Pasak specialistų, net ir pačiai mažiausiai patalpai galima surasti puikių interjero sprendimų. Tereikia išsirinkti kompaktiškus, kelias funkcijas atliekančius vonios baldus, kurie ne tik papuoš, bet ir suteiks daugiau erdvės.

Taupantys vietą

Baldų pasirinkimas priklauso nuo vonios kambario ploto ir nuo to, ką ketiname jame laikyti. Gal vertėtų vonią pakeisti dušo kabina, o skalbyklę statyti virtuvėje. Atminkite: kuo daugiau didelių prietaisų, tuo sunkiau apsisukti mažoje patalpėlėje.

Vonios aksesuarus (muilinę, rankšluosčių laikiklius) galima pritvirtinti prie sienos, kitas smulkmenas susidėti ant veidrodžio lentynėlės. Vis dėlto baldai daug patogiau – taip visos voniai skirtos priemonės apsaugomos nuo vandens, nešvarumų, dulkių, palaikoma tvarka.

Jeigu norite išskirtinio interjero, galite rinktis vienetinius, pagal užsakymą gaminamus baldus. Tačiau pigiau įsigyti parduotuvėje, šiandien vonios baldų pasiūla gana didelė. Populiariausi ir kompaktiškiausi – spintelė kartu su kriaukle, veidrodinėmis durelėmis ir apšvietimu, stalviršiai su įmontuota praustuve, skirtingų dydžių pakabinamos ar pastatomos spintelės, kelių aukštų lentynėlės, kurias galima įsprausti net į mažiausią kampą.

Nedidelėje patalpoje nepakeičiama kompaktiška spintelė po kriaukle. Ji gali būti įvairių formų ir dydžių, lengvai pritaikoma bet kokio dydžio vonios kambaryje. Praktiškiausia nedidelė, su viduje įtaisytomis lentynėlėmis, stalčiais.

Stalviršis kartu su plautuve gali tapti puikia alternatyva spintelei. Jis dažniausiai platus, tad užtenka vietos susidėlioti įvairiausioms priemonėms, ypač jei pati kriauklė nedidelė. Stalviršiai gaminami iš stiklo, marmuro, koriano. Tiesa, renkantis reikia atkreipti dėmesį į medžiagą, nes, pavyzdžiui, ant stiklo kaupiasi daugiau nešvarumų, tad nuo vandens likusias dėmes tenka dažniau valyti.

Daug vietos neužims ir gražiai atrodys spintelė su veidrodinėmis durelėmis, apšvietimu ir elektros lizdu, kad būtų paprasčiau atlikti grožio procedūras. Nedideles spinteles arba spinteles su lentynėlėmis galima sukabinti ant ilgesnės sienos. Tik nereikėtų jų tvirtinti per aukštai, kad pasiektume visus reikiamus daiktus.

Didžiausias vonios kambario priešas – drėgmė, kuri veikia ne tik plyteles, bet ir baldus. Atsparesni gaminiai iš stiklo, plastiko ar metalo. Baldai iš specialiai apdorotos medienos, padengtos vandeniui nelaidžia medžiaga, puikiai tinka didesnėms vonioms, kadangi ten geresnė ventiliacija. Mediena – universali, suteikia jaukumo, šilumos.

Kai erdvė nevaržo...

Nuosavuose namuose dažniausiai įrengiami keli vonios kambariai. Pirmame aukšte standartinis nedidelis, antrame – įmantresnis, įspūdingesnis, kuriame galima įgyvendinti įvairiausius sumanymus, patalpinti daugiau spintelių, stalviršių, lentynų. Pasak dizainerių, didžiausios galimybės atsiveria, kai vonios kambario dydis būna 15–20 kv. m.

Populiariausios spalvos – balta, vienspalvė, pastelinė, nerėžianti akies. Naujove galima pavadinti įmontuojamą vonios techniką – tualetą ir bidė, praustuvus, šviestuvus. Toks interjeras tiks mėgstantiems lakoniškumą, griežtą tvarką, kai visus daiktus galima suslėpti spintelėse. Tiek aksesuarų, tiek baldų srityje pozicijų neužleidžia griežtos kvadratinės formos.

Renkantis vonios baldus, kaip ir plyteles ar santechniką, visuomet reikia atsižvelgti į šeimos poreikius, gyvenimo būdą, finansines galimybes ir nepamiršti, kad svarbiausia – interjero stiliaus darna.