Balinamoji dantų pasta gali padėti atsikratyti dėmių, atsiradusių emalio paviršiuje. Burnos higienos specialistai jas vadina paviršinėmis dėmėmis. Bet jeigu atsiranda vidinių danties spalvos pakitimų, balinimo funkciją atliekanti dantų pasta problemos neišspręs. Štai kodėl tokia populiari tapo dantų balinimo procedūra.

Visos dantų balinimo priemonės savo sudėtyje turi vandeninio peroksido pagrindu pagamintų baliklių (arba silpnesnės jo formos - karbamido peroksido). Naudoti namuose skirtose dantų balinimo priemonėse vandeninio peroksido koncentracija gali svyruoti nuo 3 iki 20 proc. Tuo tarpu specialistai dirba su dantų balinimo priemonėmis, kur vandenilio peroksido koncentracija siekia 15-43 proc. Iš esmės, kuo didesnės koncentracijos priemonę pasirinksime ir kuo ilgiau ją naudosite, tuo baltesni taps jūsų dantys.

Kiekvienas pasirinkimas turi savų pliusų ir minusų, tačiau prieš namuose išbandydamos dantų balinimo procedūrą, būtinai pasikalbėkite apie tai su savo stomatologu. Priešingu atveju ne tik neišspręsite problemos, bet galite net ir sau pakenkti.

Dantų balinimas profesionalo kabinete

Profesionalo atliekamas dantų balinimas gali padėti norimo rezultato pasiekti gana greitai. Profesionalo naudojamos priemonės neretai stipresnės nei skirtosios namams. Be to, geresnio rezultato pasiekti gali padėti šiluma, šviesa arba šių dviejų veiksnių derinys.

Akivaizdžiausių rezultatų, kai dantys pašviesėja nuo trijų iki aštuonių tonų, pasiekiama per kelis 30-60 minučių trunkančius apsilankymus pas burnos higienos specialistą. Kai kurie specialistai naudoja naujausias dantų balinimo technologijas, kurios jūsų šypsena akinančiai balta paverstų per vieną vienintelį dvi valandas užtruksiantį apsilankymą.

Variantų, kaip dantis išbalinti namų sąlygomis, tiktai ne vienas. Štai keli iš jų.

Dantų balinimo juostelės ir geliai. Ant dantų tiesiogiai šepetuku užtepamas balinimo gelis arba užklijuojamos specialios juostelės. Šiuos balinimo produktus reiktų naudoti kartą ar du per dieną, o pasiektas rezultatas išlieka maždaug keturis ar daugiau mėnesių.

Dantų balinimas namuose specialiose kapose. Pasirinkus tokį bantų balinimo namuose būdą, pagaminamos specialios kapos, į kurias dedama balinanti medžiaga (vandenilio peroksido pagrindu pagamintas balinimo gelis ar pasta). Tuomet kiekvieną dieną, vienai ar kelioms valandoms, tenka šias formas užsidėti ant dantų.

Dantis balinančios pastos. Šios dantų pastos turi abrazyvinių dalelių, todėl jos padeda veiksmingai pašalinti dėmes nuo dantų paviršiaus. Tačiau tokių pastų sudėtyje yra ir cheminių medžiagų, padedančių ir be balinimui skirtų priemonių pašalinti paviršiuje esančius nešvarumus. Dantis balinančios pastos – gana nebrangus problemos sprendimo būdas galintis dantis pašviesinti vienu tonu.

Pavojai

WorldDental.org įvardija du pavojus, siejamus su dantų balinimo procedūromis: dantų jautrumas ir dirglios dantenos. Padidėjęs dantų jautrumas pasireiškia jautrumu karščiui ar šalčiui, spaudimui ar prisilietimui. Kuo didesnės koncentracijos priemone dantys buvo balinami, tuo didesnė tikimybė, kad dantų jautrumas padidės. Nors dažniausiai po procedūros toks dantų jautrumas išlieka vos dieną ar dvi, kartais nemalonūs pojūčiai užtrunka ir visą mėnesį.

Dantenų jautrumą dažniausiai sukelia netinkamai parinktos kapos. Nemalonūs pojūčiai gali tęstis visą procedūros laiką.

Dantų balinimo procedūros – ne kiekvienam. Jaunesni nei 16 metų asmenys, besilaukiančios ar krūtimi maitinančios moterys ir žmonės, turintis problemų su dantenomis, nešiojantys karūnėles ar protezus, turėtų dantų balinimo procedūrų atsisakyti. Jeigu priklausote ką iš išvardytų asmenų kategorijai, dantų balinimas gali baigtis rimtomis problemomis: dantys išbals nevienodai, taps itin jautrūs. Beje, balinant dantis, plombų spalva išlieka nepakitusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)