę“. Na, o kitą ryta puota nesibaigia – storos didelės lietuviškos vestuvės įgauna pagreitį ir tęsiasi: sotūs, sveikatą padėsiantys atgauti pusryčiai, pirtys, kelios tradicijos ir, aišku, dar vienos dienos triukšmingos linksmybės iki paryčių.

O dabar gerai pagalvok:

• Ar verta vadovautis kiekybės, o ne kokybės principu? Tradicinėse lietuviškose vestuvėse dalyvauja būrys giminaičių, su kuriais susitinki tik kartą metuose, ir vaikystės draugai, su kuriais paskutinį kartą mateisi smėlio dėžėje.

• Ar vestuvės netaps varginančia prievole? Dešimties puslapių vestuvių planas, tradicijos, kurių reikšmės net nežinai, ir smulkmeniškai sustyguotas scenarijus, kuriame jūs – pagrindiniai aktoriai, labiau primena sunkų darbą, o ne smagią šventę.

Vestuvių popietė pievelėje

Nepataisomai romantiškos ir standartus laužančios porelės turi kitą alternatyvą – tai iškilminga vestuvių ceremonija ir popietė su svečiais jaukiame gamtos kampelyje ar senamiesčio lauko kavinukėje. Toks vestuvių scenarijus atveria laisvę vestuvių planuotojų ir jaunųjų fantazijai. Galite pasirinkti parką, kuris jums brangus, nes, pavyzdžiui, ten susipažinote. O ceremoniją surengti prie medžio, kur pirmą kartą pasibučiavote... O gal žavi kavinukės, kurioje dažnai lankotės, kiemelis? Nors tokios šventės paprastai trunka nuo pietų iki 21–22 val., tačiau galima sugalvoti įvairiausių pramogų ir stulbinančių akcentų: barmenas čia pat plaka kokteilius, jaunieji ramiai, tarsi sustabdydami ir pusei gyvenimo sau pasilikdami, gaudo kiekvieną akimirką, bendrauja su artimaisiais ir niekur neskuba, visi mėgaujasi elegantiškais užkandžiais, džiaugiasi pievoje įrengta fotosesijos erdve.

Vestuvių popietės scenarijus leidžia pamiršti svečių sąrašo sudarinėjimus – juk vietos parke ar pievoje visiems užteks, kas jus norės pasveikinti. Taip pat – pasinaudojus įstatymu, kuris leidžia santuokos ceremoniją organizuoti, kur tik jūsų širdis geidžia – nereikės važinėti iš vienos vietos į kitą. O juk laikas tą dieną toks brangus, bet taip greitai bėga...

O dabar gerai pagalvok:

• Ar pameni, kad čia Lietuva – čia lietūs lyja? Vestuvių planavimas lauke net ir vasarą yra pavojingas, nes jaunosios batelių kulniukai, įstrigę purve, ar baloje plaukiojantys keksiukai – nieko bendra su romantika ir gera nuotaika neturintys šventės elementai.

• Ar vietos paieškos nebus varginančios ir sudėtingos? Bus sunku šventę suorganizuoti žmonių gausiai lankomuose parkuose, o kolektyviniame sode nesidžiaugsite, kad treningais pasipuošę kaimynai visai netoli jūsų kepa šašlykus.

Dviese už jūrų marių

Kas gali būti romantiškiau už dviejų žmonių meilės priesaiką kažkur ant jūros kranto, įstabaus kalno viršūnėje ar legendomis apipintos pilies akivaizdoje? Vestuvių ceremonija užsienyje leis pamiršti visus pasiruošimo vargus, duoklę artimiausiems ir tolimiausiems giminaičiams, galėsite tiesiog mėgautis vienas kitu, nuostabia gamta, ramybe, saule bei egzotika... Čia jums padės užsienio ir Lietuvos kelionių agentūros – jos siūlo visą vestuvių paslaugos paketą, į kurį įeina vizos, lėktuvo bilietai, viešbučio ir restoranų rezervacijos, dokumentų sutvarkymas, notaro paslaugos, tortas, fotografas. Laukinės Pietryčių Azijos salos, paslaptingoji Šri Lanka, aistra alsuojanti Venecija, įsimylėjėlių Meka – Paryžius, o gal stulbinanti ir kerinti Islandija? Pasirinkimų netrūksta, tad kraukitės lagaminus ir pirmyn pasitikti šeimyninį gyvenimą!

O dabar gerai pagalvok:

• Ar neįklimpsite į biurokratinius santuokos legalizavimo reikalus? Užsienyje gali prireikti specifinių dokumentų, taip pat – standartinių dokumentų (paso, gimimo ir krikšto liudijimų, pažymos apie šeimyninę padėti) vertimų, notaro patvirtinimo, o grįžus į Lietuvą – užklups santuokos dokumento legalizavimo reikalai.

• Ar neteks paploninti piniginę ir antrą šventę surengti Lietuvoje? Tėvai ir artimiausi draugai gali nesuprasti tokio jūsų sprendimo, todėl, nenorėdami įsivelti į konfliktus, turėsite grįžti į pradinį tašką ir organizuoti antrą šventę gimtinėje.

Pagoniška ceremonija kaime

Paradoksalu, tačiau šiandien iš naujo atrandamos pagoniškos vestuvės. Gamtos apsuptyje vykstančioje ceremonijoje krivis su ugnimi šventina žiedus, vaidilė atneša aukas dievams, išrikiuoja svečius ratu ir vaišina midumi, kartu giedamos giesmės Gabijai, Perkūnui, protėviams... Tokį senovinių tradicijų atgaivinimą renkasi poros, kurios nori šventės artimųjų ir draugų rate, tačiau nevertina pompastikos bei blizgučių. Pagoniškų vestuvių ceremonijoje labai svarbi atmosfera – susikaupimas ir ramybė, pagarba ir paprastumas. Idėja šventei po apeigų – linksmybės sutvarkytame ūkiniame pastate su šieno ryšuliais, suolais, kaimiškais akcentais, prabangiais užkandžiais, šampanu, didžėjumi ir daug erdvės šokiams iki ryto. Taip ir išlaikysite tematinį vientisumą, ir suteiksite savo puotai modernaus stilingumo.

O dabar gerai pagalvok:

• Ar tokia ceremonija turi kažką bendro su jūsų religiniais įsitikinimais? Apeigos turės mistišką ramybės ir šventumo aurą tik tuo atveju, jei jums tai artima bei svarbu. Eksperimentams rinkitės kitas sritis.

• Ar jūsų seneliai ir kiti vyresnio amžiaus svečiai negaus infarkto dėl ceremonijos be kunigo ir tradicinių įžadų? Paruoškite juos iš anksto, papasakokite, kaip viskas atrodys ir vyks, kokią jums tai turi reikšmę.

Elegantiška vakarienė su šeima

Tai vestuvių scenarijus, kuris ne tik padės sutaupyti krūvą pinigų, bet ir suteiks džiaugsmo artimiausiems jūsų žmonėms – tėvams ir seneliams. „Mažiau yra daugiau“ – šis principas galioja ir įvairių švenčių organizavimui. Juk laimę ir jaukumą atneša ne išgerto šampano litrai, išsiuntinėtų pakvietimų skaičius ar prabangus dvaras, o nuoširdžios ir mylinčios šypsenos. Dekoro smulkmenos, skanūs patiekalai ir jauki muzika padės susikurti romantišką bei pakilią atmosfera, o originali fotosesija prieš vakarienę – prisiminimus visam gyvenimui.

O dabar gerai pagalvok:

• Ar visą likusį gyvenimą nesigriauši, kad išsvajotosios vestuvės buvo tokios kuklios? Sutaupyti pinigai ir draugų bei giminaičių replikos vis primins, ką praradai.

• Ar nebus nuobodu? Juk su artimaisiais ir taip dažnai vakarieniauji, o šventė su visa draugų kompanija, nusiteikusia su trenksmu atšvęsti jūsų vestuves, skamba neįtikėtinai smagiai.