Smuikininkei ir pedagogei Kristinai Domarkienei didelis vonios privalumas yra šildomos grindys.

Kineziterapeutė Judita Rusteikienė susiaurino koridoriaus sienas, kad daugiabutyje turėtų didesnę ir erdvesnę vonią.

Aktorei Olitai Dautartaitei vonia - ne skalbimo patalpa, nors skalbyklė čia yra, bet visų pirma jaukus kambarys, kuriame galima lepintis vandens procedūromis ir atsigaivinti po sunkios darbo dienos.

Leidyklos "Meilės kelias" leidėjai Danutei Vilionytei vonia kartais atstoja persirengimo kambarį, kai keliaudama gyvena nuomojamame bute.

Dabar sunku įsivaizduoti namus be vonios ir dušo. Daugelis turi ne po vieną, o po du tris vonios kambarius, skirtus šeimai bei svečiams. O interjero įvairovė tokia gausi, kad sunku įvertinti, koks vonios kambarys atitinka pačius aukščiausius tokios patalpos interjero kriterijus.

Vonios patalpa - tai uždaras privatus higienos procedūrų kampelis, kai kada primenantis malonias maudynes SPA baseine ar prabangaus viešbučio baseine po karšta Indijos saule. Tad atverti savo vonios kambario duris ne visi pageidauja - saugo kaip paslaptį.

Tačiau remontuodami namus paprastai vonios kambarį paliekame paskutinėje vietoje, tarsi tai būtų ne tokia reikšminga erdvė kaip svetainė ar miegamasis. Nors vonios santechnikos įranga, vonia ar dušo kabina, baldai ir įvairūs aksesuarai - rankšluosčiai, kilimėliai bei kiti priedai - yra vieni brangiausių, palyginti su virtuvės įranga. Tad priešingai - remontuoti butą vertėtų pradėti nuo vonios kambario, o tik vėliau, įvertinus, kiek liko pinigų, griebtis kitų darbų.

Vonia šildomomis grindimis

Smuikininkė Kristina Domarkienė pasakojo, kad didžiausias galvos skausmas buvo, kaip išgelbėti senovinę vonią, kuri jau atitarnavo šeimininkams. Ją reikėjo arba išmesti, arba restauruoti.

Kristina pasirinko brangesnį variantą - atnaujinti ne tik vonią, bet ir kriauklę.

"Žinoma, tai kainavo daug brangiau, be to, dar reikėjo rasti gerus meistrus, kurie išmano savo darbą. Restauruoti senovinę vonią ne taip paprasta. Jei vonios paviršių dengiantis naujas sluoksnis atšoktų, kas tuomet?" - svarstė ji.

Kita problema: vonios patalpa gana nedidelė - kaip padidinti vonios kambarį? Buvo galima atsisakyti vonios ir įrengti dušą. Taip pat išgriauti sieną ir sujungti tualetą bei vonios kambarį, kad atsirastų daugiau erdvės.

Bet K.Domarkienei netiko nė vienas variantas. Ji viską paliko taip, kaip buvo. Sienų negriovė. Tik atnaujino pačią vonią, ji dabar kaip nauja. "Butas senas. Įrengti dar vieną vonios kambarį nebuvo kur. Tokiu atveju daug patogiau, kai vonia ir tualetas yra atskirai", - įsitikinusi ji.

Didesnės erdvės pojūtis atsirado, kai ties kriaukle buvo pakabintas didelis senovinio stiliaus veidrodis. Jo rėmai aukso spalvos. Veidrodžio šonuose yra du šviestuvai. Papildoma šviesa suteikia jaukumo.

Senovinės vonios naujovė - šildomos grindys. Smuikininkė daug keliauja koncertuodama po įvairias šalis. Viešbučiuose paprastai vonios grindys yra šildomos. Kristina norėjo, kad jos namų vonios grindys būtų tokios pat šiltos. "Kodėl turi šalti kojų padai išlipus iš karštos vonios? Šildomos vonios grindys yra būtinybė. Kol nežinojau, kad galima įmontuoti po grindimis šildymą, nesukau sau galvos. Dabar tiesiog neatsidžiaugiu šilta vonia", - pasakojo ji.

Susiaurino koridorių

Sovietinių laikų daugiabutyje miegamajame rajone - butai kaip kišenės. Nedidelė virtuvė, siauras koridorius, vonia - vos yra vietos apsisukti.

Kineziterapeutė Judita Rusteikienė mano, kad net tokiame nedideliame bute galima atrasti papildomos erdvės, kad namai būtų jaukesni ir šviesesni.

Vis dėlto pats kebliausias dalykas pradėjus remontuoti butą buvo vonia. Kaip padidinti vonios kambarį, kad jame tilptų ne tik dušo kabina, bet ir skalbimo mašina bei džiovykla ir dar būti šiek tiek vietos pasigražinti prie veidrodžio?

Koridorius ir taip siauras. Dar jį susiaurinus liks tik takelis eiti. Bet kito pasirinkimo nebuvo - teko mažinti koridorių dėl vonios.

Griauti blokinio namo sienas - ne taip paprasta. Triukšmas, pasak šeimininkės, nuo penkto aukšto bildėjo iki pat apačios. Kaimynai buvo nepatenkinti, grasino teismu. Moteris name tokį triukšmą sukėlė dėl vonios!

Judita jų atsiprašė už laikinus nepatogumus, o remontininkų paprašė kuo skubiau išgriauti ne tik koridoriaus, bet ir virtuvės sienas.

Taip buvo laimėti tik keli centimetrai voniai. Šiek tiek daugiau vietos atsirado, kai Judita meistrams parodė, kaip iškloti plyteles ties niša. Kai buvo išgriauta virtuvės siena, nedideliame bute atsirado daugiau vietos, jame galima šokti.

Standartinį butą Judita remontavo savo jėgomis. Dabar ji negali atsidžiaugti sukurta jaukia erdve mažame bute.

Neatsisakė skalbyklės

Įprasta manyti, kad vonios kambarys - tai visų pirma vieta, kur skalbiame savo drabužius ir patalynę. Skalbimo mašina užima daug vietos ir kelia triukšmą. Tad koks gali būti vonios interjeras, apkrautas skalbiniais ir skalbimo milteliais?

Aktorė Olita Dautartaitė savo naujame bute buvusiose caro laikų kareivinėse norėjo atsisakyti skalbimo mašinos, kad ji neužgriozdintų vonios kambario.

Žinoma, moteris to nepadarė, nes be skalbyklės neišsiverstų. Nors anksčiau skalbinius ji nešė į skalbyklą. Dabar, kai skalbimo mašina nesinaudoja, ją uždengia stumdoma širma. Už jos paslėpti ir kiti daiktai, kad negadintų erdvės jaukumo. Gėlėta ryškaus lino audinio širma pagyvino baltos spalvos vonios kambarį.

Vonios kraštai įrėminti tuo pačiu lino audiniu kaip ir širma. Rankšluosčiai derinami taip pat pagal širmos atspalvius. Tuo pačiu audiniu apsiūtos vonios kojelės. Aktorė atsisakė iš Amerikos atsivežtų gražių vonios kilimėlių. Vietoj jų ant plytelių paklojo išaustus iš audinio skiautelių takelius. Prie vonios pastatytas medinis suolas. Ant jo patogu pasidėti chalatą, muilą ir šampūną.

Aktorė gyvena paskutiniame mansardos aukšte. Vonios lubose - stoglangis, pro jį matyti dangumi plaukiantys debesys.

Naudojosi kaip persirengimo kambariu

Leidyklos "Meilės kelias" leidėja, meditacijų žinovė Danutė Vilionytė beveik metus neturėjo savo namų. Prieš išvykdama į Los Andželą studijuoti pas žinomą amerikiečių psichoterapijos specialistą Arthurą Janovą ji pardavė savo butą, automobilį, kai kuriuos baldus. Likusi be namų Danutė sako, kad taip galėjo pradėti naują gyvenimą.

"Kai daug keliauju, namai lieka tušti. Kurį laiką nuomojausi butą, kuriame buvo vienas didelis kambarys. Vonia man kartais buvo kaip persirengimo kambarys", - sakė Danutė.

Jai patinka gyvos ir ryškios spalvos. Tame bute vonia buvo oranžinės spalvos. Ta patalpa jaunai moteriai priminė rytietišką Indijos saulę. Tame krašte ji dažnai būna.

Anksčiau D.Vilionytė norėjo turėti didelius namus, kad juose būtų daug gražių daiktų. Dabar jai to visiškai nereikia. "Namai - tai minimalizmas. Vonia - taip pat. Daiktai - tik tie, kurie reikalingi. Net iš tolimų kraštų nesivežu suvenyrų, kad savo namų jais neapkraučiau", - užsiminė Danutė.