Suomija - Hyvaa Juolua

Kūčių dieną suomiai eina į sauną, o paskui visa šeima sėda prie stalo ir klausosi radijo laidos "Hyvaa Juolua", šis pavadinimas reiškia "Taikių Kalėdų". Taip jie sako ir sveikindami vieni kitus. Per Kalėdas suomiai taip pat aplanko mirusių savo šeimos narių kapus.

Norvegija - Gledelig Jul

Norvegų kalėdiniame sveikinime yra žodis "rąstas", nes senovės norvegai garbino Yule rąstą švęsdami saulės sugrįžimą. Žodis "yule", išsirutuliojęs iš senojo žodžio "hweol", reiškia ratą. Senovės norvegai tikėjo, kad saulė - didelis ugnies ratas, tai priartėjantis, tai nutolstantis nuo Žemės. Todėl per Kalėdas svarbiausias dalykas yra židinys, o rąsto pavidalą norvegai suteikia Kalėdoms prigamintiems sūriams, pyragams ir desertams.

Švedija - God Jul

Anksčiausiai Kalėdas pradeda švęsti švedai. Gruodžio 13-ąją - Šv. Liucijos dieną - jie uždega žvakes ir fakelus, kad namai būtų ryškiai apšviesti, o prieš vidurnaktį fakelas įkišamas į šiaudų kūlį, kad ugnis būtų matoma iš tolo. Kitą dieną šeima valgo pusryčius žvakių apšviestame kambaryje. Svarbiausia šventės figūra - baltai apsirengusi mergina su degančių žvakių karūna ant galvos - Lussi arba Lussibruden (nuotaka Liucija). Liucija laikoma aklųjų globėja, nes pagal legendą jai buvo išdurtos akys už tai, kad išpažino krikščionių tikėjimą. Liucijos vardas kilęs iš lotyniško žodžio "lux" - šviesa.

Vokietija - Froehliche Weihnachten

Iš Vokietijos atkeliavo tradicija puošti eglutes. Pirmoji buvo papuošta Strasbūre (Štrasburge) XVII amžiaus pradžioje. Po to, kai 1771 metais Štrasburge apsilankęs Johannas Wolfgangas von Goethe aprašė papuoštą eglę savo romane "Jaunojo Verterio kančios", jas imta puošti visoje Vokietijoje.

Meksika - Feliz Navidad

Iš Meksikos atkeliavo Kalėdų simboliu vadinama gėlė puansetija. 1828 metais JAV ambasadorius Meksikoje Joelis R.Poinsettas atvežė į Ameriką gėlę raudonais dideliais žiedais, ji buvo pavadinta jo vardu. 1870 metais su šia gėle imtos sieti Kalėdos, o po 1900-ųjų ji virto pasauliniu Kalėdų simboliu.

Anglija - Merry Christmas

Iš šios šalies atkeliavo tradicija prieš Kalėdas siuntinėti atvirukus. Nuo 1830 metų kalėdiniuose atvirukuose imtos vaizduoti šventinės scenos ir užrašomas sveikinimas.

Prancūzija - Joyeux Noel

Per Kalėdas prancūzai sveikina vienas kitą sakydami "Joyeux Noel", tai reiškia - linksmų naujienų. Šis posakis išsivystė iš "Bonnes nouvelles" (Gerų naujienų). Pietų Prancūzijoje nuo Kūčių iki Naujųjų metų namuose deginami rąstai, jų pelenus ūkininkai išbarsto savo žemėse, tikėdamiesi gero derliaus.

Italija - Buone Natale

Italai sveikina Kalėdų proga sakydami "Il Natale" - gero gimtadienio, mat žodis Il Natale reiškia gimtadienį.

Australija

Australai Kalėdas švenčia vasaros viduryje, kai karštis siekia 35 laipsnius ir daugiau. Todėl šeimos susirenka paplūdimiuose, valgo karštą kumpį, kalakutą arba jūros gėrybes, kepa ant iešmų mėsą bei keičiasi dovanėlėmis.

Ukraina - Srozdestvom Kristovym

Ukrainiečių šeima per Kūčias ruošia 12 patiekalų vakarienę, o mažiausias vaikas žiūri pro langą ir laukia, kada pasirodys Vakarė žvaigždė - tai ženklas, kad reikia pradėti šventę.

Graikija - Kala Christouyenna

Graikijoje žmonės tiki kallikantzeri, tokiais piktais nykštukais, kurie 12 dienų prieš Kalėdas ima krėsti bjaurius pokštus. Dovanomis graikai keičiasi sausio 1-ąją, ją vadina Šv. Bazilio diena.