Tikrasis skandinaviškas braižas interjeruose atsikartoja esminėse detalėse, nesvarbu, kas įsirenginėja butą: klasiką mėgstanti projektų vadovė, gatvės kultūrai prijaučiantys hipsteriai, ar meistriškai modernumą su vintažu derinanti dizainerė.

Baltos sienos - skandinaviškų interjerų vizitinė kortelė. Anot jų pačių, dėl to, kad balta vizualiai didiną erdvę bei gerai atspindi šviesą.

Medinės grindys - visuose butuose ir visuose kambariuose, dažnai ir virtuvėse. Iš ilgų lentų, dažnai net nelakuotos, kartais šviesiai dažytos. Atsakingai puoselėjamos ir plaunamos. Neretai nuomodami butą, pavyzdžiui, Kopenhagoje, šeimininkai į sutartį įtraukią sąlygą, kad išsikraustydamas iš buto nuomininkas privalės ne tik iš naujo baltai perdažyti sienas, bet ir nušlifuoti grindis.

Aiškių formų baldai - skandinavai garsėja savo baldų dizainu, kuris mena gilias tradicijas. Svetainėje rasti plačią, aiškių formų, be jokių užraitymų, greičiausiai pilkos spalvos minkštąją dalį - klasika. Kaip ir virtuvėje (valgomajame) platų, minimalistinį stalą su kokybiškos plastmasės ergonomiškomis, geometrines figūras atkartojančiomis kėdėmis.

Dėl kėdžių skandinavai kiek išprotėję: baldų salonuose nestinga tokių, kurių vieneto kaina ženkliai perkopia kelis tūkstančius litų. Beje, teko girdėti istoriją, kaip į Kopenhagoje esančios įmonės biurą įsilaužę vagišiai išnešė ne kompiuterius, o visas danų architekto ir dizainerio Arne Jacobseno kurtas kėdes.

Jaukus apšvietimas - pasikabinti šviestuvą palubėje kambario centre yra visiškai netipiška skandinavui. Net elektros instaliacijos butuose dažnai išvedžiotos taip, kad patikusį šviestuvą nesunkiai galėtum pasikabinti skirtingame kambario kampe. Be jo, kitame kampe, o gal net keliuose, gali rasti po skirtingą, originalų toršerą.

Bet ir to nepakaks. Kalbinta Kopenhagoje gyvenanti norvegė prisipažino, kad šviesą bute ji dega kai jau visai tamsu, o žvakes įžiebia visada ir visuose kampuose, nesvarbu, diena, ar vakaras. Pastaraisiais metais jaukų ir intymų apšvietimą, kai kurie skandinavai kuria papildomai pasitelkdami sparčiai populiarėjančias šviečiančias interjero girliandas.

Natūralių medžiagų interjero detalės - mediniai krepšeliai, pinti pufai, minimalistinės statulėlės ir ant platesnės palangės ar vienos kėdės užmestas dirbtinis kailis bei neagresyvių, prislopintų žemės spalvų pagalvėlės ir, žinoma, daug žvakių.

Bus daugiau.

Pažvelkime į vieno buto Kopenhagoje vidų:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)