Kitaip to neapibūdinsi – tai kuo tikriausias aklas pasimatymas su maistu. Gali būti ir su vyru. Net puoštis nereikės – jis jūsų vis tiek nematys!

Tačiau žinioma tiesa: kai išjungiamas ar nuslopinamas vienas jutimo organas, paaštrėja kitas. Kai nematome - geriau girdime, išlavėja lytėjimas ir skonis. Valgyti tamsoje - kaip mylėtis tamsoje: argi būtina matyti, kad patirtum malonumą?

Greičiausiai pastebėjote: skubančiame pasaulyje mūsų juslės atbunka. Ar vis dar mėgaujatės nupjautos žolės kvapu, lyg sugrįžusi į vaikystę? O ar dažnai klausotės gamtos garsų, bandydama identifikuoti, kas sukuria tą harmoningą toną? Ar vis dar mėgstate paliesti skirtingus audinius, bandydama nustatyti, kuris iš jų turi paslaptingiausią faktūrą?

80 proc. (o gal netgi daugiau)informacijos mes gauname regėjimu, o kitos juslės dažniausiai tinginiauja. Tačiau galima pažadinti, nuėjus pavakarieniauti tamsoje.

Padavėjai - su naktinio matymo akiniais

Lietuvoje vakarienės tamsoje patirtį prieš 4 metus pirmieji galėjo išbandyti vilniečiai – restorane „Čaginas“ buvo pradėti organizuoti vakarienės tamsoje renginiai. Šią vasarą restoranas „Monte Cristo Cafe“ Klaipėdoje taip pat klientams pasiūlė išbandyti valgymo tamsoje ypatumus. O nuo šiol ir kauniečiai bei šio miesto svečiai turi galimybę patikrinti savo skonio receptorius – restorane „Daugirdas“ taip pat pradėtos organizuoti tokio pobūdžio vakarienės.

Vakarienės metu į visiškoje tamsoje paskendusią restorano salę pramogos dalyvius atlydi padavėjas su naktinio matymo akiniais. Jie saugiai pasodinami prie staliukų, pasiūloma surasti stalo įrankius, lėkštę, stiklinę – o tai nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pradžių.

Tačiau tikrasis vakarienės aklinoje tamsoje išbandymas prasideda tada, kai restorano padavėjai patiekia maistą: kaip nieko nematant, surasti lėkštėje patiekalą, pasmeigti šakute maistą ar jį supjaustyti mažesniais gabalėliais. Ne kartą į burną yra keliama tuščia šakutė, o nemenku iššūkiu tampa net bandymai su vakarienės kompanionu susidaužti taurėmis.

Kokie išbandymai laukia?

5 braškės pakalbino vieną iš akiniuotų restorano „Daugirdas“ padavėjų, kuris atsakė į klausimus.

- Ar vakarienės dalyviams užrišamos akys?

- Nerišame, nes net atsimerkus nieko nesimato. Restoranas įsikūręs rūsyje, visi salės langai sandariai uždengti, kad nepatektų nei mažiausias šviesos spindulėlis. Visi šviečiantys išėjimo ženklai uždengti. Ant durų pakabintos dvejos užuolaidos, kad nepatektų šviesa iš koridoriaus. Tad salėje būna tamsu tamsu

- Kokie patiekalai patiekiami?

- Vakarienės metu siūlomi trys patiekalai: užkandis, karštasis patiekalas ir desertas. Kokie konkrečiai patiekalai patiekiami vakarienės dalyviams, organizatoriai neatskleidžia. Nes dalis vakarienės žavesio – įspėti, kokie yra patiekalų ingredientai. Rodos, pažįstamas maisto skonis, bet kas tai – negali pasakyti... Kai atskirti silkę nuo lašišos, vištieną nuo kalakutienos, medų nuo karamelės tampa sunkiai įgyvendinama užduotimi. O ką jau bekalbėti apie maisto gamyboje naudotus prieskonius, maisto paruošimo būdus ar marinavimo ingredientus...

- Kokie patiekalai per vakarienę tamsoje nebus išvis patiekiami? Tarkim, žuvies kaulu galima paspringti, o žirnelių garnyrą badyti šakute bus itin juokinga.

- Vakarienės dalyviams nebus patiekiama žuvis ar mėsa su kaulais. Vegetarams bei veganams yra sudarytas atskiras meniu, tad jie neras nieko, ko nevalgo.

- Ar klientams duodamos įprasto dydžio servetėles ar paklodės? Kaip apsisaugoti drabužius nuo labai tikėtinų dėmių?

- Klientai naudoja įprasto dydžio servetėles. Apsidrėbti maistu įmanoma. Tik niekas to nematys – nebus gėda.

- Kaip paimti taurę, jos nenuverčiant ar nepaimant kaimyno taurės?

- Patarimas – švelniai pirštais braukti stalą, kol pasiekiama taurės kojelė, tada paimti. Taurę patartina laikyti priešais save, nes jei ji bus šone – įmanoma netekti gėrimo. Sumaišyti savo taurę su kaimyno – įmanoma. Bet jei taurę laikysite priekyje šalia lėkštės – neturėtų pasitaikyti klaidų.

- Kaip nepersmeigti šakute kaimyno rankos ar įsitikinti, kad pjauni kepsnį, o ne duoną?

- Reikėtų perspėti kaimyną, kad nesiorientuoji tamsoje, tad tegul jis savo rankas laiko prie savęs. Ką pjaustai lėkštėje nebūna aišku, kol pauostai ir paragauji. Tad moteriška nuojauta vakarienėje tamsoje – labai svarbi.

- Ar stalo įrankiai – įprastiniai?

- Vakarienės metu nėra jokių palengvinimų: čia naudojamos dūžtančios lėkštės, tikri stalo įrankiai bei stiklinės taurės. Tad atsargiai!

Valgiai įnešami tamsoje, tad valgai nežinodamas, ką. Po patiekalo yra spėjami ingredientai, vakaro vedėja atskleidžia, kas sudarė patiekalą. Po vakarienės dalyviai gali pamatyti valgytus patiekalus šviesoje. Kaip pastebėjau, tamsoje juos įsivaizduoja kiek didesnius ir šiek tiek kitaip. Valgydamas nepastebi meniškų papuošimų, ne taip įsivaizduoji patiekalo kompoziciją.

- Hm, delikatus dalykas – vakarienės metu užsimanai į tualetą. Kaip elgtis tuomet?

- Kaip mokykloje – kelk ranką. Prieis padavėjas ir palydės iki išėjimo.

- Ar prašoma išjungti mobiliuosius telefonus, kad vakarienė nebūtų trikdoma?

- Taip. Šiuo atveju svarbiau ne garsas, o šviesa. Bet koks šviesos šaltinis yra pavojingas ne tik naktinio matymo įrangai, bet gali pakenkti ir padavėjų akims. Nekalbant apie sutrikdytą kitų vakarienės dalyvių ramybę bei suardytą vakarienės tamsą.