Siūlome pasinaudoti architektų bei dizainerių patarimais ir jau kitokiu žvilgsniu pažvelgti į savo gyvenamąją erdvę. Linkime gerai nuteikiančių permainų ir azarto pertvarkant namus!

Auginkite į viršų
Išnaudokite erdvę prie lubų visur, kur tik įmanoma. Net jei pastatėte aukštą sekciją ar sintą, ant viršaus galite padėti dėžutes saugoti daiktams, kurių dažnai neprireikia.
Aukštos lubos visuomet gerai, nes sukuria erdvės, lengvumo ir laisvės pojūtį.

Suskirstykite zonomis
Pagalvokite, kokios paskirties veikla kambaryje užsiimsite ir ko labiausiai reikia: lovos, darbo stalo, gero poilsio. Priklausomai nuo prioritetų pastatykite miegamojo lovą, stalą, atskirkite zonas knygų lentyna, širma ar komoda. Išmintingai išnaudokite nišas, palanges, pagalvėles – sukursite atskirą poilsio ar darbo zoną.

Rinkitės transformerius
Į namus neškite baldus ar daiktus, kurie galės atlikti keletą funkcijų: sulankstomas stalas, tuščiavidurė banketė – daiktams susidėti, atstos žurnalinį stalelį.

Spalvinis ryšys
Sienas ir palanges dažykite panašia spalva, ant grindų visur klokite vienodą parketą – taip sukursite vieningą erdvę. Baldus bei minkštąją dali irgi rinkitės panašios spalvos, kaip ir sienos (geriausia – šviesus medis).

Spinta pagal užsakymą
Nepagailėkite pinigų tam, kad dizaineris suprojektuotų spintą su lentynų ir stalčių sistema – tokią, kad ten tilptų ne tik drabužiai, bet ir šepetys, dulkių siurblys, skalbikliai bei kraikas gyvūnams (jei tokių turite).

Dydis ir kiekis
Mažoje erdvėje nebūtina statyti mažų daiktų. Galite pamėginti pastatyti kelis didelius – atrodys efektingai ir visai neužgriozdins namų, pamatysite. Tiesa, mažų ir mielų smulkmenėlių, suvenyrų, vazelių ar žvakidžių kalno tokiu atveju geriau atsisakyti.

Plėskite erdves
Jei turite galimybių, įstatykite didesnius langus, kambarių duris pakeiskite kitomis – su stiklo intarpais. Vizualius barjerus sukurkite širmomis, dekoratyvinėmis panelėmis, stelažais. Akys sieks aprėpti erdvę, vaizduotę kurs vaizdinius, kas už širmos. Šešėliai ir apšvietimas taip pat padės „sulaužyti“ erdvę į skirtingas zonas.

Drąsūs akcentai
Pasiryžkite netikėtoms detalėms, kurios suteks gyvenamajai erdvei išskirtinumo, originalumo. Tarkim, koridoriuje pakabinkite porą lentynų knygoms, o vonioje vieną sieną papuoškite dideliu ir ryškiu plytelių piešiniu.

Vizuali apgaulė
Kai kuriais triukais (ilgomis užuolaidomis ar teisingai pastatytais veidrodžiais) galima mažam kambariui suteikti „apimties“:
* užuolaidų karnizus kabinkite plonus ir kuo aukščiau lubų – ištemps kambarį. Užuolaidas rinkitės iš lengvų audinių,

* dryžuoti tapetai paaukštins kambarį,
* slankiojančios durys, magnetiniai durelių mechanizmai vietoj rankenėlių namuose stovinčias spintas ir duris ištirpdys erdvėje,
* veidrodis priešais langą „atidarys“ dar vieną šviesos ir erdvės šaltinį.

Taupykite centimetrus
* bBaldus ir daiktus pirkite tokius, kurie turi maksimaliai funkcijų, o vietos užima minimaliai,
* baldai ant kojelių atrodo lengviau ir grakščiau,
* sustumiamos durys taupo erdvę ankštose patalpose, o stiklinės - dalina erdvę, bet neužgožia bendro vaizdo,
* ką tik įmanoma, kabinkite ant sienos: bidė, miegamojo spinteles, stalelius,
* pirkite aptakius ir apvalius baldus – patogiau tarp jų vaikščioti, lieka daugiau vietos,
* vietoj vonios įrenkite dušo kabiną,

* vintažiniai bei senoviniai baldai yra mažesni, smulkesni, todėl rimtai pagalvokite apie į namus sugrįžtantį retro!
* nekaupkite daiktų, indų. Laikykite tik tiek, kiek reikia. Jei nusipirkote kažką naujo, atsisveikinkite su senu,
* neprigrūskite į lentynas visko – būtinai palikite erdvės tarp knygų ar suvenyrų. Leiskite jiems lengvai kvėpuoti.

Spalvų žaismė
* šviesūs tonai tinka mažai erdvei,
* gili mėlyna spalva suteikia kambariui gilumo, erdvesnio kambario iliuziją,
* nesirinkite ryškių derinių, nes nuo jų greitai pavargsite,
* jei kambarys mažas ir tamsus, nudažykite sienas dar tamsiau – bus dar giliau ir intymiau (galite pamąstyti ir apie metalinio blizgesio paviršių).