Tyrėjai įžvelgė statistiškai svarią sąsają tarp seksualinių partnerių skaičiaus ir vėžio rizikos vyrams ir moterims, informuoja independent.co.uk.

Tyrimą atliko Anglia Ruskin universiteto tyrėjai kartu su mokslininkais iš Austrijos, Turkijos, Kanados ir Italijos. Tyrimo autoriai analizavo 5 722, vyresnių nei 50 m. britų sveikatos duomenis.

Moterims, turėjusioms 10 ar daugiau seksualinių partnerių, 91 proc. buvo didesnė vėžio tikimybė, lyginant su moterimis, kurios neturėjo seksualinio partnerio arba turėjo vieną.

Vyrams, kurie gyvenime turėjo dvi–keturias seksualines partneres, vėžio diagnozės rizika buvo 57 proc. didesnė, nei vyrams, turėjusiems vieną ar apskritai neturėjusiems seksualinės partnerės.

Ligos rizika buvo 69 proc. didesnė tiems vyrams, kurie teigė turėję 10 ir daugiau seksualinių partnerių.
Penktadalis tyrime dalyvavusių vyrų ir 8 proc. moterų pranešė turėję 10 ir daugiau seksualinių partnerių.

Tyrėjai nepaaiškino, kodėl didesnis seksualinių partnerių skaičius sietinas su vėžiu, kita vertus, ankstesniuose tyrimuose lytiniu būdu plintančios ligos ir žmogaus papilomos virusas buvo siejami su didesne vėžio rizika.

„Ankstesnis tyrimas atskleidė – specifinės lytiniu būdu plintančios ligos gali sukelti kelių rūšių vėžį“, – „Reuters“ teigė Anglia Ruskin universiteto lektorius, vienas iš tyrimo autorių Lee Smithas.

Kadangi nedaugeliui tyrimo dalyvių buvo diagnozuotas vėžys, tyrėjams nepavyko išanalizuoti rezultatų, suskirstant juos pagal skirtingas vėžio rūšis.

Duomenys tyrimui imti iš ELSA duomenų bazės, kurioje kaupiami vyresnių nei 50 m. britų sveikatos duomenys. Dalyvių prašė pateikti duomenų apie turėtų seksualinių partnerių skaičių ir apie savo sveikatą.

Tyrimo dalyvių amžiaus vidurkis buvo 64 m., iš jų trys ketvirtadaliai buvo vedę.
Daugiau seksualinių partnerių turėję žmonės buvo jaunesni, rūkantys, dažniau vartojantys alkoholio ir kas savaitę aktyviau besimankštinantys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)