Sausas upelis

Jį pasigaminti visai nesudėtinga, nereikės nei žarnos, nei siurblio ar plastikinio rezervuaro vandeniui.

Iškaskite upelio vagą. Jei norite, kad būtų panašus į natūralų, kaskite jį nuožulnioje vietoje, taip, kad atrodytų, jog vanduo teka iš viršaus apačion. Dėliokite akmenukus. Geriau pasirinkti kelių spalvų, dėlioti skirtingų spalvų sluoksniais (pavyzdžiui, per vidurį tamsesnius, tarsi jie būtų sudrėkinti tekančio vandens). Taip pat varijuoti galima ir su akmenų dydžiu. Šoninius akmenis patartina dėti didesnius, o upelio vagos viduryje tiks smulkesni.

Šalia sauso upelio (jo apačioje) galite įtaisyti ir papildomą gyvo vandens įrenginį (pavyzdžiui, mažą fontanėlį), jis suteiks gyvybės, kurios sausam upeliui šiek tiek gali trūkti. Pagyvinti galite ir įvairiomis augalų kompozicijomis.

Sausas krioklys

Sausas krioklys nuo sauso upelio skirsis savo pakopomis. Sauso krioklio pasigaminimo schema panaši į natūralaus. Jam reikalingos betoninės sienos (jų skaičius priklausys nuo krioklio aukščio) bei akmenys-pakopos (horizontali krioklio dalis). Ant vertikalių betoninių sienų akmenėliai nesilaikys, tad juos reikės pritvirtinti. Norint išgauti daugiau panašumo į natūralų krioklį, galima klijuoti ne akmenėlius, o veidrodžio ar tamsiai žalio stiklo šukes. Horizontalią akmeninę (ar mūrinę) pakopą galima paprastai, kaip ir darant sausą upelį, iškloti nedideliais akmenukais. Juos irgi geriausia derinti skirtingų spalvų, kad būtų įtaigesnis krentančio vandens įspūdis.

Patartina dekoruoti ir krioklio pakraščius, kad jis sodo aplinkoje atrodytų kuo natūraliau. Šonus užbaigs didesni natūralūs neapdirbti akmenys, tarsi paremiantys betonines sienas. Krioklio apačioje pagaminkite grindinuką. Galima tiesiog išberti akmenukų sluoksnį ant žemės arba įmūryti juos, kad būtų stabiliau. Šalia sauso krioklio būtinas apželdinimas. Tiks paparčiai, varpinių augalų žolė, nedidukai ovalios formos krūmai.

Sausas vandens telkinėlis

Jei sode trūksta vandens, o gryną žalumą ir įvairiaspalvius gėlių žiedus norėtumėte kuo nors pagyvinti, tiks ir plokščias sausas „vandens telkinukas“. Tai ne kas kita, kaip žvyro (arba smėlio) plotelis, kuriame kur ne kur kyšo žalumos (krūmų, žolinių augalų) kuokšteliai. Plotas gali būti ramus – tarsi plynas ežero ar tvenkinio vanduo, gali ir „banguoti“ įvairiomis kryptimis, tam turėsite sugrėbstyti grėbliu linijas, tarytum vandens bangas. Prieš kurdami tokį sausą telkinuką, pirmiausia apibrėžkite jam skirtą plotą, jį galite ištiesti plėvele (mažiau augs piktžolės), tada išpilkite žvyru. Tokiame plotelyje gražiai atrodo didesni akmenys, jie dar labiau padės sukurti vandeningo peizažo įspūdį.