Dovanos stiprina santykius

Tikriausiai girdėjote posakį, kad duoti yra kur kas geriau nei gauti. Pasirodo, dovaną dovanojame ne tik kitam žmogui, bet ir sau pačiam. Dovanos stiprina tarpusavio santykius, be to, dovanodami jaučiamės laimingesni. Ir nors teigiama, kad laimės nenupirksi, dovanos yra išimtis.

Tyrimai rodo, kad, leisdami pinigus draugams ar skirdami juos labdarai, jaučiamės kur kas laimingesni nei leisdami juos sau. Dovana yra dvigubo džiaugsmo šaltinis – tiek dovanotojui, tiek gavėjui. Tad ar tikrai verta jų atsisakyti?

Kaip teigia psichologas Darylas Bernas, kuo daugiau duodame kitam, tuo stipresnį ryšį su šiuo žmogumi užmezgame („Jei asmeniui dovanoju dovaną, vadinasi, jis man tikrai kažką reiškia.“). Taigi, atsisakydami dovanoti ir priimti dovanas, simboliškai atsisakome ir socialinio ryšio su kitais.

Nedovanodami dovanų tarsi izoliuojamės nuo mylimų žmonių, nes dovanos paskirtis yra palaikyti bei sustiprinti egzistuojantį socialinį dviejų individų ryšį. Harvardo universiteto profesorės Ellen J. Langer manymu, dovanų atsisakymas kenkia tarpusavio santykiams. Jei tai darote taupymo sumetimais, dovanokite nematerialius dalykus, tačiau būtinai jais parodykite, koks jums svarbus yra kitas asmuo.

Rinkdamas dovaną gerai apgalvokite, nes ji atspindi jūsų požiūrį į žmogų. Dovana gali daug pasakyti apie jus: ar esate susidomėjęs kitu asmeniu, kokius jausmus jam jaučiate ir ar gerai jį pažįstate ir suprantate. Ką pamanytumėte, jei antroji pusė dovanotų ne jūsų dydžio batus?

Psichologų teigimu, dovanos vertė (t. y. jos prasmė kitam žmogui) parodo davėjo ir gavėjo santykių stiprumą. O vertės pakitimas dažnai signalizuoja santykių būklės kaitą. Viena pažįstama pasakojo, kad iš savo sugyventinio gavusi „Maximos“ maišelyje „įpakuotą“ dovaną suprato, jog santykiai atšalo. Anksčiau jo dovanos būdavo rūpestingai atrinktos ir visada spindėdavo šiluma. Dabartinis jo gestas patvirtino tai, ką moteris nujautė anksčiau, bet nedrįso sau pripažinti – išblėsusius jausmus.

Dovana nebūtinai turi būti brangi, tačiau ją gavėjas turi jausti dovanotojo nuoširdumą. Psichologų teigimu, su kiekviena dovana susiję du pagrindiniai klausimai: „ar labai mane myli?“ ir „ar gerai mane pažįsti?“ Todėl, jei nesate įsitikinęs, kad dovana tikrai patiks jūsų draugui, geriau dovanokite tai, dėl ko neabejojate.

Geros dovanos receptas

Žmonių spūstys parduotuvėse, apytuštė piniginė, o ką jau sakyti apie norą padovanoti kuo geresnę dovaną išrinktiesiems… Nenuostabu, kad Kalėdos ne vienam kelia didžiulį stresą. Jei dovanomis pranešame tokia svarbi žinia, kaip surasti tinkamiausią? Mokslininkas Theodore'as Caplow su kolegomis teigia radęs atsakymą į šį ne vienam ramybės neduodantį klausimą.

Gera dovana turi atitikti šiuos kriterijus: ji turi nustebinti gavėją, turi būti susijusi su gavėjo pomėgiais ar atitikti jo skonį, o dovanos vertė turi atspindėti emocinį davėjo ir gavėjo santykių stiprumą. Kita svarbi taisyklė – dovanojamo daikto vertė turi atitikti vertę dovanos, kurią tikitės gauti gavėjo. Taip pat svarbu, kad kalėdinės dovanos būtų lygiavertės visiems šeimos nariams.

Įsivaizduokite, kaip jaustųsi jūsų sūnus, gavęs ne tokią vertingą dovaną, kaip pusbrolis ar sesuo? Vaikai pasveria kiekvieno daikto dydį ir vertę, todėl atsargiai rinkite savo mažyliams dovanas, jei nenorite jų įskaudinti. Ta pati taisyklė galioja tėvams ir uošviams – neišskirkite vienų, nes taip įžeisite savo antrąją pusę.

Dovanų ištakos

Kad dovana nėra vien materialistinio pasaulio reiškinys, patvirtina ir žvilgsnis į praeitį. Mokslininkų teigimu, mūsų protėviams taip pat buvo svarbus dovanojimo ritualas. Manoma, kad dosniausi vyrai turėjo daugiau šansų susirasti partnerę ir pratęsti giminę. O dosnios moterys padėdavo išlaikyti šeimą.

Evoliucinio elgesio apraiškų galima apčiuopti ir šiuolaikiniame pasaulyje. Vartotojų elgsenos specialistės Margaret Rucker teigimu, vyrai labiau linkę pirkti praktiškas dovanas ir labiau atsižvelgia į kainą nei moterys. O dailiosios lyties atstovės didesnę reikšmę skiria emocinei dovanos pusei. Taigi, jei norite nustebinti antrąją pusę, vyrui parinkite praktines dovanas, o moterį nustebinkite savo jausmais.

Atminkite: dovana nebūtinai turi būti materiali (tai gali būti ir jūsų rankų darbo kūrinys ar išskirtinis dėmesys), tačiau ją gavęs žmogus turi jausti, kad ji skirta būtent jam. Neatsisakykite dovanų – tiek jūs, tiek dovanos gavėjas jausitės laimingesni ir artimesni.

Naujausiame žurnalo „Psichologija Tau“ numeryje taip pat skaitykite:

Tu – kitų akimis
Testas. Koks jūsų bendravimo stilius?
Algirdas Kaušpėdas „Tegu giria kiti“
8 dalykai, kuriuos sužinosite tik susituokę
Kuo skiriasi laimėtojai nuo pralaimėtojų?
Kai konfliktuoju... pats su savimi
Vyrai ir moterys. Panašūs ir skirtingi