Lenkija

Lenkija yra labai tradiciška šalis, todėl ir Kalėdos čia švenčiamos taip pat labai tradiciškai. Lenkijoje tikima, kad tai, kas nutiko Kūčių dieną, kartosis per visus ateinančius metus. Todėl prieš susėsdami prie stalo, suaugusieji stengiasi padirbėti ir uždirbti šiek tiek pinigų, o vaikai mokosi, nes šio papročio laikymasis gali užtikrinti, kad kiti metai bus geri ir sėkmingi. Antrą Kalėdų dieną po mišių žmonės mėto vieni į kitus avižas – tai paprotys, kuriuo ateinančiais metais linkima turėti kuo daugiau pinigų.

Vokietija

Švenčių metu vokiečiai mėgsta vaikščioti po kalėdinius turgus, tai proga paragauti įvairių skanumynų, pavyzdžiui, imbiero ir vaisių duonos, mėgstamas skanėstas yra marcipanai, gaminami iš migdolų ir cukraus.

Kūčių vakarą Vokietijoje dovanų atneša kūdikėlis Jėzus, o ne Kalėdų Senelis. Jo taip pat nereikėtų painioti su šv. Mikalojumi, kurio diena švenčiama gruodžio 6-ą. Šv. Mikalojus buvo vyskupas, daręs daug gero vargstantiems. Pasak legendos, kasmet šią dieną jis su tarnu aplanko kiekvienus namus. Gruodžio 6-tos išvakarėse vaikai kruopščiai nuvalo savo batukus ir pastato juos už durų. Gerai elgęsi visus metus rytą juose randa riešutų, obuolių ir saldainių. Ši diena taip pat minima ir Austrijoje.

Austrija

Kai tik dienos sutrumpėja ir parduotuvių languose pasirodo kalėdiniai papuošimai, gatves užpildo ypatinga dvasia. Advento turgūs kvepia cinamono sausainių ir žvakių aromatu, kuris sklando gatvėse kartu su kalėdinių lempučių šviesa. Kiekviename Austrijos turguje ir virtuvėje rasite tradicinius mažus pyragaičius, vadinamus „Kekse“ be kurių šioje Alpių šalyje Kalėdos nebūtų Kalėdomis. Šie žvaigždės, eglutės ar pusmėnulio formos kepiniai gaminami iš sviesto ir skaninami cinamonu, vanile ar uogiene.

Pedantiškiems austrams paskutinioji metų naktis – kone vienintelė galimybė pakvailioti. Tą vakarą ir jauni, ir seni, perka alavines figūrėles ir lydo jas šaukšte virš žvakės liepsnos. Lydinį išpila į specialią lėkštutę. Iš formos sprendžiama, kas laukia kitais metais. Neduok Dieve, jei lydinys primena skaičių 13, o štai saulė arba smaila kepurė – puiku. Per šventes austrai geria karštą vyną su įvairiais prieskoniais.

Anglija

Didžiojoje Britanijoje Kalėdų labiausiai laukia vaikai, kurie niekada nepamiršta padėti mažos stiklinės su gėrimu bei džiovintų vaisių ir uogų pyragaičio prieš židinį, taip atsidėkodami Kalėdų Seneliui už pripildytas kojines, kurios kabinamos lovos kojūgalyje ar ant židinio atbrailos.

Italija

Italijoje gruodžio 24-ąją ateina Babo Natalė (čia kaip mūsų Kalėdų senelis). Švenčių siautulys baigiasi Befanos – senutės raganos, vaikams atnešančios šokoladinių gardumynų – pasirodymu sausio 6-ąją.

Italiukams sekasi – jie dukart gauna dovanų. Žinoma, jei tik vaikas buvo geras ir paklusnus, nes negeriems vaikams Befana į specialiai pakabintas kojinaites prikiša anglių. Šią raganą atsikišusiais dantimis ir lenkta nosimi, užsimaukšlinusią ant akių smailą kepurę, su ilgu apsiaustu ir skylėtomis kojinėmis, nuo stogo ant stogo keliaujančią pėsčiomis, ant šluotos arba raitą, italai labai myli.

Legenda pasakoja, kad į jų šalį ji pateko atsitiktinai, bet jai čia taip patiko, kad apsigyveno visam laikui. Ar esate girdėję, kad keistuoliai italai pro savo namų langus Naujųjų išvakarėse mėto senus daiktus? Italai būtent Befanos nurodymu atsikrato viso seno šlamšto – meta pro langą ir stebi, kokia bus praeivių reakcija.

Ispanija

Religingieji ispanai, kuriems bet kokia proga virsta spalvinga fiesta, pagrindine švente vis dėlto laiko Kalėdas. Šis vakaras praleidžiamas tik su šeima prie gausaus vaišių stalo. Būtent šiai vakarienei stengiamasi prisipirkti įvairiausių skanėstų. Tiek maži, tiek dideli gurmanai kvaišta nuo saldumynų – jų gali būti įvairiausių rūšių: pyragėliai iš vyno tešlos, migdoliniai pyragaičiai, kepiniai su kmynais, riešutai.

Šv. Mikalojaus dieną ispanai švenčia gruodžio 31-ą. Naujųjų išvakarėse yra tradicija suvalgyti dvylika vynuogių. Visi linksminasi, kaip tik išmano. Kartais švenčia keli aukštai ar net namai, užeinama su sangrijos (tradicinis Ispanijos gėrimas) taure ir lėkšte vaišių pas kaimynus. Pasak ispanų, tai įsimintiniausia naktis – vakarą pradedi vienoje vietoje, o Naujus Metus sutinki kitame miesto gale ar net užmiestyje.

Graikija

Graikijoje Kalėdos ir Naujieji metai švenčiami su daug prietarų ir papročių. Šioje šalyje nėra Kalėdų Senelio, bet jo pareigas vykdo šv. Bazilis, kuris vaikams atneša dovanų ir saldainių. Kadangi čia nėra ir eglučių, jis padeda dovanas kambario kampe arba ant šventinio stalo. Vaikai jas gauna sausio 1-ą dieną.

Graikijoje šeimininkė, prieš kepdama kalėdinę duoną, paženklina ją savo rankos įspaudu kaip ženklu vaikams, kad šią šventą dieną Dievas palietė duoną. O kepdama Naujųjų metų pyragą nepamiršta jame paslėpti monetos. Pyragą pasidalina šeima, ir kam klius gabaliukas su moneta, tas kitus metus bus turtingas.

Malta

Per Kalėdas Maltos gatvėse groja muzika, veikia mugės. Tačiau autobusai važinėja tik ryte iki 11 val. ir vakare nuo 16 val. Kūčių vakarą vaikai nešioja miestų gatvėmis kūdikėlį ėdžiose, o šią eiseną lydi policija.