„Tikrai negalima teigti, kad šlapimo nelaikymas arba inkontinencija yra senų žmonių liga. Kas šešta gimdžiusi trisdešimtmetė, kas ketvirta gimdžiusi keturiasdešimt penkerių metų moteris ir kas antra gimdžiusi penkiasdešimtmetė susiduria su šlapimo nelaikymo problema, kuri turi neigiamos įtakos žmogaus gyvenimo kokybei.

Neretai jauno amžiaus moterims, ypač po gimdymo, atsiranda šlapimo nelaikymo problemų ir jos priverstos vaikščioti su įklotais. Priežastys, kurios lemia šlapimo nelaikymą, gali būti įvairios. Kaip jau minėjau, moterims po gimdymo, kai būna įvairūs plyšimai, tam tikros gimdymo komplikacijos, kai pasislenka vidaus organai, prasideda ir šlapimo nelaikymo problemos.

Moteris, kuriai pasireiškia dirglioji šlapimo pūslė, kuomet šlapintis užsinorima čia ir dabar, ir nėra jokių galimybių valingai susilaikyti, lytinio akto metu gali nelaikyti šlapimo. Būna, kad partneriai to netoleruoja ir šeima išsiskiria“, – pasakoja „Sugiharos“ Grožio Terapijos ir Chirurgijos Klinikos gydytoja ginekologė Inesa Žeimė, akcentuodama, jog dažniau šlapimo nelaiko moterys negu vyrai.

Estetinės ir gydomosios ginekologijos gydytoja Inesa Žeimė

Gydytoja pabrėžė, kad atsiradus pirmiesiems šlapimo nelaikymo ženklams, būtinai reikėtų suskubti gydytis, kadangi ši patologija turi tendenciją ilgainiui blogėti. Ligai progresuojant gali atsirasti ir kitų rimtų sveikatos bėdų. Vienas iš efektyviausių metodų naudojamų Lietuvoje ir pasaulyje – neinvazinis lazerinis gydymas.

Būtent šią gydymo procedūrą 5Braškės skelbtame SUGIHARA konkurse laimėjusi Jūratė (vardas pakeistas) sutiko papasakoti ką išgyveno pajutusi pirmuosius ligos simptomus ir kaip sekėsi gydymas lazeriu.

Tris vaikus turinti moteris, maniusi, kad šlapimo nelaikymo problemos jos nepalies, atviravo patyrusi didžiulį psichologinį šoką, kai prieš tris metus čiaudint ar kosint ėmė nevalingai šlapintis. Tik tuomet ji supratusi, kad ši problema neaplenkė ir jos. Pasak specialistų, gimdymas ypatingai silpnina dubens dugno raumenis, todėl daugelis gimdžiusių moterų anksčiau ar vėliau susiduria su šlapimo nelaikymo problema.

Kada pajutote pirmuosius negalavimo simptomus?

Pirmieji simptomai atsirado praėjus metams po trečiojo gimdymo. Iki tol nieko panašaus nebuvo. Sykį, šokinėjant ant batuto, pasijuto keli lašai kelnaitėse.

Kada jie pasireikšdavo?

Visada atrodė, kad tokie nepatogumai būna kažkam kitam, bet tik ne man. Po to, tuos lašus pradėjau jausti ir stipriai čiaudint arba kosėjant.

Kokius nepatogumus ir vargus sukeldavo šlapimo nelaikymas?

Nuo tada kai nevalingai ištekėjo pirmieji lašai, nors ir labai nemėgstu, bet teko kasdien vaikščioti su įklotu. Vargino nežinojimas kada vėl „tai” gali atsitikti, o „tai” pasikartodavo kelis kartus per mėnesį. Gal atrodo – nedaug, bet tikrai buvo nemalonu ir neprognozuojama.

Kiek laiko kentėjote šią problemą? Ar ieškojote gydymo būdų?

Jau po pirmo gimdymo sužinojau apie „Kėgelio” pratimus, tačiau vis nerasdavau jiems laiko. Aišku pradėjau sportuoti tikėdamasi sustiprinti visus kūno raumenis. Tik žinau, kad viskas ne taip greitai vyksta, o laikas eina. Nuo pirmųjų simptomų atsiradimo praėjo beveik trys metai, kai akys užkliuvo už straipsnio apie gydymą lazeriu. Aplink matydama daug su šia problema vargstančių moterų nenorėjau, kad ir man taip atsitiktų. Kol šlapimo nelaikymas nėra labai ūmus, pati ligos pradžia, nusprendžiau pasidaryti šią terapinės ginekologijos procedūrą.

Ar jaudinotės prieš procedūrą?

Bet kokia nežinia kelia nerimą. Tačiau gydytoja labai ramiai viską pasakojo, tai stipriai sumažino jaudulį.

Kaip ji praėjo, ką jautėte? Ar skaudėjo?

Procedūra truko pakankamai greitai – apie 20 minučių. Po procedūros gydytoja paprašė nemalonius pojūčius įvertinti 10 balų skalėje, tai drąsiai daviau 3 balus. Jausmas lyg per ginekologo apžiūrą, tik dar viduje lyg kas burzgia, lyg tuksena. Ir po procedūros aš nieko nemalonaus nejaučiau.

Kokie pokyčiai, kas pasikeitė?

Praėjo dar tik savaitė, todėl visą tą laiką reikėjo laikytis nurodyto rėžimo, bet jaučiuosi puikiai.

Ar planuojate kartoti procedūrą?

Procedūrų, priklausomai nuo šlapimo nelaikymo sunkumo, reikia 2-4, pasak gydytojos, man pakaks dviejų, todėl planuoju atlikti ir ją – rezultato užtvirtinimui.dažniausiai pakanka poros kartų ir moteris vėl gali džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu.

Daugiau apie pašnekovei atliktą procedūrą skaitykite interviu su ginekologe ČIA.