Vaginitas - makšties gleivinės uždegimas, kurį dažniausiai sukelia natūraliai kūne esantis grybelis, vadinamas Candida albicans, arba kiti mikroorganizmai. Pagal statistiką, ši liga kamuoja beveik trečdalį vaisingo amžiaus moterų.

Svarbu prisiminti, kad makštyje gyvena daug įvairių mikroorganizmų (tiek naudingų, tiek patogeninių). Jų pusiausvyra priklauso nuo moters amžiaus, gyvenimo būdo, kiaušidžių funkcijos.

Pernelyg suvešėjusios vienos rūšies bakterijos nustelbia kitas ir taip sukelia uždegiminius procesus. Susirgimų, kuriems būdinga perštėjimas, deginimas, niežėjimas, skausmas šlapinantis, audinių paraudimas, paburkimas, pagausėję ar pakitę išskyros – yra ne vienas, nors labiausiai paplitusi kandidozė, dar vadinama pienlige, ir bakterinė vaginozė. Nors jų sukėlėjai skirtingi – pirmąją paskatina grybelis, o kitą lemia iš rūgštinės į šarminę pakitęs makšties pH – simptomai, kaip ir gydymas bei priežastys, dėl kurių šie susirgimai išsivysto, yra panašūs. Deja, bet daugelis problemas sukeliančių priežasčių priskiriamos ir prie didžiausių vasaros malonumų.

Nuo seno moterys įvairias bakterijas ar grybelius gydė žolelių nuovirais. Ramunėlių nuovirą nuo seniausių moterys naudojo norėdamos pašalinti blogą makšties kvapą ir balkšvas išskyras.

Jos naudodavo žolelių nuovirą - 2 šaukštai džiovintų ramunėlių žiedų, užpiltų 1 litru vandens. Šiuo nuoviru dailiosios lyties atstovės skalaudavo intymias vieteles tam, kad išnyktų paraudimai, niežulys, nemalonaus kvapo išskyros.

Žolelių receptus moterys tiesiog perduodavo iš kartos į kartą. Tokios liaudiškos priemonės ir jų efektyvumas nėra patvirtintos moksliniais tyrimais. Todėl jei paraudimas, nemalonaus kvapo išskyros nedingsta, būtina kreiptis į ginekologą.

Jei dėl grybelio, bakterinės vaginozės ar ir kitų priežasčių suvešėjusių piktųjų bakterijų sukeltas uždegimas negydomas, jis gali arba nuolat kartotis, arba tapti rimtų susirgimų priežastimi.

Norėdamos išvengti makšties infekcijų, mūsų senolės profilaktikai valgydavo daug pieno produktų, nešiodavo apatines kelnaites iš lino ar kitų natūralių audinių.

Taip pat svarbu paraginti savo partnerį prieš lytinį aktą laikytis higienos. Siekiant sumažinti nepageidaujamų bakterijų kiekį makštyje, vyrams rekomenduojama praustis dažniau nei jų antrosios pusėms.