Studijos „Gyva erdvė“ vadovė Ieva Karevičienė, baigusi Grand meistro Yap Cheng Hai akademiją Kuala Lumpure, Malaizijoje, bei toliau kelianti kvalifikaciją pas meistrą Francis Leyau Centrinėje fengšui akademijoje Malaizijoje, sako, jog terminą Fengšui (Feng Shui) pradėjome vartoti netinkamai, iškraipėme šios filosofijos, apibrėžiančios santykį su aplinka, idėjas.

Energijos ratas

„Yra prirašyta gausybė knygelių apie santykių, virtuvės, karjeros Fengšui. Turiu jus nuvilti – visa tai nėra fengšui. Komodos, kilimėliai ir gėlių vazonėliai nėra fengšui objektas. Daiktai naudojami tik korekcijai. Ir Fengšui nėra visagalis reiškinys, kurio taisyklių laikantis absoliučiai viskas jūsų gyvenime bus gerai. Klasikinis Fengšui yra labai individualus, net ir besimokančius jo principų iš pradžių stebina visiškas taisyklių nebuvimas, tiksliau, vienų principų taikymas vienam būstui, tačiau to paties principo netinkamumas kitam būste“, – sako I. Karevičienė.

Moteris besidominčius metafizika ir energiniais procesais aplinkoje skuba nuraminti – visgi Fengšui gali lemti iki 33 proc. mūsų gyvenimo.

„Fengšui tikslas – kad būstas palaikytų žmogaus energinę struktūrą. Didelė aplinka (privatus namas, visas kiemas, aplinkos landšaftas) suteikia savo energiją mažesniam – žmogui. Žmogus energiją akumuliuoja ir atiduoda aplinkai, aplinka vėl grąžina jam. Taip sukasi energijos ratas“, – aiškina I. Karevičienė.

Pasak specialistės, nors aplinkoje yra nemažai rizikos faktorių, tačiau visgi didžiausią taršą aplinkoje daro žmogus, ypač savo blogomis emocijomis.

Kokie mes, toks ir būstas

Būstas bei mūsų aplinka – mūsų vidinių struktūrų atspindys. Kokie esame – tokį būstą ir turime. Panašus pritraukia panašų. Jei žmogui nuolat kas nors kartojasi – tai jau jo vidinių procesų atspindys. Nekaltinkite būsto. Būstas gali būti jums priešiškas, tačiau tai ir jūsų kaltė. Kaip suprasti, kad aplinka priešiška? Jei atsikeliate ryte ir jums reikia mažiausiai du puodelių kavos, kad prabustumėte, vadinasi, aplinka su jumis nebendrauja“, – sako I. Karevičienė.

Aišku, energijos stygius ryte gali būti susijęs ir su požeminiais vandenimis, tačiau nemaža dalimi ir su energijomis bute.

„Neretai suveikia sudėtingi žmonių tarpusavio santykiai, jų santykiai su aplinka ir dar požeminių struktūrų įtaka. Pavyzdžiui, aplinka vis verčia žmones konfliktuoti, tačiau jie ramūs ir išmoksta harmoningai gyventi net ir konfliktuoti juos raginančioje aplinkoje. Tačiau jei jie konfliktuoja tarpusavyje, tai net geriausioje padėtyje esantis būstas prisipildo blogų energijų ir jis galiausiai „prisidės“ prie nuolatinių konfliktų palaikymo“, – sako I. Karevičienė.

Tikroji fengšui filosofija

Paprašyta paaiškinti klasikinio Fengšui principus, I. Karevičienė pradeda nuo frazės – erdvė turi būti jūsų draugas, dėl to ją kurti reikia sąmoningai. „Tai mokslas apie aplinkoje esančias energijas. Visi objektai erdvėje, į kuriuos investuojame, turi mums dirbti. Fengšui – tai mokslas apie aplinkoje esančių energijų valdymą laike. Analizė atliekama remiantis nuolatinės pasaulio kaitos dėsningumais“, – sako specialistė.

Fengšui filosofijoje yra keli atraminiai taškai, sąvokos, kurios dažnai vartojamos – Či energija, kosminė triada ir žmogaus energinė struktūra. „Tų sąvokų yra daugiau, jos tampa svarbios tiems, kas nori labiau pasigilinti. Kai analizuojamas būstas, jo ir ten gyvenančių žmonių santykis, atsiranda energinio balanso ir energijų kombinacijų sąvokos. Vienu svarbiausių veiksnių yra Či energija. Fengšui studijuojantys žmonės mokosi atpažinti skirtingas šios energijos fazes, pritraukti naudingas jos rūšis ir apsisaugoti nuo nenaudingų jos fazių“, – sako I. Karevičienė.

Fengšui specialistė sako, jog net tokią metafizinę sąvoką, kaip Či energija, studijuoja rimti mokslininkai, pavyzdžiui, vienas iš jų – Manfredas Kubni net apsigynė disertaciją apie tos energijos koncepciją.

„Kita labai svarbi sąvoka – kosminė triada. Tai dangaus, žmogaus ir žemės plotmės. Būstas – tai kosminė triada, ten yra dangaus, žmogaus ir žemės rezervuaras. Dangaus plotmė – tai žmogaus potencialas, „kuprinytė“, kurią gauname gimdami. Gali tai pažinti, bet negali pakeisti. Žemės plotmė – tai terpė, kurioje gyvename.