1. Vaikams pritaikyta sėdynė. Visų pirma, įsigykite patikimą, saugią, specialiai vaikams pritaikytą sėdynę, montuojamą automobilio salone. Ši priemonė apsaugo vaiką nuo smūgių automobilio viduje, taip išvengiama pavojaus būti išmestam iš automobilio.

Be to, ši priemonė sumažina dalį smūgio jėgos, todėl kelyje atsitikus nelaimei vaikas turi daugiau galimybių išvengti sužalojimų, o tam tikrais atvejais net mirties.

2. Teisingas vaiko sėdynės eksploatavimas. Labai svarbu tiek parinkti mažyliui tinkamą sėdynę, tiek ją teisingai eksploatuoti. Be to, svarbu žinoti, viena esminių klaidų yra daroma tuomet, kai pritvirtinus kėdutę, diržas paliekamas pernelyg laisvas. Taip pat kartais juo neteisingai apjuosiamas saugos įrenginys arba blogai užsegta saugos drižo sagtis. Jei ji sulūš ar atsisegs avarijos metu, patys suprantate, kokie gali būti padariniai. Nepamirškite patikrinti ir vaiko kėdutės rankenos padėties.

Kaip rašoma, Kelių Eismo taisyklėse, draudžiama ant priekinės motorinės transporto priemonės sėdynės vežti vaiką specialioje jo ūgiui ir masei pritaikytoje sėdynėje, kuri atsukta kryptimi, priešinga įprastai motorinės transporto priemonės važiavimo krypčiai, jeigu priekinė sėdynė apsaugota saugos pagalve. Ši nuostata netaikoma, jeigu priekinės saugos pagalvės veikimo mechanizmas išjungtas.

3. Saugos diržo panaudojimo niuansai. Nejuoskite vaiklo kaklo ar pilvuko, saugos diržai turi juosti pečius ir dubenį.

4. Griežti apribojimai. KET pabrėžia, žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu turi būti vežami prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis vaikų prisegimo sistemomis pagal gamintojo nurodytą dydžio intervalą ir didžiausią vaiko masę arba šias grupes:

0 grupė skirta vaikams, kurie sveria mažiau kaip 10 kg;
0+ grupė skirta vaikams, kurie sveria mažiau kaip 13 kg;
I grupė skirta vaikams, kurie sveria nuo 9 iki 18 kg;
II grupė skirta vaikams, kurie sveria nuo 15 iki 25 kg;
III grupė skirta vaikams, kurie sveria nuo 22 iki 36 kg.

5. Pagalvokite ir apie pramogas. Pavojingas situacijas netyčia gali sukelti ir pats vaikas, jei jam bus nuobudu ir taps nerimastingas. Turėkite užkandžių, žaislų ir galite net leisti naudotis planšete. Tuomet važiavimas automobiliu ne tik neprailgs, bet ir taps smagia bei įsimintina pramoga.

Dar keletas pavojingų klaidų!

- Niekuomet nesodinkite vaiko ant kelių, nes eismo įvykio metu būtent vaikas atsidurs tarp suaugusiojo ir automobilio detalių. Dėl to, kad avarijos atveju, vaikas bus natūraliai išplėšiamas iš rankų ir jums tikrai nepakaks jėgų, reakcijos jo išlaikyti. Tai bus neįmanoma.

- Nesumanykite segti tuo pačiu saugos diržu save ir mažylį. Tai taip pat nesaugus pasirinkimas.