Parengėme šio atogrąžų vaisiaus naudigų savybių sąrašą, ir jis tikrai netrumpas. Beje, verta paminėti, kad beveik visos gerosios savybės priklauso nuo banano prinokimo. Tai nereiškia, kad kurių nors bananų nereikėtų valgyti ir vietoj vieno rinktis kitą. Tiesiog pasirinkus tinkamai prinokusį bananą gausite daugiau naudos sveikatai.

Onkologinių susirgimų prevencija

Bananuose yra specifinių baltymų, kurie padeda užkirsti kelią onkologiniams susirgimams. Prinokę vaisiai šių baltymų turi kur kas daugiau, todėl rekomenduojama rinktis bananus, kurių žievelė šiek tiek parudavusi.

Kova su mėšlungiu

Mineralų trūkumas yra dažna raumenų spazmų priežastis. Jeigu norite išvengti raumenų spazmų, reikia vartoti daug kalio ir magnio turinčių produktų. Bananai yra būtent tokie. Štai kodėl daugelis sportininkų įtraukia bananus į savo mitybą.

Inkstų ligų prevencija

Pakankamai kalio turintys produktai padeda išvengti inkstų akmenų susiformavimo. Kaip atskleidė vienas tyrimas, reguliarus bananų vartojimas gali sumažinti piktybinių darinių inkstuose susidarymą net 40 procentų.

Stipri širdis

Kaliu praturtinta mityba rekomenduojama tiems, kurie turi aukštą kraujo spaudimą bei polinkį širdies ir kraujagyslių ligoms. Jeigu kasdien gausite 1,3 gramo kalio, širdies problemų rizika sumažės 26 procentais. Norint aprūpinti organizmą tokiu kalio kiekiu, priklausomai nuo jūsų kūno svorio reikia suvalgyti du ar tris bananus.

Švarios kraujagyslės

Cholesterolis yra pagrindinė kraujagyslių obstrukcijos priežastis, kas galiausiai baigiasi ateroskleroze. Bananuose yra fitosterolių, kurie padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir taip palaiko kraujagyslių sistemos sveikatą.

Sveikas skrandis

Bananai rekomenduojami žmonėms, turintiems skrandžio opų ar patenkantiems į šios problemos rizikos grupę. Šiuose vaisiuose yra specialaus fermento, kuris skatina pilvo sieneles apsaugančių gleivių sekreciją.

Energijos šaltinis

Dėl vitaminų ir mineralų gausos bananai yra puikus energijos šaltinis. Paprastieji angliavandeniai greitai virškinami, todėl gali papildyti jūsų energijos šaltinius bemaž iškart vos tik juos suvalgote.

Gera nuotaika

Bananuose yra „laimės hormonu“ vadinamo dopamino, taip pat dalis vitamino B komplekso, kuris teigiamai veikia nervų sistemą. Šios savybės leidžia bananams atsidurti tarp produktų, kuriuos galime valgyti kritus nuotaikai.

Padeda sergantiems diabetu

Šie tropiniai vaisiai turi tam tikro atsparaus krakmolo, kuris gerina II tipo cukriniu diabetu sergančių asmenų savijautą. Vertėtų paminėti, kad žaliuose bananuose šio krakmolo daugiau. Vidutinio dydžio žaliame banane yra apie 12,5 gramo šio krakmolo, o štai prinokusiame – vos 5 gramai.

Liekna figūra

Tas pats atsparusis krakmolas taip pat neleidžia jūsų organizme kauptis riebalams ir pagerina energijos eikvojimą, kas teigiamai, greitai ir matomai veikia intensyviai sportuojant ir metant svorį. Kasdien rekomenduojama suvartoti 10 gramų šios medžiagos. Žinoma, taip pat turite išlikti aktyvūs ir kontroliuoti savo mitybos įpročius.