Kalifornijos universiteto mokslininkui Steve'ui Hovarthui pavyko išsiaiškinti, jog žmogaus organai sensta skirtingai – vieni lėčiau, o kiti greičiau.

Palyginti su visu kūnu, pažeisti organai yra senesni – nustatyta, kad jiems daugiau metų, nei yra iš tikrųjų. S. Hovartho straipsnis išspausdintas žurnale Genome Biology.

Taip pat šiuo tyrimu nustatyta, kad moterų krūtinės audiniai sensta greičiau nei kitos kūno dalys bei organai, rašoma The Times of India.

Tokios išvados gautos, panaudojant specialias technologijas, leidžiančias išmatuoti bet tokio organizmo audinio ar organo biologinį amžių.

Hovartho metodika pagrįsta tuo, kad žiūrima į DNR molekulių, kurių yra bet kokio pavidalo audiniuose, modifikacijas. Per 4 metus mokslininkas ištyrė 8 tūkstančius DNR pavyzdžių – sveikų ir vėžinių organizmo ląstelių.

Ir ką jam pavyko nustatyti? Palyginęs sveikus inkstų ir krūties audinius, nustatė, jog pastarieji yra keleriais metais senesni. 

„Sveiki moters krūtinės audiniai yra 2-3 kartus senesni nei pats moters kūnas. Jei moteris serga krūties vėžiu, jos krūtis pasensta vidutiniškai 12-ka metų“, - savo išvadas pateikė mokslininkas.

Pažymima, jog vėžio auglys krūtyje atsiranda, jei krūties audinių amžius yra 10 metų didesnis nei kitų organizmo audinių. Tikėtina, jog vyksta ir atgalinis reiškinys: onkologiniai susirgimai pagreitina organizmo senėjimą 30-40 metų, o smegenų vėžys – iškart 80-čia metų.