Smagu valgyti jaukioje sodo kertelėje ir stebėti pirmąsias suspindusias žvaigždes, gera įkvėpti tiršto oro, talpinančio savyje įvairiausias vakaro kvapų gamas. Jauku ir tikra šnekučiuotis artimiausių žmonių ratelyje. Namų ir gamtos derinys – būdas sulieti į visumą jaukumą ir slaptingumą. Nepaprasta pilnatvė. Tereikia sulaukti ramios, šiltos vasaros nakties...

Kaip sukurti patrauklią vietą?

Atviras dangus, galbūt nubertas žvaigždėmis, žaliuojanti minkšta pievelė (pats natūraliausias ir švelniausias kilimas kojoms) – rodos, ko daugiau reikia mielai valgymo vietelei? Vis dėlto ją galite kiek pakeisti, pritaikyti kepimui ir valgymo poreikiams bei maloniems pasisėdėjimams, pasišnekučiavimams.

Vietos dydis priklauso nuo to, ar mėgstate lauke valgyti vieni, tik su šeima, ar didokame svečių būryje. Jei žmonių susirenka nemažai, geriau palikite daugiau erdvės, nei susigrūskite už nukrauto stalo.

Jei statote stalą, o ne žadate pietauti tiesiai ant pievutės (kilimėlio), įsitikinkite, kad vieta lygi. Juk bus tikrai nemalonu, kai valgant „kilnosis“ ne tik stalas, bet ir viskas, kas yra ant jo.

Valgomajai vietelei puikiai tiks uždaras kiemelis, terasa. Galbūt ją įkursite po seno medžio nulinkusiomis šakomis. Karštą vasaros dieną jos teiks viliojantį pavėsį. Galbūt pasirinksite atviresnę vietelę, o nuo kaitrių saulės spindulių išskleisite specialų skėtį.

Arba pasistatysite lentelių ar bambukų tvorelę. Jos tankis priklausys nuo to, kiek norėsite leisti žvilgsniui prasiskverbti pro ją. Bet kuriuo atveju, tikriausiai nesinorės, kad Jūsų pietų eigą ir turinį stebėtų smalsūs kaimynai. Sutvarkykite vietelę taip, kad joje galėtumėte jaustis visiškai laisvai.

Svarbu ir patogumas. Jei valgomąją vietą įsirengsite atokiai nuo namo, vargu ar bus patogu. Tikriausiai greitai nuvargsite, nešiodami iš namų reikiamus įrankius, daiktus, maistą.

Kaip pasirinkti baldus?

Galbūt baldai jums visai nereikalingi. Užkandžiausite sėdėdami parietę kojas ant kilimėlio. O gal Jūsų kieme riogso anksčiau niekam nenaudoti medžio kelmai? Dabar jie puikiausiai galės atstoti stalą ar kėdes. Tačiau galima pasistatyti ir tikrus baldus: kuklius ir puošnius, pačių pasigamintus ir pirktinius.

Pagal tai, ar mėgstate laiką leisti sėsliau, ar dinamiškiau, rinkitės ir baldus. Jei po sočių pietų ar vakarienės Jums mieliau patogiai įsitaisius dar kurį laiką pakiurksoti kėdėje, galite drąsiai statyti stabilius, sunkesnius, iš vienos vietos į kitą nekilnojamus baldus. Jei trokštate ne tik turėti pakankamai vietos, bet ir nuolat ją keisti, atnaujinti, pavyzdžiui, vietoje valgomojo kampelio įsirengti žaidimų aikštelę, tada geriau rinkitės kilnojamus baldus.

Kokių įrankių ir prietaisų prireiks?

Tikriausiai nenorėsite kaskart dėl mažutės smulkmenėlės keltis nuo stalo ir bėgti į namus? Jei svajojate, jog valgymas nebūtų varginantis užsiėmimas, iš anksto apgalvokite, kokie įrenginiai, prietaisai ir įrankiai jums bus reikalingi. Kai ką galbūt teks įsigyti, kai ką susikonstruoti.

Įrankiai. Iešmai, žnyplės, specialios pirštinės, saugančios rankas nuo karščio, popieriniai rankšluosčiai, purkštuvas (juo prislopinsite įsisiautėjusią liepsną).

Įrenginiai. Dėžė, aptraukta tinklu, apsaugos maistą nuo įkyrių vabzdžių. Ją pasigaminti nesunku: šonus sukalkite iš lentučių, o dangčio viršų aptraukite audeklu. Stovas palengvins darbą lauke, nes kiekvienas įrankis turės savo vietą ir jo neteks ilgai ieškoti.

Grilio prietaisai

Jie gali būti labai įvairūs. Vis stiprėjantis pomėgis valgyti lauke didina grilio prietaisų paklausą. Pati tradiciškiausia yra virdulio formos kepsninė ant kojelių. Tačiau galimos ir kitokios, pavyzdžiui, vežimėlio formos. Populiarios ir rūkyklos: dujinės ar kūrenamos anglimis, vandeninės ar su krosnelėmis. Šiomis dienomis vis populiaresnės lauko krosnys, akivaizdžiai primenančios senovę. O jų moderni įranga suteikia daug galimybių. Vis labiau populiarėja ir saulės krosnys.

Rekomenduojama kepsninę kūrenti medžių anglimis arba malkomis. Taip išlaikomas „gyvas“ mėsos skonis. Neblogos ir kepsninės, kūrenamos dujomis. Mažiausiai rekomenduojama naudoti elektrines kepsnines, nes mėsa, kepta jose, prilygsta mėsai iš keptuvės. Temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 270–280° C.

Kodėl patogu valgyti sode?

Ogi pirmiausia todėl, kad viskas „po ranka“! Jei jau įpusėjusi vasara, gausu vaisių, daržovių, uogų, prieskoninių žolelių, natūralių stalo dekoracijų. Viską tereikia susirinkti. Neverta net sakyti, kad mėsos kepsnys, keptas grilyje, bus daug skanesnis, jei šalia ant stalo gulės įvairių rūšių daržovės, o jam pagardinti turėsite savo pačių užsiaugintų prieskoninių žolelių.

Mėsos patiekalams tiks raudonėliai, bazilikai, rozmarinai, peletrūnai, petražolės, šalavijai, česnakai, krapai, lauro lapai, kalendros. Tačiau žoleles reikėtų rinktis pagal mėsos rūšį. Kiaulienai tiks raudonėliai ir bazilikai, jautienai, avienai – rozmarinai, paukštieną geriau pagardinti švelnaus skonio peletrūnais.

Gelbėkite! Vabzdžiai puola!

Ką daryti, jei malonius pietus ar vakarinę lauke kaskart apkartina įkyrūs, lendantys ne tik prie maisto, bet ir į burną vabzdžiai?

*Nelaikykite ilgai maisto ant stalo. Pavalgę jo likučius ir nešvarius indus nuneškite. Saldumynus patiekite vėliau, nelaikykite iš anksto atidengtų ant stalo.

*Daugelis gėlių kvapu pritraukia vabzdžius, todėl jas geriau laikinai perkelkite į kitą vietą.

*Uždekite specialias žvakes. Jos bent šiek tiek apsaugos nuo įkyruolių.

*Stalą papuoškite citrusiniais vaisiais – jie atbaido vabzdžius.

Maloni atmosfera

Jei valgote vakare, apšvietimas padės sukurti jaukią, malonią ir intymią atmosferą, smagią nuotaiką. Jei naudosite natūralias šviesas, pavyzdžiui, žvakes, jos dar ir šiek tiek apsaugos nuo vabzdžių. Ypač jei ant jų užlašinsite citrinų aliejaus. Tačiau žvakes saugokite nuo vėjo, kitaip ilgai nesidžiaugsite jų šviesa. Elektrinėmis lempomis galėsite apšviesti kitus sodo objektus. Jos taip pat suteiks romantiškumo.

Malonią atmosferą sukurti padės ir stalo puošmenos, indų išdėstymas, staltiesė ir prie jų priderintos staltiesėlės. Tik neužmirškite, kad valgote lauke. Tai, kas tinka viduje, ne visada dera lauke. Stalo dekoras turi būti paprastesnis, pritaikytas prie sodo aplinkos.