Faktai ir mitai apie tai, ką galima rasti mūsų burnoje.

1. Tikrai nėra jokio pagrindo teigti, jog šuns nasruose galima rasti daugiau bakterijų nei žmogaus burnoje. Ir vienur, ir kitur jų skaičius daugmaž vienodas. Svarbu štai kas: kačių ir šunų seilėse gyvena daugiau šimtas skirtingų ligų sukėlėjų, galinčių į ligos patalą paguldyti ne vieną žmogų.

2. Nors teiginys, jog kuo daugiau laiko ant grindų praleidžia numestas maistas, tuo daugiau bakterijų prisirenka, ir yra teisingas, vadinamoji „penkių sekundžių taisyklė“ (būtent per tiek laiko būtina nuo žemės pakelti maistą, kad žala būtų kuo mažesnė) tikrai nėra išsigelbėjimas – jau geriau numestą maistą pakelti, išmesti į šiukšlių dėžę, o suvalgyti ką nors kita.

3. Dantenų ligos nėra užkrečiamos. Nors dantenų ligas sukeliančios bakterijos ir gali persiduoti seilėmis, žmones tokie negalavimai užklumpa tik tais atvejais, kai dantenos ir patys dantys nėra sveiki. Jeigu jūsų burna nėra sveika, dantenų ligų rizika artimai bendraujant su tokių bakterijų nešiotoju padidėja.

4. Stomatologų asociacija rekomenduoja dantis valyti du kartus per dieną. Nepamirškite ir tarpdančių – juos reikia valyti specialiu siūlu. Be to, antibakterinis burnos skalavimo skystis taip pat gali padėti mažinant pavojingų bakterijų, galinčių sukelti tokias pavojingas ligas kaip dantenų uždegimas skaičių.

Patarimas: jokiomis aplinkybėmis nesinaudokite kito žmogaus dantų šepetuku ir niekam neskolinkite savojo. Specialistų teigimu, asmenys, tiek skolinantys, tiek patys besiskolinantys dantų šepetuką, labiau rizikuoja „pasigauti“ infekciją.

5. Tyrimai atskleidė, jog bakterijų taip pat galima rasti ant lūpų dažų ar blizgių (vien pagalvojus, kiek jų knibžda ant kosmetikos parduotuvėse esančių mėginukų, turėtų nukratyti šiurpas – ir ne veltui), lūpų balzamo, indų, skirtų gerti, pučiamųjų muzikos instrumentų ir daugelio kitų daiktų, kurios kartais visgi tenka dalintis su kitu žmogumi.

Taigi nesidalinkite su kitais savo asmeniniais daiktais, jeigu norite išvengti ligomis grasinančių bakterijų, virusų ar kitų mikrobų invazijos.

6. Dantų šepetėlį po kiekvieno dantų valymo rekomenduojama labai gerai išplauti po tekančiu šiltu vandeniu ir leisti jam natūraliai išdžiūti. Jeigu savo dantų šepetėlį dar šlapią uždarysite dėžutėje, drėgmė sukurs idealias sąlygas bakterijų dauginimuisi.

Kaip tinkamai prižiūrėti dantų plokšteles ar protezus, geriausiai jums paaiškins stomatologas, todėl nuo eksperimentų šioje srityje geriau susilaikyti.

7. Anot specialistų, dantų šepetuką derėtų keisti ne rečiau kaip kas tris ar keturis mėnesius. Įsigyti naują reikėtų iškart vos pastebėjus, kad šepetėlio šereliai nušiuro. Pagrindinė priežastis, kodėl dantų šepetuką keisti būtina, yra paties šepetėlio būklė, su bakterijomis tai neturi nieko bendro, nors specialistai ir neneigia, jog „šereliuose taip pat gali apsigyventi įvairių mikroorganizmų“, tačiau tyrimų, patvirtinančių jų pavojų žmogaus sveikatai, kol kas nepakanka.

8. Specialistai neretai savo pacientams rekomenduoja antibakterinius burnos skalavimo skysčius kaip prevencines dantenų ligų priemones. Moksliškai įrodyta, jog tokios burnos higienos priemonės žudo bakterijas, sukeliančias blogą kvapą. Be jokios abejonės, nemalonų burnos kvapą gali sukelti ne tik bakterijos, bet ir kiti veiksniai – pavyzdžiui, valgyti česnakai ar kiti itin stiprų aromatą skleidžiantys maisto produktai bei prasta burnos higiena. Blogą burnos kvapą sukelia ir kai kurios ligos. Tokiais atvejais burnos skalavimas pašalins tik blogą kvapą, bet ne tikrąsias jo atsiradimo priežastis.

9. Mokslininkai nustatė, jog dantenų sveikata tinkamai pasirūpinti padės žalioji arbata. Ji taip pat sumažina ir ėduonies riziką.

10. Įdomiausia tai, jog vienos bakterijos dantenoms kenkia, o kitos – rūpinasi jų sveikata. Tiesą sakant, burnoje gyvenantys gerieji organizmai veiksmingai naikina blogąsias bakterijas. Mokslininkai kaip tik tiria naujos kartos dantų pastą, kurios pagrindas – būtent burnoje esančios bakterijos, sukuriančios enzimus, užkertančius kelią dantų apnašų susidarymui.

11. Dauguma burnoje esančių bakterijų kaupiasi dantų apnašose, kurios ir skatina ėduonį. Ant vieno danties gali būti iki 500 mln. bakterijų. Ar bereikia kitų priežasčių, kodėl būtina visomis įmanomomis priemonėmis valyti dantis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)