„Tačiau ne visada pavyksta viename prietaise suderinti visus tris poreikius, todėl prieš einant į parduotuvę, šeimai reikėtu sutarti dėl prioritetų ir net atlikti tam tikrus skaičiavimus“, - sako „Electrolux“ atstovas G.Vaitekonis.

90 cm ar didesnio pločio erdviniai garų rinktuvai tvirtinami prie lubų virš centrinės erdvės, kur gaminamas valgis, todėl matomi iš visų pusių. 60 ir 90 cm pločio įvairių formų kamino tipo garų rinktuvai montuojami prie sienos. Jei garų rinktuvą norima paslėpti, specialistai rekomenduoja 60 cm pločio prietaisą su ištraukiamu skydeliu montuoti sieninėje spintelėje. Tradiciniai rinktuvai puikiai telpa po spintele, o jų valdymo skydeliai lengvai pasiekiami.

Kaip pasirinkti optimalią galią?

Garų rinktuvo savybės susiurbti kvapus priklauso nuo jo galingumo. Vidutinė gartraukių ištraukimo galia – apie 400 m³/val. Norint didesnio kvapų pašalinimo efekto, reikėtų rinktis galingesnius prietaisus su 600-650 m³ /val. ištraukimo galia.

Pasak G.Vaitekonio, reikia atkreipti dėmesį, kokį standartą atitinka nurodytas prietaiso galingumas. Tiksliausiai garų rinktuvo galingumą nurodo standartas IEC 61591, kuris reikalauja prietaisus testuoti ne tuščia eiga, o realiomis virtuvės sąlygomis - prijungus prie ventiliacijos ir įdėjus anglies filtrą.

„Jei gamintojas galingumą nurodo, išmatuotą „laisvo pūtimo“ sąlygomis, reali tokio garų rinktuvo ištraukimo galia iš tiesų gali būti 20-30 proc. mažesnė.

Tačiau renkantis garų rinktuvą, reikia atkreipti dėmesį ir į patalpos dydį – neverta daugiau mokėti už rinktuvą, kurio galingumo pilnai neišnaudosite. Be to, pernelyg didelio galingumo rinktuvas žiemos metu eikvos šilumą ir retins orą.

Optimalų garų rinktuvo galingumą galima apytiksliai pasiskaičiuoti pagal formulę: kambario tūris (m3) * k (kartai, per kuriuos perfiltruojamas visas virtuvės oras). Minimalų galingumą gausite įrašę 6 kartus, o maksimalų – 12. Dažniausiai 600-650 m³ per val. gartraukio galingumo visiškai pakanka visiems virtuvės kvapams pašalinti.

Kaip nesumažinti galios?

„Planuojant įsirengti garų rinktuvą verta suprasti ventiliacijos ir recirkuliacijos veikimo principą. Prietaisui veikiant ventiliacijos režimu, oras filtruojamas ir išskiriamas į aplinką ortakiu, prijungtu prie garų rinktuvo. Kuo ilgesnis ortakis ir kuo daugiau sulenkimo kampų, tuo daugiau galios prarandama“, - sako G.Vaitekonis.

Pasak jo, su kiekvienas papildomas metras atima 7 proc. galingumo, o 90 laipsnių užlenkimas apie 25 proc., taigi prie garų surinktuvo prijungus kelių metrų ilgio ortakį su pora užlenkimų netenkama apie 50 proc. galingumo. Kad prietaisas veiktų efektyviau, ortakis turi būti kiek galima trumpesnis ir, jei įmanoma, be sulenkimo kampų.

Jei neįmanoma įrengti trumpo išvedimo ortakio, derėtų naudotis garų rinktuvų recirkuliacijos režimu, kai orą valo riebalų ir anglies filtrų sistema ir po to grąžina į patalpą, todėl garų rinktuvo nereikia jungti prie ortakio.

Kaip prižiūrėti garintuvą?

Daugelyje garų rinktuvų įmontuoti aliuminio riebalų filtrai, gaminimo metu sugeriantys susidarančias riebalų daleles ir garus.

Šiuos filtrus rekomenduojama plauti bent kas du mėnesius kriauklėje šiltu vandeniu arba indaplovėje. Neplaunant riebalų, suprastės ištraukimo galingumas. Be to, jei pertekliniai riebalai pateks į garų rinktuvo vidų, ant įkaitusio variklio, gali kilti gaisras.

Jei garų rinktuvas veikia recirkuliacijos režimu, kvapus sugeria aktyvintos anglies filtras. Anglinius filtrus reikėtų keisti arba plauti kas tris mėnesius.

Specialistai rekomenduoja garų rinktuvą įjungti ir išjungti 5 minutės prieš maisto gaminimą ir po jo. Geresniam vėdinimui galima atidaryti langą, tačiau ne virtuvėje, o gretimoje patalpoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)