Anglosaksų merginos savo pamergėms mesdavo ne gėlių puokštę, o savo batelį. Senovės Anglijoje nuotakos nedrįso sulaužyti tradicijos „kas nors seno, kas nors naujo, kas nors pasiskolinto, kas nors mėlyno - ir šešių pensų moneta batelyje“.

Karalienė Viktorija savo vestuvių dieną 1840 m. pasipuošė balta suknele bei baltais bateliais, ir jos pavyzdžiu pasekė milijonai šiandienos nuotakų. Iki to laiko jaunosios rengėsi mėlynos spalvos apdarais. Princesė Diana, kurios ūgis - 1.80 cm, nusprendė rinktis žemakulnius, perlais puoštus dramblio spalvos kaulo spalvos batelius, kad neatrodytų visa galva aukštesnė už princą Čarlzą.

Šiuolaikinės vestuvinių batelių mados

Mūsų dienų nuotakos į savo kelionę nuo „Vieną kartą …“ iki „Ilgai ir laimingai gyveno“ išsiruošia avėdamos įvairiausius stebuklingus batelius - aukštakulnius, be kulniukų, basutes, apvalianosius batelius ir net brangaakmeniais puoštas įsispiriamas šlepetes, sako brides.com vyriausioji redaktorė Anna Pezik.

„Šiais laikais vestuviniai bateliai - mados reikalas. Nė viena nenori avėti paprastų kurpaičių“, - sako A. Pezik. „Nuotakos renkasi sukneles ir aksesuarus, pabrėžiančius jų stilių. Jų bateliai - kur kas prašmatnesni nei tradiciniai „laiveliai“ iš atlaso“.

Dėl tokios paklausos daugelis dizainerių - Vera Wang, Jimmy Choo, Stuart Weitzman, Kenneth Cole ir Manolo Blahnik - pripildė lentynas įvairiausių stilių batelių. Jie buki ir smailianosiai, atviri ir uždari, sidabro, aukso, kitų metalų atspalvių, švelniu pastelinių tonų, dramblio kaulo spalvos ir balti. Papuošimai - kaspinėliai, karoliukai, siuvinėjimai ir nėriniai. Kulniukų aukštis ir formos - taip pat patys įvairiausi, nuo batelių lygiu padu iki dangų remiančių kulniukų.

„Ar planuojate romantiškas vestuves? Prabangią puotą? Vakarėlį su draugais? O gal tuokiatės paplūdimyje ar vykstate į egzotišką šalį?“ - klausinėja A. Pezik. „Nuo to, kokią suknelę ir batelius pasirinksite, priklausys jūsų šventes nuotaika“.

Ši sezoną, pasak A. Pazik, madingiausiomis laikomos basutės su daugybe dirželių ir bateliai atviru užkulniu.

„Vestuviniai bateliai yra tokie nuostabūs, kad nuotakos po vestuvių nė nesiruošia paslėpti jų giliai spintoje. Merginos perka batelius, kuriais galėtų pasipuošti ir kitomis progomis.“

Nuotakoms, planuojančioms tuoktis paplūdimyje, tikrai neteks įsispirti į paprastas gumines šlepetes.

„Stuart Weitzman kuria nuostabias permatomas basutes, puoštas krištolo detalėmis ir seksualiais kulniukais“, - sako A. Pezik. „Galima rasti ir nuotakoms skirtų batelių su platformomis.“

Tačiau net madingiausios nuotakos nepamiršta senų tradicijų. Kai kurie dizaineriai, tarp jų ir Fifi, vestuvinius batelius iškloja žydros spalvos audiniu, kad bateliai atitiktų reikalavimą „kas nors mėlyno”.

Praktiški patarimai

Prieš ištardamos „taip“ savo šventes bateliams, perskaitykite specialistų patarimus:

* Neaukokite patogumo dėl stiliaus. Nepamirškite, kad visą dieną - pradedant žengimu prie altoriaus, baigiant paskutiniu šokiu - būsite ant kojų.

* Rinkitės tokio aukščio kulniuką, prie kokio esate pratusi. Platesnis kulniukas - stabilesnė atrama.

* Kad bateliai idealiai tiktų, juos matuokitės vakarop, kai pėda didžiausia.

* Neškitės batelius pas siuvėją, kad suknelė nebūtų per trumpa ar per ilga.

* Keletą dienų prieš vestuves apsiavusios batelius pavaikščiokite po namus, kad jie truputį suminkštėtų.

* Nuospaudos - nemalonus dalykas. Pasirūpinkite perregimais pleistriukais.

* Nepamirškite - nauji batai gali būti slidūs. Kad išvengtumėte traumos, prieš šventę patrinkite batelių padus švitriniu popieriumi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją