Trečią kartą „Panoramoje“ rengiama „Manekenų instaliacija“ pradėjo šiemet pirmą kartą rudenį vykstančio festivalio „Mados infekcija“ renginių ciklą.

„Manekenų instaliacija“ – tarsi simbolinis žingsnis į festivalį. Juk į jį žmonės irgi renkasi vienaip ar kitaip apsirengę. Galbūt ši Lietuvos dizainerių pasiūlyta aprangos kryptis patiks ir tiks kažkuriam iš mūsų būsimų visiems atviro festivalio lankytojų“, – sako „Mados infekcijos“ prodiuserė Renata Mikailionytė.

Po du manekenus – vyrą ir moterį – iš prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ parduotuvių pasirinkusios joms patinkančius drabužius dizainerės aprengė ne tik vadovaudamosi festivaliui kuriamų kolekcijų stiliumi, bet ir galvodamos apie tai, kad būtent tokius drabužius įsigiję, taip apsirengę žmonės eis į gatvę – mokytis, dirbti ar susitikti su draugais.

„Labiausiai vyraujantis motyvas visų dizainerių pasiūlytoje aprangoje – vis labiau nykstančios ribos tarp vyriškos ir moteriškos aprangos. Tiesa, ne visais atvejais tie skirtumai išsitrina taip, kad drabužiai taptų vienodi tiek vyrui, tiek moteriai. Dalis dizainerių siūlo tiesiog apsikeisti drabužiais ir tai, kaip patys pamatysite, tikrai pasiteisina“, – teigia festivalio idėjinė vadė Sandra Straukaitė.

Drabužius manekenams aprengti, prie jų derančius aksesuarus, avalynę iš „Panoramoje“ esančių parduotuvių rinkosi ir derino, aprangą manekenams kūrė septynios dizainerės ir jų duetai: Lina Gudanavičiūtė, Gabrielė Januškevičiūtė, Jurgita Januškevičiūtė, Diana Kuzmickaitė, Lilija Larionova, Ieva Ševiakovaitė ir Jolanta Rimkutė, Eglė Žiemytė.

Lina Gudanavičiūtė manekenus aprengė laisvu, gatvės stiliumi.

Gabrielė Januškevičiūtė labai bijo žiemą užklumpančio šalčio, todėl ji manekenams aprengti pasirinko dvi stilingas, tačiau itin šiltas pūkines striukes.

Jurgitos Januškevičiūtės pasiūlyta aprangos idėja susijusi su laime ir sapnais.

Diana Kuzmickaitė, nors drabužius ir aksesuarus manekenams rinko viena, gautą rezultatą apibūdina kaip kartu su Aušra Urbanavičiūte festivaliui kuriamos kolekcijos atspindį.

Savo kuriamos kolekcijos personažo eskizą rengdamos manekenus sukūrė ir dizainerės Ieva Ševiakovaitė bei Jolanta Rimkutė.

Lilija Larionova tradicinius vyriškos ir moteriškos aprangos akcentus tarsi sukeitė vietomis: jos pasiūlytoje moteriškoje aprangoje dominuoja vyriški akcentai, o į vyro aprangą ji siūlo pasižiūrėti nerūpestingai.

Eglę Žiemytę įkvėpė pasaka „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ – jos pasiūlytoje aprangoje vyrauja tamsios spalvos ir šaltojo metų laiko laukimas.

Visi norintys apžiūrėti ekspoziciją ją ras prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ pirmajame aukšte – baseine šalia „BMS Megapolis“ parduotuvės. 14 manekenų čia stovės visą mėnesį.

Šiemet pirmą kartą du kartus per metus – pavasarį ir rudenį – vykstantis festivalis „Mados infekcija“ savo gerbėjų laukia lapkričio 11-12 dieną Šiuolaikinio meno centre Vilniuje. Iki festivalio įvyks dar du itin didelio lankytojų dėmesio sulaukiantys renginiai: spalio 26 dieną „Panoramoje“ vyks modelių atranka festivaliui „Infekcijos kastingas“, o spalio 27-ąją prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ laukiami visi neabejingi grožiui – vyks „Grožio infekcija“.

Visas festivalio naujienas bus galima sužinoti spalio 11 dieną 11 valandą Šiuolaikinio meno centro skaitykloje vyksiančioje spaudos konferencijoje. Jos metu „Mados infekcijos“ komanda pristatys visas festivalio naujienas ir pasikeitimus.

Dizaineriai apie savo eksponatus:

Lina Gudanavičiūtė: „Manekenus aprengiau laisvu, gatvės stiliumi. Manekenas vyras dėvi gatvės stiliaus drabužius, moteris aprengta avangardiško stiliaus drabužiais. Vyras sako: „Susitikime mieste.“ Moteris atšauna: „Neturiu kada.“ Abiejų drabužiuose šiek tiek atsispindi ir sportinio ar net istorinio stiliaus elementai.“

Gabrielė Januškevičiūtė: „Savo manekenų instaliaciją pavadinau „Tebūnie šalta“. Išankstinės vizijos neturėjau ir tiesiogiai šio projekto su savo kuriama kolekcija nesiejau. Pati labai bijau šalčio, todėl rengdama manekenus akcentavau viršutinius drabužius, kurie žiemos metą gali paversti maloniu. Todėl pagrindiniais akcentais pasirinkau dvi masyvias stilingas pūkines striukes su kailiu. Visa kita – tik emocingos detalės nuotaikai sukurti.“

Jurgita Januškevičiūtė: „Mano manekenų aprangos idėja labai paprasta. Žmogus pats laimingiausias tada, kai miega. Todėl ir mano kompozicijos pavadinimas „Sapnų nublokšti“. Tai teigdama kalbu ne tik apie laimę ar sapnus, bet ir apie svajones, apie labai gražius gyvenimiškuosius momentus.“

Diana Kuzmickaitė: „Manekenus rengiau viena, tačiau jie atspindi mūsų abiejų su Aušra Urbanavičiūte kolekcijos, kurią lapkritį pristatysime „Mados infekcijoje“, idėją. Mūsų kolekcija vadinasi „Synestesia“. Tai graikų kalbos terminas, reiškiantis suvokimą, jautimą vienu metu. Todėl ir manekenus, nors jie skirtingų lyčių, aprengiau vienodai. Vyras dėvi moterišką skrybėlę, moteris mūvi vyriškas kelnes. Nors po drabužiais slypi skirtingos lytys, tačiau jos skelbia tą patį pranešimą. Tai tarsi tas pats jautimas per skirtingas formas. Tai, kaip aprengti šie du manekenai, ir atspindi mūsų kolekcijos koncepciją.“

Lilija Larionova: „Mano idėja – panaudoti vyriško kostiumo elementus moters aprangoje, ir atvirkščiai. Abu manekenus aprengiau vyriškais drabužiais: apmoviau juos griežto kirpimo kelnėmis su kantu, apvilkau griežto kirpimo švarkais. Kurdama šią mini dviejų modelių kolekciją, kuriai parinkau „Outside“ (liet. „Išorė“) pavadinimą, moters įvaizdį aš interpretavau per vyrišką kostiumą ir atvirkščiai. Moteris, dėvinti vyrišką drabužį, mano galva, atrodo itin moteriškai ir paslaptingai.

Štai kodėl mano manekenai atrodo taip, o mano pasiūlytą aprangos stilių galima būtų vadinti unisex. Moterims siūlau mūvėti vyriškas, patrumpintas, diržu suveržtas kelnes, vyriško stiliaus plokščiapadę avalynę, daiktus susidėti į minimalistinio stiliaus rankinę. Drabužiai gana ramių, klasikinių spalvų: pilka, juoda, balta, tačiau mėlyni, geltoni aksesuarų akcentai šiek tiek praskaidrina šį ramų spalvyną. Vyrams rekomenduoju į aprangą pasižiūrėti laisviau: nebijoti pasiraitoti rankoves ar ištraukti marškinių kampą.“

Ieva Ševiakovaitė ir Jolanta Rimkutė: „Rengdamos manekenus rėmėmės būsimos kolekcijos idėja, medžiagiškumu ir spalvine gama, skirtingų siluetų derinimu. Aprengti manekenai yra mūsų įsivaizduojamo ir kuriamo personažo portreto eskizai.“

Eglė Žiemytė: „Prisipažinsiu: eidama į prekybos ir laisvalaikio centrą „Panorama“ dar neturėjau idėjos, kaip aprengsiu savuosius manekenus. Buvau nusprendusi pasižiūrėti, ką rasiu parduotuvėse. Tai, ką sukūriau, pavadinčiau „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“. Mano manekenų aprangoje daug tamsių spalvų, vyriški ir moteriški drabužiai sumaišyti – juos gali dėvėti tiek moteris, tiek vyras. Tikrai galima taip apsirengus eiti į gatvę. Aprangos stilistika rodo tamsios žiemos, šaltojo metų laiko laukimą Lietuvoje. Tikra pasakos „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ nuotaika.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją