Kaltininkai - virusai, rečiau - bakterijos. Net ir pasveikus imunitetas tokio pobūdžio ligoms neįgyjamas.

Pagrindinės peršalimo ligų priežastys - pasikeitęs gyvenimo ritmas, oro temperatūra bei depresiška būsena po vasaros atostogų. Krinta nuotaka, nebesugalvoji, ką rengtis, kai rytai vėsūs, o dieną - dar šilta. Šie veiksniai silpnina imuninę sistemą, natūralų organizmo pasipriešinimą galimai infekcijai.

Infekcijų vartais tampa nosis, nosiaryklė ir gerklė. Čia greitai dauginasi mikroorganizmai, o atsakomoji organizmo reakcija - sloga, gerklės perštėjimas, sausas kosulys, kartais - ašarojimas. Temperatūra paprastai nekyla. Jei pradiniame ligos etape tų dirgiklių nesustabdysite, tai liga paūmės: apatija, skaudės galvą, maus raumenis, sausas kosulys peraugs į šlapią.

Toks peršalimas - ne toks jau nekaltutis susirgimas. Ligos pavojingos tuo, kad nustekena imunitetą ir paaštrina chroniškus susirgimus - bronchitą, reumatizmą, taip pat padidėja komplikacijų tikimybė - angina, plaučių uždegimas.

Užkirsti kelią sunkesnėms ligoms įmanoma laikantis tam tikrų taisyklių:

1. Pasireiškus pirmiems peršalimo požymiams, rekomenduojama gulėti lovoje ir naudoti preparatus, kuriuos skyrė gydytojas. Trijų dienų biuletenis leis neužkrėsti kolegų ir išvengti sunkesnės ligos atvejų.

2. Antibiotikai ne visuomet padeda. Peršalimą dažniausiai sukelia ne bakterijos, o virusinė infekcija. Antibiotikais jos nenugalabysite, o tik sunaikinsite natūralią skrandžio mikroflorą, sukeldamos disbakteriozę. O tai dar labiau susilpnina imunitetą.

3. Nerekomenduojama vartoti vaistų karščiui ar skausmui malšinti, jei kūno temperatūra mažesnė nei 38 laipsniai. Temperatūros kilimas rodo, kad organizmas „įjungė" natūralią apsaugą ir padeda imunitetui kovoti su virusais. Taigi netrukdykite jiems dirbti.

4. Lašelius ir visokius purškalus nosiai naudokite tik būtiniausi atveju, ilgindamos laiką tarp lašinimų. Tokie preparatai siaurina kraujagysles ne tik nosyje, bet ir visame organizme. Dėl to pakyla kraujo spaudimas, padažnėja pulsas, gali kilti tachikardijos priepolis. Dar vienas tokių preparatų minusas - pripratimas. Tik bėga nosis, tuoj ir griebiame purškalą.

5. Kai vargina sausas kosulys, rekomenduojamos inhaliacijos, krūtinės įtrynimas, fizioterapija. Šlapias kosulys gydomas su kosulį palengvinančiais preparatais.

6. Geras efektas - medikamentų ir fizioterapijos derinys. Gydymosi metu svarbu taisyklingai maitintis: valgyti rauginto pieno produktus, česnaką, svogūną, imbierą, šviežius vaisius bei daržoves, gerti spanguolių ir bruknių sultis.

7. Liaudies priemonės naudojamos, atsižvelgiant į kitas ligas. Pavyzdžiui, esant varikozei, negalima kaitinti kojų, taip pat nepatartina sauna, vonia. Kenčiančioms nuo tonzilito, nerekomenduojama kaitinti gerklės.