Namai be sekcijų 

Pačiame miesto centre, greta vienos judriausių gatvių stūksančio ir daugiau nei penkiasdešimt metų skaičiuojančio senolio daugiabučio viduje slepiasi ne tik erdvus kiemas, bet ir stilingas 97 kvadratinių metrų butas. Pastarajame nerasite nei vienos lietuvių taip pamiltos sekcijos. Būsto šeimininkas Valdas Gandrimas, pats užsiimantis interjero vadyba, kurdamas namus į pagalbą pasikvietė savo bičiulį interjero dizainerį Tomą Knizelį.

Savininkas paprašė sukurti kuo erdvesnius, nepergrūstus baldų, minimalistinio stiliaus, tačiau jaukius ir „gyvenamus“ namus. Taip nelygioj kovoj su statybininkais krito kelios nereikalingų sandėliukų sienos, o aukštos lubos, iki tol labiau kolekcionavusios voratinklius, leido sukurti dailų apšvietimą. Rafinuotumo erdvei suteikė savotiški kupolai virš palubėse įtaisytų šviestuvų.

Akimirką nustebina, kad net gerai apsidairę, niekur neaptinkame jokios spintos. Tačiau namų šeimininkai pateikia siurprizą: atveria vestibiulyje esančias slaptas duris į erdvią drabužinę, kurioje drąsiai įsitaisytų ir ne itin didelius kambarius mėgstantis asmuo.

Erdvė – tai prabanga

Pirmiausia į akis krinta neapsakomai erdvus prieškambaris, kurį puošia nišoje išmoningai įtaisytas veidrodis, šeimos portretas retro stiliaus rėmuose ir baltas suolelis, šeimininko atsitiktinai aptiktas vienoje nebrangioje namų apyvokos prekių parduotuvėje ir perdažytas derinant prie namų interjero.

„Erdvė suteikia prabangos. Taigi ir norėjome, kad būtų kuo daugiau neapstatytų plotų ir kuo mažiau nereikalingų daiktų. Dizaineris man siūlė visokių idėjų, kaip visa tai pasiekti, o aš rinkausi iš daugybės variantų“, – kalbėjo V. Gandrimas.

Kuriant erdvumo įspūdį, viso trijų kambarių buto sienas neatsitiktinai pasirinkta dažyti balta spalva. Tiesa, panaudotas vienas ryškus akcentas – kontrastingas fototapetas. Kadangi namuose gyvena mažylis, iš pradžių dvejota dėl šviesių sienų. Vis dėlto išeitis surasta: pasirinkti tokie dažai, kuriuos drąsiai galima plauti, jei mažajam dailininkui kiltų noras savo emocijas išreikšti ne ant popieriaus lapo.

Fototapetų idėją pasiūlė iki tol Londone kūręs T. Knizelis, o ryškios, bet ne varginančios spalvos namams suteikia šarmo. Bene įspūdingiausiai atrodo virtuvės sieną puošiantys gigantiški stalo įrankiai ir šviesią svetainę pagyvinantis pievos bei medžių vaizdas, beveik atkartojantis už lango esančios žalumos motyvus.

Taiklios detalės ir akvariumas sienoje

Kad namai kurti su didele meile, galėtų paliudyti ir šeimininkų augintinis, vakarų škotų baltasis terjeras Fuga, savotiškai derantis prie balto supamo odinio krėslo, balto televizoriaus ir karališkos odinės miegamojo lovos. Norint tarsi paflirtuoti su spalvomis, specialiai pasirinkti juodi ir plieno dekoro elementai, sugriežtinantys baltos įvaizdį. Visiškai kitokią baltą išvystame vaikų kambaryje: čia ryškus vaivorykštės elementas ant sienos taip ir ragina... eiti pažaisti.

Tačiau didžiąją dalį namų jaukumo sukuria margos tamsintos uosio grindys, oficialioms ir šiuolaikinėms baldų formoms suteikiančios ne tokią griežtą miną.

Viena interjero pažibų – tarp virtuvės ir vestibiulio sienos įtaisytas akvariumas, matomas net iš svetainės. Nors akvariumas nebuvo pačių šeimininkų idėja, tačiau šis gyvas paveikslas taip „prilipo“ bendrame kontekste, jog sunku įsivaizduoti ką nors originalesnio.

Baldai, kurie matė pasaulio

Kaip jau minėjome, namų stilistikos viziją padiktavo visai netikėtai nusipirktas kosmetinis stalelis, tačiau beveik visi namų daiktai turi savas istorijas. Štai gražuolis odinis krėslas atkeliavo net iš Kinijos, prieškambario šviestuvas – iš Italijos. Panašaus dizaino krėslą šeimininkai buvo radę ir Lietuvoje, tačiau jo kaina buvo penkiaguba.

Daugelis namų baldų ir šviestuvų pirkti Londone, o štai daili kėdė prie žymiojo stalelio – netgi vardinis prancūzų dizainerio Philippe’o Starko modelis. Net nespėjus susimąstyti apie „dangiškas“ tokių baldų kainas, V. Gandrimas mus nuramino patikinęs, jog būsto interjeras kurtas labai apgalvotai: klausant dizainerio patarimų ir tykant išpardavimų, mat pastarieji – tikras lobis išskirtinio dizaino mėgėjams.

„Interjero dizaineris specialiai ieškojo mums pigesnių baldų Europoje, nes mūsų šalyje kainos yra nenormaliai išpūstos“, – profesionalo darbu džiaugėsi namų galva.

Kaip pavyzdys galėtų būti vonios kambarį puošiančios gėlių motyvais pagyvintos jūros spalvos plytelės, kurios taikliai atkartoja vestibiulio fototapetą. Už jų kvadratinį metrą tesumokėta vos 50 litų, o efektas, gaunamas derinant jas su balta spalva, stulbinamas.

„Šie namai dar jauni, sienos dar laukia savo paveikslų, tačiau dizaineris mums kūrė tokius namus, kuriuose būtų gera ir patogu gyventi. Žmona liko patenkinta, vadinasi, pasisekė“, – šypsojosi šeimininkas V. Gandrimas.

Žurnalo „Express mada“ lapkričio numeryje skaitykite:

Aukštosios mados veidai: menas, verslas, įkvėpimas. Kas yra haute couture?
Jolanta Talaikytė – mados donkichotė. Pokalbis su dizainere Jolanta Talaikyte
360º˚ kampu. Apie laikmečius, sukeliančius nostalgiją
Dievinti ar nekęsti? Sezono tendencija – kailis
Pavasarinis pranešimas: 2010 metų pavasario–vasaros kolekcijų apžvalga
Mada grįžta: Juozas Statkevičius apie mados ciklus
Kaitos sindromas: vyrų mados tendencijos