Tikrai, metas pažvelgti tiesai į akis – yra nemažai merginų, kurių geromis vairuotojomis niekaip nepavadinsi. Tačiau yra keli dalykai, kurie paverstų kiekvieną iš mūsų geresne vairuotoja. Štai jie:

1. Raskite patikimą vairavimo instruktorių

Tai turi tapti svarbiausia jūsų taisykle: neleiskite, kad jus vairuoti mokytų jūsų tėvas ar sutuoktinis.
Kas bandė mokytis su šiais „instruktoriais“, žino, kad kartais „pamoka“ trunka vos dvi minutes ir po to eina priesaika sau, kad daugiau niekada to nebandysiu. Vyrai paprastai galvoja turintys Dievo dovanotą vairavimo talentą ir kad moterys paprasčiausiai negali išmokti gerai vairuoti. Išankstinių nusistatymų turintys žmonės – patys blogiausi mokytojai. Tiesa, ne visi vyrai tokie, tačiau išimtys tik patvirtina taisyklę.

Užuot mokiusius vairuoti su savo tėčiu ar vyru, verčiau susiraskite daug kantrybės turintį profesionalų instruktorių ar draugą. Natūralu, kad užtruks, kol išmoksite gerai vairuoti. Kantrybės prireiks ir jums, ir jūsų instruktoriui. Jeigu viską darysite lėtai ir praktikuositės, viskas bus gerai.

2. Kaip įmanoma daugiau praktikuokitės

Kaip visi žinome, tik per praktiką pasiekiame tobulumo. Šį taisyklė galioja ir vairavimui. Negalite tikėtis, kad tapsite gera vairuotoja, jeigu vairuosite kartą per du mėnesius. Reikia vairuoti kaip įmanoma daugiau. Kalbant apie vairavimo patarimus, šis yra pats svarbiausias.

Taip, žinome, kad kasdienis vairavimas nėra pigus malonumas. Kartais yra greičiau, pigiau ir apskritai geriau naudotis viešuoju transportu. Vis dėlto, kai tik turite galimybę vairuoti, pasinaudokite ja ir pasipraktikuokite. Pradžioje vairavimas yra išėjimas iš komforto zonos ir dalyvavimas įvairiose situacijose. Kuo daugiau vairuojate, tuo daugiau išmokstate ir tuo geresne vairuotoja tampate.

3. Įvaldykite automobilio statymą

Kalbant apie moterų vairavimą, viena didžiausių problemų – automobilio statymas. Didelis procentas dailiosios lyties atstovių išties nemoka to daryti ir neretai statydamos mašinas apibraižo jų šonus.

Patikėkite, jūs ne vienintelė tokia. Deja – ir tai moksliškai įrodyta – didelis procentas moterų turi prastą erdvinį suvokimą. Dėl šios priežasties jums gali atrodyti, kad atstumas iki kitos mašinos yra nemažas, o jūsiškis automobilis jau atsirėmė į ją. Žinoma, ir to galima išvengti, tačiau reikia praktikuotis.

Savaitgalio popietę skirkite ne apsipirkimui, o automobilio statymo praktikai. Jeigu nenorite, kad jūsų praktikavimąsi matytų kaimynai, pavažiuokite kiek atokiau. Tiesiog susiraskite laisvą ar apytuštę automobilių statymo aikštelę. Neskubėkite ir ramiai statykite automobilį tiek kartų, kiek jums norisi. Išbandykite mašinos statymą atbulomis ir lygiagretų parkavimą. Jūs pamatysite, kad jau po poros bandymų gausis kur kas lengviau.

Jeigu galite sau leisti automobilį su parkavimo davikliais ar galbūt galinio vaizdo kamera, tiesiog puiku. Vis dėlto, turėkite omenyje, kad privalote išmokti pastatyti mašiną be jokios pagalbos.

4. Nebijokite

Jūsų mama turbūt milijoną kartų kartojo, kad vairuoti – labai pavojinga. Tiesą sakant, tai tiesa, tačiau jeigu jūs nuolat sėdėdama už vairo patirsite siaubą, jūs pati būsite didžiausias pavojus sau.

Tad pabandykite vairuodama atsipalaiduoti. Net jeigu padarysite kažką neteisingai, pripažinkite tai, jeigu reikia, atsiprašykite, ir vairuokite toliau. Kam įdomu, kad už jūsų važiuojantis vaikinukas spaudžia garso signalą, mat jūs nepasiskubinote ir prie sankryžos užsidegė raudonas šviesoforo signalas? Apskritai, vairuodami žmonės paprastai būna nervingi ir visada atsiras tokių, kurie signalizuoja be jokios ypatingos priežasties. Tiesiog ignoruokite tokius žmones ir vairuokite.

5. Atkreipkite dėmesį į kitus aplink esančius

Turite suprasti, kad kelyje esate ne viena, ir privalote atkreipti dėmesį į aplinkui esančius žmones bei automobilius. Tai reiškia, kad vairuojant nevalia kalbėti telefonu, išskyrus per „Bluetooth“. Taip pat negalima garsiai klausytis muzikos ir jau tikrai negalima dažytis užsidegus raudonam šviesoforo signalui.

Akys visada turi žiūrėti į kelią ir stebėti, kas vyksta aplinkui. Įsitikinkite, kad niekam neužkertate kelio ir laikotės gero vairavimo taisyklių. Jeigu tai nėra gyvybės ir mirties klausimas, laikykitės greičio apribojimų. Jie nustatyti ne šiaip sau.

Atminkite, kad moterys gali būti geros vairuotojos, jeigu tik randa gerą mokytoją ir praktikuojasi. Netikėkite mitu, kad niekada nevairuosite geriau už vyrą. Išties yra nemažai dailiosios lyties atstovių, kurios geriau vairuoja už vyrus. Paprasčiausia, viską darykite lėtai ir skirkite laiko mokymuisi.

Dabar jau turite penkis naudingus patarimus, nuo ko pradėti. Laikykitės jų ir netrukus pamatysite, kad tapote puikia vairuotoja.