„Rugpjūčiui vietų yra, tačiau galbūt jos netenkina jaunųjų – yra likę laisvų vietų ryte, 9-10 valandomis. Kitos vietos užimtos prieš metus pusantrų. Bet šiaip niekada nebūna, kad nebūtų vietų – tik jos galbūt netinka jauniesiems“, - DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji inspektorė Daina Černiauskienė.

Vilniuje santuokos registruojamos visomis darbo dienomis, tačiau daugiausia norinčių susituokti penktadienį ir šeštadienį. Santuokomis derlingiausi mėnesiai – rugpjūtis, liepa, birželis.

Pagal Civilinį kodeksą, prašymus santuokai įregistruoti reikia paduoti prieš mėnesį. Pasak D. Černiauskienės, jau yra asmenų, padavusių prašymus susituokti 2012 m.

Praėjusiais metais Vilniuje įregistruotos 5169 santuokos.

Dalis dėl santuokos persigalvoja

„Visi, kurie ruošiasi santuokai ir nori patogaus laiko, metų pabaigoje paduoda prašymus kitiems metams. Įprasta, kad gruodžio mėnesį užsisakinėja vietas kitų metų vasarai“, - teigia Kauno miesto Civilinės metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius.

Didžiausias vestuvininkų antplūdis būna šeštadieniais, tačiau penktadieniais ar ketvirtadieniais vietų būna visada. Nenorintys iškilmių ar sudarantys ne pirmą santuoką, santuokos registravimui dažniausiai renkasi ketvirtadienį.

Dažnai jaunieji dėl įvairių priežasčių keičia pasirinktą vestuvių laiką – taip atlaisvinamas laikas kitoms poroms. „Dažni atvejai, kai žmonės visai atsisako santuokos“, - sakė K. Ignatavičius.

Ir Kaune populiariausias vestuvių mėnuo – rugpjūtis, nedaug nuo jo atsilieka liepa ir rugsėjis.

Iš anksto registruojasi emigrantai

„Populiariausi mėnesiai liepa, rugpjūtis, rugsėjo pradžia. Štai liepai ir rugpjūčiui labai mažai vietų belikę, o va birželis kažkodėl dar pakankamai laisvas“, - teigė Panevėžio miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Diana Zacharienė.

Panevėžyje mažiausiai norinčių registruoti santuoką sausį, vasarį, kovą. Neiškilmingos santuokos, kada kabinete tiesiog sutvarkomi dokumentai, registruojamos trečiadieniais. Tačiau didžioji dauguma žiedus sumaino šeštadieniais.

Norintys susituokti vasarą, prašymus teikia iš anksto - prieš kelis mėnesius ar pusmetį. „Kaip žinote, daug emigravusių į užsienį, tad grįžę, pavyzdžiui, kalėdinių atostogų, jie paduoda prašymus ir vasarą atvyksta vestuvėms“, - kalbėjo D. Zacharienė.

Praėjusiais metais Panevėžyje susituokė 561 pora.

Kauniečiai nori tuoktis tik Rotušėje

Jau maždaug porą metų santuoką galima registruoti ne tik santuokų rūmuose, bet pasirinktoje kitoje vietoje.

„Kaunas turi kažkokį išskirtinumą – visi labai nori susituokti Rotušėje. Pernai kitose vietose susituokė tik septynios iš 2500 porų. Kaune kitos vietos Rotušės nenukonkuruoja“, - teigė K. Ignatavičius.

Panaši situacija ir Panevėžyje - praėjusiais metais čia tik trys ar keturios santuokos registruotos ne rūmuose – Senvagėje, viešbutyje „Romantic“.

Tuo metu Vilniuje šįmet jau 39 poros pareiškė norinčios susituokti ne Santuokų rūmuose. Įprasta, kad vilniečiai santuokas sudaro kavinėse, Verkių rūmuose, Rotušėje, „Naručio“ viešbutyje. „Kur žmonės nori, ten ir važiuojame tuokti. Patikriname vietą, kad atitiktų moralė, būtų kamerinė iškilminga aplinka“, - aiškino D. Černiauskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją