HHP priepuoliai prasideda lapkričio pabaigoje, kai kenčiantys nuo šio sutrikimo žmonės ima pastebėti savo siaubo objektus gatvėse, parduotuvių vitrinose ir TV reklamose, rašo „Psychology Today“. Ligoniai šiuos vyrus neretai vadina Kalėdų Seniais, Seniais Šalčiais arba Santa Klausais. Jie itin apsėsti to reiškinio, kurį vadina „prekybos centrų Seniais“ ir tikina, kad šie būna „nuolat apsupti mažų žmogeliukų žaliais drabužiais, kurie nuolat žvilgčioja į savo laikrodžius“.

Šiaurės poliaus sindromas (ŠPS): chroniška baimė, kad kažkas yra ant stogo.

Keturkojų persekiojimo manija (KPM): nekontroliuojami priepuoliai, kylantys iš įsitikinimo, kad šiaurės elniai priteršė kiemą.

Kalendoriaus dienų skaičiavimo būsena (KDSB): nenumaldomas apsėdimas nuolat tikrinti, kiek apsipirkimo dienų liko iki Kalėdų. Kenčiantieji nuo šios būsenos nuolat tikrina laiką kompiuteriuose ir užrašinėse, jie puikiai žino, iki kurios valandos dirba parduotuvės ir kiek laiko užtrunka iki jų nuvažiuoti.

„Neįtikėtina, - sako Arnoldas Belfry iš Harvardo universiteto, kuris studijavo KDSB. – Kai kurie tų žmonių net negali suvesti balanso savo čekių knygelėse. Bet jie milisekundžių tikslumu žino laiką, per kurį iš darbovietės galima nuvažiuoti iki artimiausios parduotuvės.“

KDSB dažniausiai diagnozuojama matematikams, renkantiesiems nuolaidų kuponus ir senoms damoms, kurios vis dar nešiojasi mažytes piniginytes smulkiems.

Angorafobija (AF): chroniška baimė, kad pusseserė Ana iš Kuršėnų atsiųs jums dar vieną pačios megztą megztinį Kalėdoms.

OCD-AAA: obsesinio sutrikimo variantas, kai ligoniai junta nuolatinę panišką baimę, kad pamirš nupirkti A tipo elementus vaikų „Game Boy“. Nors tyrinėtojai anksčiau manė, kad OCD-AAA buvo daugiausiai būdingas vyrams ir perduodamas iš tėvo sūnui, nauji duomenys parodė šio sutrikimo variantus ir tarp ištekėjusių moterų. Neseniai nustatytas OCD-BVD pasireiškia žmonų nesugebėjimu pasirinkti tarp vyriškų šeimyninių trumpikių ir glaudžių, perkant savo vyrams apatinius.

Sukaustyto liežuvio sindromas (SLS): negalėjimas normaliai kalbėti antrosios pusės giminių akivaizdoje prie šventinio stalo. Kenčiantieji nuo SLS netikėtai praranda žadą, kai potencialūs giminaičiai užduoda provokuojamus klausimus: taigi kokie tavo ketinimai?, ar greitai mums padovanosite anūkėlių? Ir baisiausias: "Kiek ten, sakei, uždirbi?

Dicko Clarko sindromas (DCS): pavadintas Amerikos komiko, daugiausiai siejamo su Naujųjų metų švente, vardu, šis sindromas apima įkyrias mintis, kai žmogus suvokia, kad šventė jam susijusi daugiau su puodų dangčių kilnojimu, o ne su kamščių atidarinėjimu. Tarpiniai variantai: Fez-o-Fobija - kvailų popierinių kepurėlių baimė; Vidurnakčio beprotystė - baimė būti pabučiuotam žagsinčio nepažįstamojo, iš kurio burnos sklinda alaus kvapas; Sinusitas - nesugebėjimas aiškiai ištarti žodžių „ilgiausių metų“ ir/arba „sveikinam, sveikinam, seviiikinaam“.

Stebuklingų žiemos pasivaikščiojimų negalavimas (SŽPN): tai negebėjimas būti linksmam ir nerūpestingam išvydus pirmąjį sniegą. Sergantysis nuolat skundžiasi dėl sniego girgždėjimo ir išreiškia nenumaldomą norą išvalyti taką. Neretai tokie žmonės akli sniegui lieka iki pat pirmojo pavasario polaidžio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją