12 vieta – Avinas

Garbinga 12 vieta Avinams atitenka anaiptol ne dėl kvailumo. Avinai tikrai nėra kvaili, jie paprasčiausiai vadovaujasi principu „Kuo mažiau galvoti ir kuo geriau susigaudyti!“ – bent tikina, kad tai jų moto. Stebint iš šono gali atrodyti, kad Avinai nė kiek nesusimąsto prieš ką nors darydami, bet jų veiksmų rezultatai, kad ir keista, dėl to nenukenčia. Jei kartais tenka sulaukti katastrofinių padarinių, Avinai apsimeta, kad būtent to ir siekė.

11 vieta – Žuvys

Žuvys proto turi, tik juo nesinaudoja. Esą, per daug galvoti yra kenksminga – nuo to nukenčia intuicija, svarbiausios čakros užsiteršia, o mentaliniai pranešimai Dangaus kanceliariją pasiekia kur kas lėčiau negu tada, jei būtų siunčiami tradiciniu paštu. Nepaisant tokios logikos, Žuvys gali sudaryti kone genijų įspūdį. Toks įspūdis, beje, ne visiškai klaidingas – galite patys pamėginti vadovautis ne protu, o intuicija, ir pažiūrėti, kas iš to išeis. Vienintelė sritis, kurioje intuicija Žuvys nepasitiki, yra finansai. Veikiausiai žvelgiant į Žuvis buvo ištarta garsioji frazė „Priemonių turime, tik proto trūksta.“

10 vieta – Jautis

O, kad visi būtume tokie protingi iš karto, kai to reikia, kaip Jaučiai, kai jau per vėlu. Tiktai tada, kai neįmanoma ko nors pakeisti, Jaučiai ima žarstyti išminties perlus. Jaučiai yra iš tų, kurie po laiko sako puikiai žinoję, kaip viskas pasibaigs, ir stebisi, kaipgi visi kiti buvo tokie akli. Visi kiti tuo tarpu žvelgia atgailaujančiais veidais ir kaltina save, kad nepaklausė, tiksliau, nepaklausinėjo Jaučio, kai dar nebuvo per vėlu. Šiaip Jautis niekada nieko nesakė, o tik sėdėjo ir tylomis, tačiau turbūt labai teisingai dėliojo sudėtingą rebusą. Jisai prabilo tik dabar, kai viskas baigta ir nieko nepakeisi. Tiktai dabar jis demonstruoja geležinę logiką ir nepagaili vertingiausių patarimų. Turėjo jis, kaip tampa aišku, ir planą А, ir planą B, ir visomis kitomis abėcėlės raidėmis pažymėtus planus. Galbūt reikėjo Jautį atsakančiai nugirdyti arba kaip reikiant prigąsdinti, kad jis laiku pademonstruotų išmintį ir pasirodytų ne ką prasčiau kaip Ožiaragis ir Mergelė kartu sudėjus? Kodėl Jaučiai nenori visko visiems paaiškinti ir taip užbėgti katastrofai už akių, tikrai neaišku. Gal jie galvoja, kad mokyti kvailius – tai tik tuščiai švaistyti laiką?

9 vieta – Vėžys

Vėžys – apsigimęs konservatorius. Jis žino, kad protą būtina treniruoti visą gyvenimą, ir tai supranta vienareikšmiškai: jei būtina, tai reikia treniruoti. Tik apie tai, kad galima kaitalioti treniravimo metodus, nieko nepasakyta, vadinasi, užtekti turi to, ko buvo mokyta mokykloje arba šiek tiek vėliau. Su tokiais ištekliais juk galima ir pensijos sulaukti. O šiaip jau išminties lobynų eikvoti nevalia – dar ims ir išsisems. Protu, anot Vėžių, reikia naudotis tik tada, kai pasitaiko proga su kokiu nors protingu žmogumi pasikalbėti. Su savimi pačiu, visų pirmiausia.

8 vieta – Skorpionas

Sakoma, kad genialumas ir piktadariškumas – tai dvi tarpusavyje nesuderinamos savybės, bet Skorpionai savo pavyzdžiu įrodo, kad yra kitaip. Gal kyla klausimas, kodėl gi Skorpionai neatsidūrė pirmoje sąrašo vietoje ar net kodėl apskritai lig šiol tenka kalbėti ir apie kitus Zodiako ženklus, o ne vien apie Skorpioną? Juk turint tokį protą seniai jau buvo galima ne tik visą visatą uzurpuoti, bet ir kokiu nors tarpgalaktiniu nurodymu visus kitus ženklus panaikinti? Bijoti, kad taip kada nors nutiks, neverta, kadangi Skorpionams ne tiktai proto duota su kaupu, bet ir emocijų atseikėta su užmoju. Taigi, Skorpionas, nespėjęs dar nė suvokti ir apmąstyti kokios nors sudėtingos situacijos, ima šuoliuoti tik pirmyn ir daro šitai beatodairiškai. Vis dėlto savo emocinių proveržių padarinius Skorpionai paprastai likviduoja labai sąmoningai. Laimei, tai tikra tiesa.

7 vieta – Svarstyklės

Septintoji vieta atitenka Svarstyklėms. Jos taip pat nusipelno ir medalio bei diplomo, patvirtinančio, kad prilygsta aukščiausios kategorijos Buridano asilui. Kai Dangaus kanceliarijoje buvo dalijamas protas, Svarstyklės dosnią savo dalį gavo bendros eilės tvarka, tiktai instrukciją pamiršo pasiimti arba netrukus ją kažin kaip pradangino. Štai kodėl dabar joms visiškai neaišku, kur yra racionalaus mąstymo mygtukas ir kaip sustabdyti tą beprotišką švytuoklę, besisupančią tarp dviejų kraštutinumų – „Gal vis dėlto nereikia?“ ir „Reikia, visgi reikia.“ Kita vertus, kai ant dangaus prekystalio pagaliau pasirodė deficitinis pojūtis, pasufleruojantis, ką daryti, kad ir pasaulyje, ir viduje įsivyrautų harmonija, Svarstyklės be jokių skrupulų pasiglemžė jį visą. Kaip tik šis pojūtis Svarstykles visad gelbsti.

6 vieta – Ožiaragis

Sąrašo viduryje – Ožiaragis, proto turintis tiek, kad jį būtų galima dalinti per labdaringą akciją, į kurią suplūstų visi pasaulio kvailiai. Tikra tiesa, kad jei bent kruopelytę genialaus savo proto Ožiaragis padovanotų tam, kuris jo stokoja, dar prieš akimirką kvailiu laikytas personažas kaipmat sukurtų naują santvarką kaimyninėje galaktikoje. Reikalas tas, kad Ožiaragis tikrai žino viską – net ir kaip naują santvarką sukurti. Vienintelis dalykas, kurio jis nežino, – tai kaipgi vis dėlto gyventi, kadangi žemiškosios išminties funkcija tiesiog atrofavosi – kaip atavizmas.

5 vieta – Liūtas

Penktoje vietoje – Liūtai su savo liūto dalimi, dėl kurios astrologai stačiai piktinasi: kodėl gi būtent Liūtams visko duota daug daugiau negu kitiems, nerimsta jie. Kur, po galais, teisybė? Tuojau viską suprasite. Tikra tiesa, kad Liūtai neapsakomai protingi: žinias jie įsisavina tarsi savaime, o intelekto galią demonstruoja be menkiausių pastangų, be to, proto guvumo nepraranda iki pat senatvės (gyvena jie paprastai labai ilgai). Deja, galingo savo proto perlus Liūtai aukoja ne siekdami pagelbėti žmonijai, ne vykdydami grandiozinius atradimu ir net ne savęs tobulinimui. Jie paprasčiausiai kuria Napoleono vertus planus ir daro tai be perstojo, pradėdami iš pačio ryto, vos nubudę. Bėda tik ta, kad įgyvendinti tokius planus – tai jau ne imperatoriškas rūpestis.

4 vieta – Vandenis

Tiktai šiek tiek iki protingiausiųjų trejetuko pritrūko Vandeniams, todėl dabar jie, aišku, netveria pykčiu: kas kas, o jie tai jau tikrai tikėjosi pirmosios vietos arba net apskritai nesitikėjo konkurencijos. Vandeniai tik apsimeta kvaileliais ir tyčia demonstruoja kretinizmą kasdienėse, elementariausiose situacijose. Strategija tiesiog nepriekaištinga, tik nesiduokite apgaunami: Vandeniai apsimetinėja, neišsiduoda, kokie yra protingi, kad niekas nepriverstų jų mąstyti, kaip spręsti sudėtingas, bet labai nuobodžias problemas.

3 vieta – Dvyniai

Proto letargas, žinia, padaro iš žmogaus pabaisą. Šiai minčiai nedvejodamas pritartų kiekvienas išmintingas ir išsilavinęs pilietis. Aišku, kol savo kailiu patirtų, ką geba pagimdyti būdraujantis protas, t. y. kol vieną gražią dieną susidurtų su tipiniais Dvyniais. Jų asmenybė užburia ne tik aštriu protu ir išskirtiniais analitiniais gebėjimais, bet ir nevaldoma fantazija. Už ją Dvyniai, be abejonės, nusipelno aukso, kurį iš pradžių gauna, bet tuoj pat netenka: gudrauti visgi irgi reikia su saiku.

2 vieta – Mergelė

Sidabro medalis pagal nuopelnus įteikiamas Mergelei. Stebint šio ženklo žmones galima įtarti, kad galvose jie turi po kompiuterį, o kol kompiuterių nebuvo, nešiojosi po biblioteką. Tikra tiesa, kad protiniai Mergelių gebėjimai paprastai yra aukštesni nei vidutiniški, todėl nekeista, kad būtent jos neretai tampa tikrais dedukcijos genijais. Deja, kai pasitelkę aštrią ir sterilią logiką Mergelės pradeda raikyti kito žmogaus sielą, gali išeiti visiškas ne kas. Štai ir įrodymas, kad per įstabų protą įmanoma sulaukti tik bėdų ir vargo.

1 vieta – Šaulys

Štai ir atėjo laikas pakalbėti apie tuos, kurie pagal horoskopą protingiausi. Šauliai, atrodo, turi viską: ir išlavintą intelektą, ir žemiškosios išminties, ir gabumų. Visgi labiausiai Šauliams padeda begalinis noras visą gyvenimą mokintis kažko naujo, tobulėti, lavintis, plėsti žinių bagažą. Tenka pripažinti, kad Šaulių protas tiesiog fantastiškas. Deja, taip ir nepavyktų rasti nė vieno Šaulio, kuris paaiškintų, kodėl, būdamas toksai protingas, kartais šitaip kvailai pasielgia. Tikriausiai šito nesuprast eiliniams mirtingiesiems: tai paslaptis, kuri per amžius liks neatskleista.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją