Mūsų prosenelės laikė menstruacijas tam tikru atsinaujinimu ir moters organizmo apsivalymu. Mūsų laikais mokslas logiškai teigia, jog menstruacijos yra hormonų svyravimas ir vidinio gimdos sluoksnio atitrūkimas. Gimdos sluoksnis atitrūksta, atsidengia kraujagyslės, todėl ir kraujuojama.

Per menstruacijas moterys būna silpnesnės, nei įprastai. Būtent todėl joms reikėtų vengti tam tikrų veiksmų. Šiek tiek apribojus fizinę veiklą, net ir kritinėmis dienomis galima puikiai jaustis. Tad ką apriboti, o ko apskritai atsisakyti?

Apribokite fizinį krūvį

Jei kritinėmis dienomis sportuosite įprastu ritmu, gali sustiprėti skausmai ir pagausėti išskyrų. Per mėnesines atsisakykite treniruočių sporto salėje, nekilnokite svorių, neneškite sunkių krepšių su produktais ir nedarykite namuose generalinės tvarkos.

Jei esate profesionali sportininkė ir negalite neiti į treniruotes, bent jau sumažinkite intensyvumą, palengvinkite pratimus, o vietoje bėgimo rinkitės vaikščiojimą.

Atsisakykite vandens ir šilumos procedūrų

Pirmosiomis menstruacijų dienomis ginekologai nepataria eiti į baseiną ir pirtis dėl kelių priežasčių, visų pirmą, todėl, kad per menstruacijas prasiveria gimdos kaklelis ir su vandeniu gali patekti infekcijų. Todėl gali kilti stiprus gimdos uždegimas. Nereikėtų maudytis vonioje, pakaks dušo.

Karštis per kritines dienas gali sustiprinti kraujo sutekėjimą į mažąjį dubenį, todėl gali pagausėti kraujavimas, o dėl to imti svaigti galva.

Mylėkitės su prezervatyvu

Jau seniai svarstoma, ar per menstruacijas galima mylėtis, o vienos nuomonės šiuo klausimu nėra. Minimi keli sekso naudos argumentai: sustiprėja, keičiasi pojūčiai, nėra susikaustymo baiminantis pastoti, būna daugiau drėgmės, todėl nelieka diskomforto dėl sausumo per lytinį aktą.

Kitos moterys teigia, kad lytinis gyvenimas kelia diskomfortą ar netgi skausmą. Be to, daugeliui moterų nepriimtinos išskyros ir nemalonus jų pačių kvapas.

Daugelis nenori intymių santykių dėl infekcijų pavojaus. Menstruacijų kraujas yra visiškai sterilus, tačiau jis – palanki terpė vystytis infekcijoms, o ant varpos galvutės kaupiasi vadinamoji smegma, kurioje yra mikrobų. Taigi po lytinių santykių per menstruacijas gali kilti mažojo dubens uždegimas.

Jei labai norisi artumo, naudokite prezervatyvą, o po intymios sueities išsimaudykite po dušu ir kruopščiai nuplaukite lytinius organus įprastomis higienos priemonėmis.

Venkite gydomųjų procedūrų, operacijų

Per menstruacijas silpnėja kraujo krešumas, pasikeičia hormonų balansas, todėl galimos komplikacijos ir ilgas gijimas. Gydytojai nerekomenduoja daryti operacijų per menstruacijas, nerauna dantų, neatlieka daugelio kitų procedūrų. Net kraujo ir šlapimo tyrimų rezultatai būna netikslūs.

Per menstruacijas nerekomenduojama fizioterapija, gydomosios vonios, gydomoji gimnastika, kartais netgi masažas. Net ir kosmetologai įspėja, kad saugantis komplikacijų nereikėtų leisti botokso, kitų preparatų, o veido valymo procedūros būna skausmingesnės. Nedarykite stipraus cheminio odos šveitimo – dėl hormonų disbalanso galima stipri reakcija. Nepatariamos ir jokios odos stangrinamosios procedūros.

Nevartokite medikamentų

Per menstruacijas ribojamas kai kurių medikamentų vartojimas, ypač mažinančių kraujo krešumą. Draudžiama vartoti analginą ir aspiriną, kuriuos tradiciškai vartoja nuo skausmo. Geriau gerti paracetamolį ir kitus preparatus be acetilsalicilo rūgšties.

Kartais per menstruacijas atsiranda nepakantumas nuo chroninių ligų vartojamiems preparatams ar vaistams nuo infekcijų. Dozės koregavimą aptarkite su gydytoju.

Pakoreguokite mitybą

Daugelis mano, kad per menstruacijas reikėtų mažiau valgyti sūrių ir aštrių patiekalų. Na, bet jei esate sveika, tokie produktai nedidina kraujavimo ir nesukelia žarnyno negalavimų. Maitinkitės įprastai, tik venkite alkoholio, nes jis stiprina skausmą ir negalavimą. Skysčių riboti nereikia.

Atsiminkite, kad per menstruacijas organizmas labiau apkraunamas, ypač padidėja baltymų, geležies, kalcio ir folio rūgšties stygius. Minėti elementai reikalingi atsinaujinant kraujui, tad reikia maitintis visavertiškai.

Badaujant, laikantis griežtos dietos, gali pykinti, svaigti galva, sustiprėti pilvo skausmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)