Pasirodo, net identiškų lieknėjimo programų besilaikantys žmonės dėl skirtingos kūno sandaros ir genetikos demonstruoja skirtingus rezultatus, o pasirinkę netinkamus metodus, ir iš viso jų nesulaukia.

Daug prakaito + mažai maisto = lieknas kūnas?

Mokslininkų teigimu, kančios sporto klube ir indelis varškės per dieną negarantuoja, jog turėsite idealų kūną. Efektyviausiai lieknėjama, kuomet mityba ir treniruotės pritaikomos kiekvienam asmeniui individualiai pagal figūros tipą. O figūros tipą lemia hormonai, kurie atsakingi už skirtingą riebalų pasiskirstymą.

Obuolio tipo figūros savininkės daugiausia papildomo svorio nešiojasi aplink juosmenį, o kriaušės tipo moterų probleminės vietos yra šlaunys ir klubai. Tunkame skirtingai, tad ir lieknėjame nevienodai. Tokie mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai - didžiulis galvos skausmas sporto klubams ir šviesa tunelio gale bandantiems sulieknėti.

Obuolio figūros tipas: toli ir greitai riedėti neverta

Obuolio figūros savininkės neturėtų stačia galva nerti į treniruočių maratoną ir alinti save mažo kaloringumo dietomis. Tokį režimą šio tipo organizmas traktuoja kaip badą ir pradeda išskirti milžiniškus kiekius streso hormono kortizolio. Kortizolis lėtina medžiagų apykaitą bei yra atsakingas už viršutinėje kūno dalyje besikaupiančius riebalus. Tad palikę devynias galybes prakaito sporto salėje, vargu ar „obuoliai" ten pat paliks ir savo riebalus.

Dažnai išgirsime, jog visai nesvarbu, ką valgai, svarbu suvartoti kuo mažiau kalorijų. Netiesa. Mokslininkų teigimu, „obuoliai" meta svorį net 60 proc. efektyviau ne atsisakydami riebalų, bet išbraukdami iš savo valgiaraščio paprastuosius angliavandenius. Jei esate obuolio figūros tipo, galite mėgautis mėgstamu sūriu ar kepsniu, tačiau apie bandelę prie kavos ar keptas bulves vakarienei teks pamiršti.

Kriaušės figūros tipas: atsisveikinimas su treniruokliais

Kriaušės figūros tipą turinčios moterys kenčia nuo riebalų sankaupų ant klubų, šlaunų ir apatinės pilvo dalies. Tai poodiniai riebalai, todėl - visų moterų siaubui - yra vizualiai labiau matomi ir, deja, ne taip greitai tirpdomi, kaip vidiniai. Įprastomis treniruotėmis tokių riebalų galite ir neatsikratyti arba užtrukti laaaaaabai jau ilgai. Kūną tobulinančioms „kriaušytėms" derėtų susikoncentruoti ties probleminėmis kūno sritimis ir taikyti specialią, lokalizuotą pratimų programą, kuri gerintų išorinę kraujotaką, intensyvintų medžiagų apykaitą ir didžiausią riebalų deginimo ugnį užkurtų būtent probleminėse zonose.

Kriaušės tipo figūros savininkėms itin svarbu maitintis 5 kartus per dieną ir į savo racioną įtraukti kuo daugiau ląstelienos turinčių produktų. Ląsteliena „iššluoja" iš organizmo estrogeną, dėl kurio apatinėje kūno dalyje kaupiasi riebalai. Tad pirmyn, mergaitės, į daržovių skyrių!

Į žvaigždes - per kančias? Nė velnio

Ir „obuoliams", ir „kriaušėms" aktualus klausimas: ar būtina lieti prakaitą sporto klube? Specialistų teigimu, jei intensyvi aerobika ar svarmenų kilnojimas nėra jūsų mėgstamas laisvalaikio užsiėmimas ar būdas atsipalaiduoti, tuomet tikrai „Ne". „Obuoliams" intensyvus fizinis krūvis gali sukelti net atvirkščią efektą.

Šokiruotas didelio fizinio krūvio organizmas energijai naudoja raumenų masę, bet atkakliai gina riebalinius audinius tolimesniam išgyvenimui. Kriaušės figūros tipą turinčios moterys sporto salėje gali labai greitai nusivilti, matydamos, kaip sparčiai mažėja jų biustas, o klubų ir šlaunų apimtys nejuda iš vietos.

Tikslingai kiekvienam figūros tipui parinkti vidutinio intensyvumo jėgos pratimai, skatinantys medžiagų apykaitą ir riebalų tirpimą nuo probleminių kūno sričių, nesukels organizmui šoko ir padės susikurti proporcingą, stangrų ir patrauklų kūną.