Lyg skruzdėlytės kūnu bėgiotų

Galima priežastis: menopauzė. Hormonų kiekio pasikeitimai gali sukelti odos niežulį, sukuriantį iliuzinį pojūtį lyg oda ropinėtų vabalai. Kodėl taip yra, neaišku. Viena iš teorijų – kintantys hormonų kiekiai paveikia nervų galūnes, esančias odoje.

Gydymas: dermatologė Tabi Leslie iš Šventojo Tomo ir Barnet ligoninių Londone sako, kad padidėjęs omega-3 riebalų rūgščių (randamų riebioje žuvyje) vartojimas gali pagerinti odos būklę, o jeigu oda bus ne tokia sausa, gali būti, kad nebe taip ir niežės.

Taip pat reikia gerti daug vandens – taip oda drėkinama, sumažinamas dirginimas. Be to, reikia vengti rūkymo, per didelio buvimo saulėje, streso ir miego trūkumo.

„Galėtų padėti ir hormonų perkėlimo terapija. Po menopauzės šis simptomas turėtų išnykti“, - teigia Peter Bowen Simpkins, Londono moterų klinikos medicinos direktorius.

Deginantis niežulys ir paraudusi, šlapiuojanti oda

Galima priežastis: alergija, kitaip vadinama alerginio kontakto dermatitu. Atsiranda, kai oda reaguoja į ją liečiančius dalykus.

Dažnai pasitaikantys dirgikliai – papuošalai iš nikelio, guminės pirštinės ar diržo sagtis. Taip pat chemikalai, esantys muile ar kvepaluose gali sukelti alerginę reakciją. Alergenai išskiria imuninę atsaką odoje, kurie ir sukelia deginantį niežulį.

„Sunkiais atvejais, ant odos atsiranda žvynelių, ant pirštų – skausmingų įtrūkimų“, - teigia dermatologas Andrew Wright iš Bradfordo ligoninių NHS Trust.

Į astmą, šienligę ir egzemą polinkį turintys žmonės kenčia nuo kontaktinio dermatito kur kas dažniau, nei kiti. Taip turbūt yra dėl to, kad jų imuninė sistema yra pažeista. Beje, šis polinkis gali būti paveldimas.

Gydymas: A. Wright sako, kad pirmas žingsnis – priežasties identifikavimas, todėl atkreipkite dėmesį, ką naudojate prieš pasirodant simptomams. Galima atlikti testą iš odos lopinėlio. Tai tokia procedūra, kuomet ant nedidelio lipnios juostos ar pleistro gabalėlio uždedamos alergiją sukeliančios medžiagos. Tuomet jie užklijuojami ant odos ir paliekami 48 valandoms, o po to tiriama reakcija.

Reguliariai naudokite drėkinamąjį pienelį, nes jis padeda išlaikyti apsaugantį odos sluoksnį bei naudokite hipoalerginį šampūną ir muilą, nes juose nėra dažnai pasitaikančių alergiją sukeliančių medžiagų.

Perštintis, smarkus niežulys

Kiti simptomai: netikėtas bėrimas ar švelniai rausvos dėmės.

Galima priežastis: egzema. Net vienas iš penkių žmonių per savo gyvenimą patirs egzemą (dar kitaip vadinamą dermatitu).

Šią ligą sukelia imuninės sistemos hiperaktyvumas. Atopinė egzema paprastai yra paveldima, kartu nuo jos kenčiantiems dažnai pasireiškia astma ar šienligė – šios ligos susijusios su pažeistomis arba hiperaktyviomis imuninės sistemos funkcijomis.

Pagrindinės egzemos pasirodymo vietos – kelių vidinės pusės, alkūnės, kaklas ar aplink akis bei ausis, nes šios sritys sukaista ir tampa lipnios.

Dizhidroze (Pompholyx) serga vienas iš 20 žmonių. Jos simptomai – sukelia deginantį niežulį, atsiranda nedidelių pūslių ant pirštų, delnų ir pėdų.

Deja, nėra tiksliai žinoma, kas sukelia šią egzemą, tačiau manoma, kad tai galėtų būti kvepalai, kojų tarpupirščių grybelis ar stresas.

Gydymas: patariama nuolatos išlaikyti odos drėgnumą – sausą oda pažeisti ir suerzinti yra kur kas paprasčiau. Naudokite kremus be tokių chemikalų, kaip parabenas. Hidrokortizonas nuramins jūsų odą.

„Gali padėti ir avižų vonia, - teigia bendrosios praktikos gydytojas Paul Griffiths iš Blemish klinikos Mančesteryje. - Avižose yra neuždegiminių mišinių, kurie sumažina niežulį“.

Niežėjimą sukeliantis rausvai rudas bėrimas

Galimos priežastys: vaistai. Nuo kai kurių vaistų, pavyzdžiui, penicilino ar kitų antibiotikų, gali atsirasti niežulys. Taip nutinka dėl to, kad organizme vaistai tampa svetimomis cheminėmis medžiagomis, po kelių valandų sukeliančiomis alerginę reakciją.

Gydymas: pasitarkite su gydytoju, kad šis pakeistų vaistus.

Po buvimo saulėje atsiradęs deginantis bėrimas

Kiti simptomai: nedidelės rausvos dėmės arba pūslės.

Galima priežastis: alergijai saulei. Netgi po 15 minučių saulėje gali sužadinti išbėrimą – imuninę reakciją, kuri sukelia deginantį, niežtintį bėrimą ant krūtinės ir rankų.

Pirmieji simptomai – nedidelės rausvos dėmės arba pūslės – atsiranda maždaug dieną po buvimo saulėje. Taip nutinka vienam iš dešimties, be to, šią alergiją dažniau patiria moterys.

Gydymas: gydomasis losjonas arba kremas su kortikosteroidais ir antihistamininės tabletės gali padėti. Jeigu norite to išvengti, stenkitės palaipsniui „pasirodyti“ saulutei.

Paprastas niežulys ir karšta bei skausminga oda

Galima priežastis: urtikarija arba dilgėlinė, pasirodo tuomet, kai organizme yra per daug histamino, chemikalo, gaminamo kaip atsako alergenams, išskiriamo per odoje esančias ląsteles. Ant odos atsiranda niežtintys, balti arba rausvi rumbai (patinęs iškilimas, maždaug 1 cm dydžio).

Skiriami du dilgėlinės tipai – ūmi ir chroniška. Ūmi dilgėlinė atsiranda po peršalimo ar gripo, įgėlus vabzdžiui ar po kontakto su maiste (pomidoruose, tune, braškėse ir bananuose) esančiais chemikalais.

Chroniška dilgėlinė trunka daugiau nei šešias savaites, o atsiranda tuomet, kai antikūniai jūsų imuninėje sistemoje atakuoja kūną, stimuliuodami histamino išskyrimą. Alkoholis, stresas ir kraujospūdį reguliuojančios tabletės gali tik pabloginti būklę.

Gydymas: nereceptiniai antihistamininiai vaistai gali padėti. Tačiau venkite nesteroidinių antiuždegiminių vaistų – aspirino ar ibuprofeno, nes jie tik pablogins alerginę reakciją.

Nesmarkus nuolatinis niežėjimas ir raudoni lopai

Kiti simptomai: sidabriškai balti žvyneliai.

Galima priežastis: psoriazė – liga, kuomet oda auga storesnė ir septynis kartus greičiau nei paprastai. Pasitaiko maždaug vienam iš 50-ties.
Psoriazė pažeidžia alkūnes, kelius, nugaros apačią bei galvos odą, pasireiškia tarp 15 ir 30 arba po 40 metų. Manoma, kad ji susijusi su nenormalia imuninės sistemos reakcija, tačiau ją paskatinti gali ir stresas bei hormonų pasikeitimas.

Gydymas: padės buvimas saulėje, mat jis pakelia vitamino D, kuris prislopina odos augimą, kiekį kraujyje. Galima įsigyti vitamino D tepalo pavidalu.

„Maudynės karštoje vonioje su vonios aliejais ar dervomis susilpnins psoriazę ir pakels odos atplaišas“, - sako dermatologas Sandeep Cliff iš East Surrey ligoninės. Jis taip pat pataria vartoti menkės kepenų aliejų, nes omega-3 rūgštys padeda sumažinti uždegimą.

Nesmarkus niežulys

Galimos priežastys: sausa oda. Ją dažnai niežti, mat kur kas lengviau sudirginti ir pažeisti. Oda džiūsta senstant, nors niežulys gali atsirasti dėl įvairių išorinių veiksnių, pavyzdžiui, oro kondicionieriaus ar pasiplaukiojimo chloruotame vandenyje.

Niežulys gali atsirasti ir turintiems sumažėjusią skydliaukės veiklą.

Gydymas: odą ne tik drėkinkite įvairiais kremais, bet ir naudokite šampūną mažesniais kiekiais, nes jame yra detergentų, kurie „ištraukia“ drėgmę iš odos, sukelia sausumo pojūtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)