Ruduo jums pasiūlys daugybę gėrybių. Iš jų sukurtoms kompozicijoms būdingos sodrios spalvos, įvairūs tonai, primenantys saulėlydžio atspalvius ir jo nudažytą dangų. Tad spalvinė gama gerokai intensyvesnė, o tai leis puokštes drąsiau ir efektingiau integruoti į interjerą.

Įvairesnės ne tik augalų spalvos, bet ir jų formos, rūšys. Kompozicijoms vis dažniau renkamasi tokias gamtos gėrybes, kurių negali pasiūlyti kiti metų laikai: vaisius, uogas, daržoves, spalvingus medžių lapus.

Paprikų koloritas

Nors rudens mėnesiais visos gamtoje randamos gėrybės stebina savo forma ar spalva, vis dėlto turbūt daugelis sutiks, jog būtent paprikų spalvos labiausiai traukia akį. Raudonos, geltonos, netgi violetinės... Komponuok kur tik nori: virtuvėje, verandoje ar darbo kambaryje – kontrastingi spalvų deriniai stebins bet kur.

Tai, ką randi lauke, darže, gali nesunkiai perkelti ir į namų interjerą. Ne tik derinti skintose kompozicijose, bet ir auginti vazonėlyje, lovelyje, puode. Ir papuošti tokiais augalais palangę ar net gana prašmatnų svetainės stalą. Galbūt vienas vazonėlis su ryškiaspalviu vienmečių paprikų kauburėliu neatrodys pernelyg dekoratyviai ir galės tikti nebent virtuvės palangei pagyvinti.

Tačiau kelių vazonėlių derinys viename didesniame inde stebins didžiuliu spalvingu kibirkščiavimu. Net ir įnoringiausi namų svečiai neturėtų skųstis nuotaikingo reginio stoka!

Neįprasti medžio „lapai“

Žvilgčiodamas į sodrią paprikų krūvelę interjere ar darže įsitikini, kad šis vaizdas puikiai tiktų pagyvinti namams ir niūresniu metų laikotarpiu. Telieka prisirinkti aitriųjų paprikų ir susidžiovinti.

Ilgai laukti neteks – greitai rasi jas kiek sumažėjusias ir susiraukšlėjusias tarsi senutes. Tačiau tai neturėtų nė kiek liūdinti – originaliai kompozicijai pakitusi medžiagos faktūra suteiks dar įdomesnių ypatybių. Juo labiau, kad spalva beveik tokia pat viliojanti kaip ir anksčiau, gal tik šiek tiek „drumsta“.

Į dekoratyvų vazonėlį „sodini“ išsiraičiusias medžio šakas, kurių prisirinkai šiltuoju sezonu. Vienu dekoratyvinės vario vielutės galu apsuki aitriosios paprikos kotelį, kitu – apvynioji medžio šaką. Taip sukabini visas turimas paprikas. Iš tokios pačios vielutės gamini „girliandas“: apsuki ja pieštuką, ištrauki, ir tokia raityta dekoracija puoši medžių šakas.

„Ryškiųjų“ draugystė

Intensyvaus kolorito, dramatiškumu dvelkianti kompozicija. Gaulterija ryškumu nė kiek nenusileidžia paprikai. Vien paviršiaus blizgesys, savita raukšlėta faktūra rodo visai kitokį augalo būdą. Tačiau bendroje kompozicijoje ji netrukdo detalėms sukurti darnos. Raudonos glazūros indai paryškina paprikų blizgesį. Juos dengia tiek gaulterijos žaluma, tiek jos uogų raudonis. Sudžiovintos paprikos pervertos nužievintomis vytelėmis, kurios jungia ir visus indus.

Veriantis geltonumas

Saulės spalvomis trykštanti dekoracija atskleidžia, kaip rudens gėrybės sukuria ne tik skaisčią šviesą primenančias, bet ir kontrastingesnes kompozicijas. Nuo spalvų sodrumo raibs akys, tad niūrumu tikrai neteks skųstis. Kontrastą sudaro dekoratyvinių moliūgų ryškus geltonis ir švelnus rožinis chrizantemų atspalvis, saulės šviesoje atrodantis gerokai intensyvesnis.

Visiškai paprastai

Kai gamtoje pamatai galybę rudeniškų gėrybių, užsigeidi jas grupuoti, derinti, burti į draugijas. Dekoratyvus moliūgas, klevo lapai, obuoliai – rodos, pakanka juos tiesiog „išmėtyti“ ant stalo, sukuriant jaukios netvarkos įspūdį. Tai, ką gražaus randi gamtoje, gali paversti dekoru. Rudens spalvos tokios iškalbingos, kad net neprireiks ieškoti prašmatnesnių idėjų.