Pagal slavų kalendorių, gegužės mėnesio šeimininke buvo laikoma Lelia – moterų, meilės, grožio ir laimės globėja. O lotyniškai gegužė buvo pavadinta Dzeuso dukters – kalnų deivės Majos garbei. Ji irgi globojo moteris, buvo laikoma geidulingumo, vaisingumo ir atsinaujinimo deive.

Kur logika? Gegužę gamta veši, siaučia hormonai, visi nori meilės ir poruotis. Energija veržiasi per kraštus. O čia – štai toks liaudies prietaras. Taigi pasiaiškinkime, ar yra prasmės šiuo prietaru tikėti, o gal vertėtų jį pamiršti, kaip melagingą ir pasenusį, rašo passion.ru.

Kodėl negalima tuoktis gegužę

Veikiausiai esmė tokia, kad gegužę mylėti ne tik galima, bet ir reikia, o pradėti tai, nuo ko priklauso būsimas gyvenimas, negalima: su senoviniais prietarais ginčytis pavojinga, jie ne vienerius metus formavosi, vadinasi, turi pagrindo.

Nors yra versija, kad toks prietaras galėjo atsirasti paprasčiausiai todėl, kad gegužę būdavo gausu žemės ūkio darbų, tai yra, jei gegužę švęsi vestuves, veltui iššvaistyti laiką, todėl ateityje laukia badas, taigi ir vargas. O mylimas vyras badmečiu atvės, jį dėl visko kaltinsi, priekaištausi, kad ne darbus dirbo, o linksminosi vestuvėse, tegu ir savose.

Juk vestuves ne vieną dieną švęsdavo – mažiausiai tris, o apskritai visoms ceremonijoms ir tradicijoms reikia visos savaitės. Juo labiau, kad pernykštės atsargos gegužę jau praktiškai buvo suvalgytos, nieko naujo dar neišaugę, galvijų gegužę neskerdžia. Tad kuo vaišinti svečius?

Apskritai gegužę visi galvodavo apie ateitį, apie būsimą derlių, o tam reikėjo pasidarbuoti, o ne šėlti vestuvėse. Na, ir liaudies kalendorius gegužę užimtas daugiau nei kiti mėnesiai – arimas, sėja, galvijų veisimas.

Taigi yra tikimybės, kad mūsų protėviai tiesiog sukūrė šį prietarą, remdamiesi gyvenimo realijomis, o ne todėl, kad gegužė kažkuo ypatingas mėnuo, nesėkmingas santuokai.

Žinoma, galime manyti, kad pagal liaudies prietarus ir senas sandorius sudarydavo Šv. Jurgio dieną – gegužės 6 d., tai yra, visą gegužę ne tik aptarinėdavo būsimus darbus, bet ir užbaigdavo tuos darbus. Ir darbininkus samdydavo nuo šios dienos – kuo ne nauja pradžia? Tiesa, gegužės 6-oji pagal seną kalendorių buvo balandžio 23-ioji. Taigi pradiniai susitarimai vykdavo balandį, o gegužė buvo skirta tik kasdieniams, įprastiems darbams.

Apie tai byloja ir paprotys nuo gegužės 13-osios (Jakovo vardadienis) susilaikyti nuo piršlybų, merginimo, net ir juokais, nes ir menkiausia užuomina apie susižadėjimą buvo laikoma beveik įžeidimu.

Pagal seną kalendorių Jakovo vardadienis yra balandžio 30-oji. Taigi mūsų protėviai griežtai paisė prietarų – gegužę tik kvailiai tuokiasi. Net jei viso ko esmė – gegužės žemės ūkio darbai.

Beje, būtent gegužė laikoma nelabųjų siautėjimo mėnesiu. Tai irgi gali būti viena iš priežasčių nesituokti ir nesudarinėti sandorių gegužę, nes jiems įkvepia piktosios jėgos. Liaudyje tikėta, kad gegužę, ypač pačioje pradžioje, raganos gali užkeikti vaikus arba pakeisti jaunos motinos kūdikį velniuku. Manyta, kad dar negimdžiusios moterys silpnesnės, labiau paveikiamos neigiamai įtakai.

O ir vyrų gegužę tyko pavojai – raganos apsimesdavo gražuolėmis, kad suviliotų jaunuolius, už jų ištekėtų, o paskui visą gyvenimą juos valdytų, visaip kankintų ir gertų jų gyvybines galias.

Žinoma, dabar kiti laikai, mums norisi kažko daugiau, liaudies tikėjimo patvirtinimo arba paneigimo. Todėl mes nagrinėjame gegužę ir astrologiniu bei numerologinių požiūriu. Kad būtų labiau užtikrinta.

Gegužės astrologija

Gegužė – astrologinių Jaučio ir Dvynių ženklų mėnuo. Šie ženklai sudėtingi, prieštaringi, netgi konfliktiški. Dvyniai nemoka išklausyti, štai ir būsimų nesusipratimų tarp sutuoktinių ar verslo partnerių priežastis. Jaučiai užsispyrę – vadinasi, per konfliktą nė vienas nenusileis. Ir ne todėl, kad nemylėtų ar nepasitikėtų, o tiesiog dėl charakterio ypatumų.

Viskas, kas yra po Jaučio ir Dvynių ženklu, susiję su viešuoju gyvenimu, tai yra, abu šie ženklai – pozuotojai, jiems svarbu, kad juos vertintų iš šalies, todėl žmonės, susituokę šiuo laikotarpiu (ar sudarę ilgalaikį sandorį), aktyviai reikšis viešumoje, sieks padaryti įspūdį ir sudaryti įspūdį, kad jiems viskas kuo puikiausiai. O tai skatina nenuoširdumą ir atvirumo nebuvimą tarp tų, kurie turi vienas kitu pasitikėti.

Dėl šių ženklų įtakos į santykius nuolat brausis trečias asmuo – anyta, uošvė, draugai, draugės ir meilužiai. Jei kalbama apie verslo sritį – konkurentai ir pavyduoliai. Tai irgi nesuteiks tvirtumo santuokai ir verslo sandoriams.

Be to, šie abu ženklai pasižymi nenuspėjama reakcija į paprasčiausius dalykus ir įvykius, tai yra, ten, kur galima paprasčiausiai nusišypsoti, šie ženklai provokuos kapstytis, ieškoti slaptų motyvų, antro dugno.

Todėl sutuoktiniai bus įtarūs vienas kito atžvilgiu, ieškos vienas kito žodžiuose ir poelgiuose užuominų. Ieškos ir, kad ir kaip būtų liūdna, ras. Taigi nuolatinio nepasitikėjimo atmosfera kels konfliktus ten, kur be jų būtų galima apsieiti, jei nebūtų tam tikro astrologinio poveikio. Tad ir susidėlioja taip, kad vestuvės, kažko pradžia gegužę bus nesėkmingi, sudėtingi ar neilgalaikiai.

Gegužės numerologija

Gegužei priskirtinas skaičius penki. Tai skaičius kelionių, savarankiškų sprendimų, nukreiptų tik į savo gerovę, tai yra, gegužę įvykusi santuoka pagal numerologinius duomenis nebus harmoninga, nes vienas už kitą turintys būti atsakingi žmonės „temps antklodę kiekvienas į savo pusę“. Interesų bendrumas neįeina į šio skaičiaus hierarchiją. Kiekvienas partneris darys tik tai, kas naudinga tik jam pačiam, ko norisi tik jam pačiam. O pareigos priminimas taps tik dar vienu pretekstu ginčams ir nuoskaudoms.

Veikiamas penketo kiekvienas sutuoktinis lengvai pasiduos pagundoms ir naudosis kiekviena pasitaikiusia proga – praturtėti, išbandyti naujus seksualinius santykius, vienam išvažiuoti atostogauti, kad nereikėtų dėl nieko aiškinti antrajai pusei.

Jei kuriam iš sutuoktinių pasitaikys ilga komandiruotė, jis nė negalvos apie partnerio interesus, o tiesiog išvažiuos į tolimas šalis – permainų vėjas penketukui svarbesnis už stabilumą ir šeimyninius santykius. Penketukas gimdo paradoksus, neieško pusiausvyros, atvirkščiai – ją trikdo. Iki ir po penketuko poros formuojasi sėkmingai, o jame – ne. Nors visos taisyklės turi išimčių, ši taisyklė išimčių neturi.

Jei vis tik nusprendėte sukurti gegužę kažką naujo – šeimą, verslą, pasirašyti dalykinį sandorį, turite būti užtikrinti, kad tai turi tvirtą pagrindą ir kad jūsų sumanymas – ne trumpalaikis įgeidis. Tada greičiausiai viskas susiklostys sėkmingai.

***

Išvadas padarykite patys. Jei labai norisi atšokti vestuves gegužę ar likimas padovanojo šansą pradėti kažką labai svarbaus, gal ir nevertėtų atsisakyti savo noro ar pasitaikiusios galimybės? Galų gale, mūsų valioje ne plaukti pasroviui, o kurti santykius taip, kaip mums norisi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)