Vystantis šiuolaikinėms technologijoms apmušalų įvairovė didelė – parduotuvėse akys raibsta. Ir skiriasi jie ne tik spalva, raštu, margumu, bet ir savo savybėmis, kokybe, priežiūra, galiausiai, kaip žinia, baldų apmušalams daro įtaką nuolat besikeičiančios mados vėjai. O šiandien jie pučia viena kryptimi – nuo visapusiška dizaino sostine pripažintos Italijos.

Baldų danga priklauso nuo interjero stiliaus. Šiuo metu išskiriami du: klasika ir modernus stilius bei eklektika – minėtų stilių mišinys.

Amžinoji klasika todėl ir vadinama amžina, kad metams bėgant populiarumo nepraranda nei augaliniai motyvai, linijos, geometriniai raštai, nei jos spalvų gama nuo blyškių, pastelinių, ramių žemės atspalvių iki sodrių ir ryškių rudens spalvų. Visa tai išsilieja odoje, žakarde, floke, dabar itin madinguose pliušo apmušaluose.

Modernaus stiliaus baldams rekomenduojamas žakardas, trikotažas, oda, šiandienos naujovė – kompozicinės medžiagos, sudarytos iš kelių suklijuotų ar susiūtų sluoksnių. Čia atsiranda ir drąsesnių sprendimų: audiniai įgauna aukso, sidabro, vario blizgesį, žakardai audžiami naudojant metalizuotus pluoštus, tekstilė imituoja retų reptilijų odą ar atkartoja tvido, buklė, „vištelės pėdos“, „eglutės“ raštus, anksčiau būdingus tik kostiuminiams bei paltiniams audiniams. Spalvų paletėje – burgundiško vyno, prisirpusios vyšnios, rožinė, oranžinė, mėlyna spalvos. Kai kas siūlo taurią baklažano spalvą, tačiau perspėja: interjero deriniai itin kaprizingi.

Žinia, po 3–5 m. baldų apmušalai išeina iš mados, tad, siekiant ilgiau išsaugoti šiuolaikiškumo efektą, patartina rinktis vienspalvius ir, keičiantis mados tendencijoms ar tiesiog savo nuotaikoms, pakeisti tik baldų priedus, pavyzdžiui, pagalvėles, minkštas atramas arba mažesnius baldus: pufus, krėslą, kėdes ir pan.

Menas rinktis

Apmušalų pasirinkimą lemia ir paties baldo paskirtis. Jei tai bus intensyviai naudojami svetainės, vaikų kambario ar virtuvės baldai, geriau rinktis margus, tamsesnių, neteplių spalvų, lengvai prižiūrimus apmušalus su specialiomis dangomis ar apdaila.

Turintieji naminių gyvūnų gali pasirinkti apmušalus su nesugeriančia kvapų, o rūkantieji – su ugniai atsparia apdaila, neleidžiančia apmušalams užsidegti, ant jų nukritę pelenai užgęsta.

Be to, apmušalai turėtų būti tvirti ir stiprūs, todėl, prieš perkant juos ar minkštus baldus, verta pasidomėti, koks apmušalų atsparumas trinčiai ir pumpuravimuisi. Jis nustatomas dilinant audinį, įstatytą tarp dviejų itin greitai besisukančių diskų, iki nutrūksta trys austinio apmušalo siūleliai ar pradeda trupėti neaustinio apmušalo danga.

Anot bendrovės „Inarta“ projektų vadovo Visvaldo Kemežio, kuo audinio atsparumas trinčiai didesnis, tuo apmušalas bus tvirtesnis, mažiau linkęs pūkuotis, sukibti į pumpurėlius. Austinių apmušalų trinties koeficientas apytikriai turėtų siekti 40 tūkst., floko – 10 tūkst. ir daugiau, šenilinių – apie 30 tūkst., kompozicinių: medvilnė su linu ir floku – 60 tūkst., medvilnė su linu ir nailonu – 35 tūkst. apsukų. Kuo apmušalo trinties koeficientas didesnis, tuo geriau. Visas šias apmušalų savybes turėtų papasakoti pardavėjas. Beje, jei išsirinkote baldus, kurių danga jums nepatinka ar neatitinka keliamų reikalavimų, nesivaržykite paprašyti baldininkų pagaminti naujus su pasirinktais apmušalais.

Iš ko pagaminti

Perkant apmušalus reikia atkreipti dėmesį ir į tai, iš ko jie pagaminti. Pagal gamyboje naudojamų siūlų pluoštų sudėtį baldiniai audiniai gali būti sintetiniai, dirbtiniai ir natūralūs.

Sintetiniai audiniai pasižymi geresnėmis eksploatacinėmis savybėmis, ypač jei baldas intensyviai naudojamas. Vienas populiariausių sintetinių pluoštų – poliesteris, jo audiniai minkšti, tvirti, lengvai prižiūrimi; kitas – poliamidas, paprastai naudojamas kartu su medvilnės arba vilnos pluoštu, todėl dažnai savo savybėmis primena vilną, yra purus, švelnus ir minkštas.

Populi viskozė - tai perdirbtas medvilnės pluoštas, kurio derinys su poliesteriu idealus geidžiantiems patogumo ir nenorintiems turėti daug rūpesčių – audinį prižiūrėti paprasta ir lengva. To negalima pasakyti apie gryno natūralaus pluošto audinius iš vilnos, lino, medvilnės, bambuko.

Kai kurie jų greitai išskysta, išsitampo, nepakankamai tvirti, sunkiai prižiūrimi, todėl maišomi su sintetika arba padengiami specialiomis dangomis, jiems naudojamos ir skirtingos apdailos. Pavyzdžiui, poliuretano apdaila padengtas austinis paviršius tampa panašus į gumą, tarsi impregnuotas, blizgus, o tai ypač aktualu modernioms medžiagoms, naudojamoms šiuolaikiškiems baldams aptraukti.

Apmušalų įvairovė

Baldams naudojami apmušalai būna austiniai ir neaustiniai. Pagal audimo technologiją ir audinių savybes austiniai skirstomi į gobeleną, šenilą, pliušą, floką ir margintus audinius.

Gobelenai

Gobeleno technika buvo žinoma senovės Persijoje, Mesopotamijoje, Bizantijoje, ją naudojo ir Šiaurės bei Centrinės Amerikos gyventojai. Šios technikos puoselėtojai prancūzai broliai Gobelenai paliko žymiausią pėdsaką istorijoje išvystę jų vardu pavadinto audinio gamybą, išaudę įspūdingus sieninius kilimus – „špalerius“. XIX a. pradžioje gobelenų audimą mechanizavo Žozefas Mari Žakardas. Už audimo staklių sukūrimą Prancūzijos imperatorius Napoleonas jam skyrė pensiją iki gyvos galvos.

Žakardinių audinių piešinys sukuriamas pinant įvairių spalvų siūlus. Stipriai įtempti metmenys supinami su trumpomis spalvotų ataudų atkarpomis pagal sukurtą piešinį – kartoną. Gobeleno ataudai nėra ištisi. Vienos spalvos ataudas nutiesiamas tik piešiniui sudaryti.

Gobeleno metmenys paprastai būna storesni ir retesni už ataudus, todėl medžiagos paviršiuje matyti ryškūs išilginiai ranteliai. Taip išaudžiamas audinys su reljefiniu piešiniu, o šiuolaikinės technologijos leidžia jame įgyvendinti pačius sudėtingiausius ir spalvingiausius dizainerio sumanymus.

Šenilas

Žakardiniams gobelenams priskiriami šeniliniai audiniai. Juos audžiant naudojamas pūkuotas, storokas, purus, pintos struktūros siūlas, panašus į pūkuotą vikšrą (prancūziškai „chenille“). Šenilo siūlas gobelenui suteikia ypatingo minkštumo, jaukumo ir prabangos. Šenilo audiniai gali būti iš vienos rūšies siūlų arba maišyti: medvilnė su akrilu arba poliesteris su viskoze ir kt.

Pliušas

Šios rūšies gobelenai dar vadinami veliūru, aksomu, velvetu, flanele. Tai minkšti, švelniu pūkeliu padengti audiniai su pačiais įvairiausiais reljefiniais piešiniais. Jie gaminami naudojant „face to face“ (veidas į veidą) technologiją: du audinio pagrindai vienas prieš kitą supinami siūlais, kuriuos perpjovus gaunami du audiniai su vienodais piešiniais ir faktūra.

Marginti audiniai

Nuo kitų jie skiriasi gamybos būdu: ant terminio popieriaus iš anksto paruoštas piešinys ar raštas specialia technologija perkeliamas ant audinio. Margintiems audiniams gali būti naudojami skirtingi pagrindai: žakardas, šenilas, flokas. Margintas gobelenas papildomai padengiamas saulės spinduliams ir trinčiai atsparia danga, todėl jo eksploatavimo savybės yra geros.

Flokas

Ši medžiaga priskiriama neaustinei tekstilei, tačiau nustebsite – jo ištakos siekia senovę. Floko gamyba – tai mažų natūralaus ar sintetinio pluošto dalelių aplikacija ant lipnaus paviršiaus. I tūkst. pr. Kr. Kinijoje pluoštui ir medžiagai sujungti naudojo dervas. Viduramžių Vokietijoje pluošto dulkelės buvo pilamos ant klijingų paviršių gaminant flokinius sienų uždangalus. Prancūzijoje flokiniai audiniai išpopuliarėjo Liudviko XIV laikais.

Šiandien floko menas sujungia fizikos ir chemijos principus su šiuolaikinėmis sintetinio pluošto technologijomis. Paprastai floko pluoštas ant besiklijuojančio paviršiaus padengiamas mechaniniu ar elektrostatiniu būdu arba abiem iš karto. Taip galima ne tik sukurti margintus audinius, bet ir suteikti jų paviršiams norimą reljefą.

Dėmesio! Floko audinių negalima valyti valikliais, kurių sudėtyje yra spirito: jis ištirpina klijus ir audinys pradeda „plikti“. Perkant baldus ar apmušalų audinį verta įsigyti specialaus jam skirto valiklio.

Trikotažas

Trikotažu vadinama medžiaga, numegzta iš siūlų. Jis minkštas, mažai glamžosi, gerai priglunda, todėl vis dažniau pasirenkamas modernių formų baldams aptraukti. Audinio tvirtumas priklauso ne tik nuo naudojamo pluošto sudėties, bet ir nuo pynimo būdo: kombinuoto pynimo audiniai yra kur kas tvirtesni bei mažiau pumpuruojasi nei lygaus pynimo.

Vieni seniausių neaustinių baldų apmušalų – natūrali oda, kurią vėliau ėmė keisti kokybiška ir gerokai pigesnė dirbtinė oda.

Dirbtinė oda

Dirbtinė oda gaminama vieną pusę tekstilinio pagrindo (audinius, trikotažą, neaustines medžiagas) padengiant polimerų plėvelėmis: kaučiuko, polivinilchlorido, nitroceliuliozės, poliuretano, poliamido ir kt. Plėvelės sluoksnis gali būti vientisas ir lygus arba reljefinis, akytas, užlietas pagal iš anksto sumanytą piešinį ant austinio pagrindo.

Svarbiausias šios baldų dangos trūkumas – prastos higieninės savybės, mat ji nelaidi orui, vandens garams. Beje, jos paviršius neatsparus įbrėžimams, įdrėskimams, kai kurioms cheminėms medžiagoms.

Oda

Natūrali oda – visada madinga. Šiandien išskirtinis dėmesys skiriamas egzotiškai aligatoriaus, stručio, pitono, ungurio, rajos odai. Įprastai odai keliami netradicinės faktūros reikalavimai: simetrinis piešinio atsikartojamas (gyvūno odos išklotinė), nusitrynimai, išblukimai ir, atvirkščiai – marmuro blizgesys, ledo lygumas. Neapsiriksite apmušalams pasirinkę dangą „kapitone“: išdygsniuotą rombais, kurių kampai užfiksuoti sagutėmis.

Deja, kad ir kokia oda būtų minkšta, tvirta, šilta, esant sausam aplinkos orui ji pradeda skilinėti. Būtent todėl odinių baldų negalima statyti šalia radiatorių, patartina valyti specialiomis, riebalų ar vaško turinčiomis priemonėmis, pravėrus langą leisti prisigerti drėgmės. Natūralios, kaip ir dirbtinės, odos grožis kenčia nuo aštrių naminių gyvūnų nagučių, įbrėžimų.

Ilgiau gražūs

Kad minkštas baldas gražiai atrodytų, nepamirškime jo puoselėti. Apmušalų priežiūra priklauso nuo jų rūšies – žinia, odai naudosime vienas, o audiniams visiškai kitas priemones (apie jas verta pasiteirauti pardavėjo).

Ant apmušalų iš natūralaus pluošto be specialios dangos atsiradusias dėmes būtina išvalyti nelaukiant, kol jos giliai įsigers į audinį ar išdžius. Sintetinio ar mišraus pluošto apmušalais, padengtais dar ir specialia danga, džiaugsitės ilgai: jie gaminami su užtrauktukais, tad nesunku nuvilkti ir išskalbti ar išvalyti.